back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αιθιοπία: Καταγγελίες ΟΗΕ για συλλήψεις μελών της φυλής Τιγκράι

Διαβάστε επίσης

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε χθες, Τρίτη, ότι τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι –κυρίως μέλη της φυλής Τιγκράι– συνελήφθησαν στην Αιθιοπία μέσα σε μία εβδομάδα, αφού κηρύχθηκε στη χώρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι οι συλλήψεις συνεχίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, όπως και στην Γκόνταρ, τη Μπάχιρ Νταρ και άλλες πόλεις, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί καταχρηστικά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Λιζ Θρόσελ εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

«Η εξέλιξη αυτή είναι ακόμη πιο ανησυχητική καθώς η πλειονότητα των ατόμων που έχουν συλληφθεί κατάγονται από το Τιγκράι και σε πολλές περιπτώσεις συνελήφθησαν επειδή φέρονται να συνδέονται ή να στηρίζουν το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF)», πρόσθεσε η ίδια.

«Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν συλληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα, με κάποιες αναφορές να κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό», τόνισε η Θρόσελ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε «την ανησυχία του για τις καταγγελίες περί αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, οι οποίες διευρύνουν τη διχόνοια και το μίσος μεταξύ των φυλών», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντιζαρίτς.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, «οι συνθήκες κράτησης είναι κακές, με πολλούς κρατούμενους να βρίσκονται σε υπερπλήρη αστυνομικά τμήματα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του ντόπιου προσωπικού του ΟΗΕ, «δέκα άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται καθώς και 34 οδηγοί» που εργάζονται για τον οργανισμό, εξήγησε η Θρόσελ.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν συλληφθεί συνολικά 72 εργαζόμενοι του ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες επανάλαβε την έκκλησή του να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι. «Δεν έχει δοθεί κανένας συγκεκριμένος λόγος για τη σύλληψή τους», κατήγγειλε.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Αιθίοπα πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ τόνισε ότι όσοι Αιθίοπες εργάζονται για τον ΟΗΕ θα λογοδοτούν για οποιαδήποτε παραβίαση της νομοθεσίας, τονίζοντας ότι οι Αιθίοπες που εργάζονται για τον οργανισμό ή την Αφρικανική Ένωση δεν ζουν «σε κενό» και θα τιμωρούνται.

Η σύγκρουση στο Τιγκράι ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και αναζωπυρώθηκε φέτος τον Ιούνιο.

Ο Άχμεντ, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2019, είχε κηρύξει τη νίκη του ομοσπονδιακού στρατού επί των ανταρτών μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στο Τιγκράι, με στόχο την ανατροπή των τοπικών αρχών που πρόσκεινται στο TPLF.

Όμως τον Ιούνιο οι αντάρτες ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, αναγκάζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις να αποσυρθούν. Μάλιστα συνέχισαν την προέλασή τους προς τις γειτονικές επαρχίες Αμχάρα και Άφαρ.

Στις 2 Νοεμβρίου η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα