back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιράν-πυρηνικά: Το Ιράν ζητάει από τους Δυτικούς μια «ρεαλιστική» προσέγγιση

Διαβάστε επίσης

Το Ιράν κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους να επιλέξουν μια «ρεαλιστική» προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά του, που θα ξεκινήσουν εκ νέου στα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα από διακοπή πέντε μηνών.

«Η ταχεία εξέλιξη των συνομιλιών υποχρεώνει την ευρωπαϊκή και αμερικανική πλευρά να υιοθετήσουν μια ρεαλιστική και εποικοδομητική προσέγγιση αποφεύγοντας τις υπερβολικές απαιτήσεις που υπερβαίνουν τους όρους της συμφωνίας για τα πυρηνικά» του 2015, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χουσέιν Αμίρ- Αμπντολαχιάν, σε ένα δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων είχαν «παγώσει» από τον Ιούνιο, για την αναβίωση της ιστορικής συμφωνίας του 2015 βάσει της οποίας θα περιοριζόταν δραστικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας.

Το Ιράν και η Ευρωπαϊκή Ένωση, βασική μεσολαβήτρια σε αυτές της έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης, ανακοίνωσαν ταυτόχρονα την Τετάρτη την ημερομηνία επανάληψης των συνομιλιών.

Οι εναπομείνασες χώρες στη συμφωνία του 2015 (Ιράν, Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) θα συναντηθούν υπό την προεδρία του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Ενρίκε Μόρα, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ένα δελτίο τύπου.

«Εάν η αμερικανική πλευρά επιστρέψει πλήρως στις υποχρεώσεις της και δεν προβάλει άλλες απαιτήσεις, η Δημοκρατία του Ιράν θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα