back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Neverhome»  του Λερντ Χαντ

Διαβάστε επίσης

«Προχώρα. Προχώρα και δες τι έχεις εσύ μέσα σου».

Στον Αμερικανικό Εμφύλιο, η Κόνστανς Τόμπσον νιώθει τη βαθιά ανάγκη να εγκαταλείψει τον αγαπημένο της Βαρθολομαίο και το κτήμα της στην Ιντιάνα και να πάει να καταταγεί στον στρατό των Βορείων. Αφήνει τον σύζυγό της να φροντίζει να κτήματα, μεταμφιέζεται σε άντρα και υιοθετεί το όνομα Ας. Πιστεύει έτσι ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να νιώσει πιο δυνατή, ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη. Γρήγορα όμως έρχεται αντιμέτωπη με τη φρίκη του πολέμου, τις αδιανόητες αγριότητες, τη σύλληψη για προδοσία, την απογοήτευση και την τελική επιθυμία για επιστροφή.

Ο Λερντ Χαντ αντιστρέφει τον ομηρικό μύθο, βάζοντας την Πηνελόπη να πηγαίνει στον πόλεμο και τον Οδυσσέα να μένει πίσω. Εμπνευσμένος από αληθινές ιστορίες γυναικών που πολέμησαν εκείνη την περίοδο, παραδίδει ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα για τις έμφυλες ταυτότητες, τα στερεότυπα και την εσωτερική επιθυμία για αλλαγή. Οι περιορισμοί του φύλου και η υπέρβασή τους απεικονίζονται μέσα από μια αξέχαστη γυναικεία φιγούρα, η οποία καλείται να παλέψει και να εξορκίσει  άπειρους δαίμονες προκειμένου να βρει ή όχι τον πραγματικό εαυτό της.

«Ήταν μια πεδιάδα μεγάλη και πλατιά όσο μπορεί κανείς να φανταστεί, με εμάς στη μιαν άκρη της και εκείνους στην άλλη. Εκείνοι με τα πλατύγυρα καπέλα τους, εμείς με τα δικά μας. Αν φορούσαμε τα ίδια χρώματα, θα νόμιζες ότι κοιταζόμασταν στον καθρέφτη. Λες και η ουσία της υπόθεσης ήταν ότι εμείς ετοιμαζόμασταν να πυροβολήσουμε τον εαυτό μας, και το άλλο μισό, ο καθρέφτης, ετοιμαζόταν να ανταποδώσει τα πυρά».

Το μυθιστόρημα «Neverhome» του Λερντ Χαντ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις  σε μετάφραση Χρήστου Οικονόμου.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα