back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ε. Μανωλόπουλος: Τα μέτρα είναι ατελή, η ασφυκτική πίεση στη Βόρεια Ελλάδα θα επεκταθεί και στον νότο και στην Αττική

Διαβάστε επίσης

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι ατελή και δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αυτή τη στιγμή η πίεση είναι ασφυκτική στη Βόρεια Ελλάδα και φοβάμαι ότι αυτή θα επεκταθεί και στο νότο και στην Αττική όπου ο πληθυσμός είναι μεγαλύτερος». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

 Ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε πως: «η κυβέρνηση έπρεπε να είχε προχωρήσει νωρίτερα στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων. Ο Νοέμβριος έχει χαθεί και κοιτάμε να σώσουμε τον Δεκέμβριο. Αυτή τη στιγμή μετράμε 50 νεκρούς με τα 3000 κρούσματα των περασμένων εβδομάδων τώρα που έχουμε 6.000-7.000 κρούσματα την ημέρα ο αριθμός θα αυξηθεί πολύ περισσότερο». 

Αναφερόμενος στα αντιικά φάρμακα της Merck και της Pfizer ο κ. Μανωλόπουλος είπε πως ναι μεν είναι ελπιδοφόρα αλλά μιλάμε για μεσοπρόθεσμη λύση καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 3-4 μήνες για τις εγκρίσεις και τη συμφωνία της ΕΕ για την προμήθεια τους λαμβάνοντας υπόψιν ότι προτεραιότητα θα έχουν οι ΗΠΑ: «μέχρι την άνοιξη το μόνο όπλο που θα έχουμε είναι οι εμβολιασμοί. Πρόκειται για φάρμακα που τα λαμβάνει κανείς από το στόμα τις πρώτες μέρες της νόσου και για 5 μέρες μειώνοντας τις πιθανότητες εισαγωγής» πρόσθεσε ωστόσο πως το κόστος τους είναι απαράδεκτα υψηλό: «οι ΗΠΑ αγόρασαν 700 δολάρια την θεραπεία οπότε στην Ευρώπη το κόστος θα είναι εκατοντάδες ευρώ».

Ο κ. Μανωλόπουλος αναφερόμενος στα μονοκλωνικά φάρμακα είπε ότι καθυστερήσαμε πολύ να τα φέρουμε και ενώ η κυβέρνηση είχε πει για 5.000 με 7.000 δόσεις τελικά θα έρθουν μόλις 2000- 3000 δόσεις: «θα σώσουν ζωές αλλά είναι λίγα»

Τέλος ο καθηγητής επεσήμανε πως «όλες οι θεραπείες καλύπτονται στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας οπότε θα πρέπει να χορηγούνται δωρεάν σε όσους θα έχουν ενδείξεις και ειδικά σε ηλικιωμένους»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα