back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΠΙΟΠ: Διαδικτυακή ομιλία «Οικισμοί και πόλεις στη Θεσσαλία κατά την Οθωμανική περίοδο»

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την περιοδεύουσα έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει διαδικτυακή ομιλία με τίτλο «Οικισμοί και πόλεις στη Θεσσαλία κατά την Οθωμανική περίοδο», για ενήλικες, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου και ώρα 16:00.
Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος και Διδάκτορας Πολεοδομίας-Χωροταξίας Ε.Μ.Π Γρηγόρης Στουρνάρας, θα μιλήσει για τις πόλεις και τους οικισμούς της Θεσσαλίας κατά την οθωμανική περίοδο με βάση αρχειακό υλικό από οθωμανικές πηγές (15ος -19ος αι.) και κείμενα Ελλήνων γεωγράφων και δυτικών περιηγητών. Στην ομιλία θα αναλυθούν οι διαδικασίες και ο τρόπος με τον οποίο ήταν οργανωμένος ο τόπος σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, η συγκρότηση και λειτουργία των επιμέρους διοικητικών ενοτήτων, τα αστικά κέντρα που αναδείχθηκαν στη Θεσσαλία και οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν με τους οικισμούς, ορεινούς και πεδινούς. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στους παραγωγικούς μηχανισμούς της αγροτικής οικονομίας, στα τιμάρια και στα τσιφλίκια, στο οδικό δίκτυο, στην εμπορική κίνηση και στην ανάπτυξη των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Τέλος, θα παρουσιαστούν οι χριστιανικές, εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες και οι μεταξύ τους σχέσεις, όπως αποτυπώνονται στον πολεοδομικό ιστό και στα μνημεία.
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL», που παρουσιάζεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) και εντάσσεται στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση όσων διαδραματίστηκαν από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, στην οποία μικρόσωμες, πολύχρωμες φιγούρες «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Για την συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν e-mail στη διεύθυνση [email protected], γράφοντας το ονοματεπώνυμό τους και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Στη συνέχεια, θα ειδοποιηθούν και θα λάβουν οδηγίες για την εισαγωγή τους στη διαδικτυακή ομιλία.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στο τηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα