back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Φιλοξενώντας ταυτόχρονα πρόσφυγες και αδέσποτα ζώα

Διαβάστε επίσης

Η διοίκηση της δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι Θεσσαλονίκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα της περιοχής συμπεριλαμβάνοντάς τα στον χώρο και φροντίζοντας για τη τροφή και την υγεία τους. Από την πλευρά τους οι πρόσφυγες, που διαμένουν στο camp, κυρίως από το Αφγανιστάν και άλλες Αραβικές χώρες, αγάπησαν τα ζώα και έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους.

Τα έξοδα για την φροντίδα των ζώων έχουν αναλάβει τα 8 στελέχη της διοίκησης της δομής έχοντας και μια μικρή βοήθεια από τον δήμο Βόλβης για τροφές και κτηνιάτρους.

«Η συγκατοίκηση με τα αδέσποτα έχει δώσει χαρά στους διαμένοντες και τα παιδιά τους», θα πει στον Αθήνα 9.84, ο διοικητής της δομής Βαγιοχωρίου Γιώργος Τσαούσης. «Το εγχείρημα ξεκίνησε πριν, περίπου, ενάμιση χρόνο, που αναλάβαμε τη διοίκηση. Βρήκαμε κάποια άρρωστα ζώα στην πύλη της δομής και μια κυρία από τη Συρία που, προς τιμήν της, φρόντιζε μόνη της χωρίς καμιά βοήθεια αρκετά ζώα και αποφασίσαμε να δράσουμε. Ελέγξαμε τον πληθυσμό, στειρώσαμε γάτες, προχωρήσαμε σε εμβολιασμούς και στειρώσεις στους σκύλους και στη συνέχεια βλέποντας πως και ο κόσμος ήρθε κοντά στα ζώα, τους τα δώσαμε να τα φροντίζουν οι ίδιοι. Η εξοικείωση των προσφύγων με τα αδέσποτα, βεβαίως, έγινε με αρκετό κόπο καθώς αυτοί οι άνθρωποι, λόγω κουλτούρας, δεν είναι ιδιαίτερα  φιλικά διακείμενοι προς τα ζώα. Υπήρξαν και δύο περιστατικά κακοποίησης ζώων από διαμένοντες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη».

«Δεν υπάρχουν άστεγα ζώα στο Βαγιοχώρι»

«Σήμερα φιλοξενούμε 40 αδέσποτα, 15 γάτες και 25 σκύλους, τα οποία φροντίζουμε όλοι μαζί. Όλα έχουν τα σπιτάκια τους, τα οποία φτιάχτηκαν με ότι υλικά βρίσκουμε από παλέτες, παλιά έπιπλα, πλαστικά από τέντες κλπ. Δεν υπάρχουν άστεγα ζώα στο Βαγιοχώρι. Παρατηρούμε καθημερινά , πλέον, πολύ ωραίες εικόνες», επισημαίνει ο κ. Τσαούσης. «Οι πρόσφυγες ενδιαφέρονται για τα ζώα, να τα ταΐσουν, να τα προστατέψουν από την  βροχή και το κρύο,  τα παιδιά να παίζουν μαζί τους, να τα βγάζουν βόλτα, οι ιδιοκτήτες να έχουν αλλάξει συμπεριφορά, να είναι πιο κοινωνικοί, πιο ήσυχοι, ψυχολογικά πιο δυνατοί. Παράλληλα έχουμε δώσει για υιοθεσία άλλα 40 ζώα σε διάφορες περιοχές της χώρας και  στο εξωτερικό, με τη βοήθεια φιλοζωικών οργανώσεων και φίλων».

«Σημαντικό επίσης είναι ότι όλο αυτό το εγχείρημα το βλέπει θετικά και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και πλέον αποτελούμε δομή πρότυπο, π.χ. έχουμε κληθεί να βοηθήσουμε στη δομή στην Πιερία η οποία έκλεισε πριν λίγες μέρες και υπάρχουν εγκαταλελειμμένα ζώα. Επίσης θα μεταβούμε στη Σάμο να στειρώσουμε τις γάτες, που ζούσαν στο  ΚΥΤ που έκλεισε. Η δομή Βαγιοχωρίου θεωρείται από τις καλύτερες σε συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες ωστόσο οι συνθήκες σε μια τέτοια δομή είναι δύσκολες. Παρόλα αυτά καταφέραμε να συμπεριλάβουμε και να προσφέρουμε καλές συνθήκες διαβίωσης και στα αδέσποτα της περιοχής», καταλήγει ο κ. Τσαούσης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα