back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ισραήλ: Η Κνεσέτ υιοθέτησε τον προϋπολογισμό του 2012, τον πρώτο που εγκρίνεται εδώ και τρία χρόνια

Διαβάστε επίσης

Η Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, υιοθέτησε σήμερα τον προϋπολογισμό για το έτος 2021, τον πρώτο που ψηφίζεται στη χώρα εδώ και τρία χρόνια, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την προκήρυξη νέων εκλογών.

«Ημέρα γιορτής για το κράτος του Ισραήλ», έγραψε στο Twitter ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.

«Έπειτα από χρόνια χάους σχηματίσαμε κυβέρνηση, νικήσαμε το (παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού) Δέλτα και τώρα, δόξα τω Θεώ, υιοθετήσαμε έναν προϋπολογισμό για το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό θεωρούνταν το πρώτο σημαντικό τεστ για τον ετερόκλιτο κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μπένετ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ιούνιο τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία του Ισραήλ. Η ψήφιση του προϋπολογισμού ήταν ένα κρίσιμο βήμα για να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση αυτή.

Η χώρα αποκτά προϋπολογισμό για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2018, ανέφερε στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Jerusalem Post.

Εξάλλου οι σχολιαστές ανέφεραν σήμερα το πρωί ότι ο προϋπολογισμός πέρασε χωρίς μεγάλες δυσκολίες ή σημαντικές καθυστερήσεις.

Αργότερα σήμερα η Κνεσέτ πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2022.

Από τον Δεκέμβριο του 2018 ως τον Ιούνιο του 2021 το Ισραήλ είχε βυθιστεί σε μια πρωτόγνωρη πολιτική κρίση που οδήγησε τη χώρα να προκηρύξει τέσσερις φορές πρόωρες εκλογές και εμπόδισε τους βουλευτές να εγκρίνουν έναν προϋπολογισμό.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Μπένετ, επικεφαλής του κόμματος Γιαμίνα της ριζοσπαστικής δεξιάς, αποτελείται από οκτώ κόμματα, που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα από τη δεξιά ως την αριστερά, όπως και ένα αραβικό κόμμα.

Καθώς η κυβέρνηση διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με 61 από τις 120 έδρες, ο Μπένετ κάλεσε τους εταίρους του στον να επιδείξουν ενότητα προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την επιβίωσή της.

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Ρίνχολντ, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν κοντά στο Τελ Αβίβ, η κυβέρνηση Μπένετ ενισχύθηκε, έστω και προσωρινά, από την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα