back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δίκη για το βιτριόλι: Εντός της ημέρας η απόφαση – Δεν ζητεί ελαφρυντικό ειλικρινούς μεταμέλειας η Έφη Κακαράντζουλα

Διαβάστε επίσης

Πέφτει σήμερα η αυλαία της διαδικασίας στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση για την επίθεση με το βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. 

Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Το δικαστήριο διέκοψε για διάσκεψη και σε λίγη ώρα αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του. Ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στον συνήγορο της Έφης Κακαράντζουλα σχετικά με τα επιχειρήματα που εκείνος προέβαλλε για να καταδείξει τη μη ανθρωποκτόνο πρόθεση της εντολέας του. «Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει», είπε ο εισαγγελέας στη δευτερολογία του και πρόσθεσε: «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου».

Νωρίτερα, την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου για την 36χρονη κατηγορούμενη της επίθεσης με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, ζήτησε από το δικαστήριο ο συνήγορος της Σάκης Κεχαγιόγλου. Αντίθετα, ο ίδιος στην αγόρευσή του ανέφερε ότι δεν ζητεί από δικαστές και ενόρκους να αναγνωρίσουν στην κατηγορούμενη τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας . «Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της. Το ελαφρυντικό κύριοι ένορκοι αναγνωρίζεται ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» είπε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Στη συνέχεια επικαλέστηκε αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν αναγνωρίσει σε δράστες ανάλογων επιθέσεων το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας το οποίο αποδόθηκε στην εντολέα του. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά και στην πρόσφατη επίθεση με καυστικό υγρό σε βάρος μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί στον ιερωμένο που έριξε δυο λίτρα βιτριόλι στους Μητροπολίτες ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη; Ήταν σφάλμα της εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε στην εντολέα μου. Η κατηγορούμενη ήθελε να τη σκοτώσει ή να την τραυματίσει την Ιωάννα; Αυτό πρέπει να κρίνετε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει.».

Κλείνοντας την αγόρευσή του ο κ. Κεχαγιόγλου ανέφερε πως η εντολέας της έπεσε θύμα της εμμονής της, και ανέφερε στο δικαστήριο: «Η κατηγορούμενη είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια της φίλης της Κωνσταντίνας (σ.σ. ξαδέλφη της Ιωάννας με την οποία η κατηγορούμενη είχε φιλική επαφή) για να ξεκαθαρίσει το θέμα Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της κατέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο της. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στο εαυτό της γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια. Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται».

Ξεκινώντας την αγόρευση του ο δικηγόρος της κατηγορουμένης Σάκης Κεχαγιόγλου εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη συμπάθεια του και τη συμπόνια του στην Ιωάννα και επισήμανε, ότι όλοι οφείλουν να ξεχωρίζουν το ρόλο του συνηγόρων υπεράσπισης. «Υπερασπιζόμαστε ανθρώπους και όχι αδικήματα» είπε ο συνήγορος της Έφης Κακαράντζουλα, προκαλώντας από το ακροατήριο την αντίδραση της Ιωάννας. Τότε, ο κ. Κεχαγιόγλου τόνισε: «Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν ανέχομαι ούτε μπούλινγκ από κανένα. Σέβομαι το θύμα να σεβαστούν όλοι εδώ μέσα το ρόλο μου ως δικηγόρου υπεράσπισης».

Ο κ. Κεχαγιογλου πρόσθεσε ότι η εντολέας του πολλές φορές ζήτησε συγνώμη για την πράξη της, πλην όμως ακόμη μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται ως αμετανόητη. Και απευθυνόμενος προς δικαστές και ενόρκους οι οποίοι σε λίγες ώρες θα κρίνουν την κατηγορούμενη ζήτησε να μην επηρεαστούν από τον Τύπο και την κοινή γνώμη και να κρίνουν την εντολέα του με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και της αποδεικτικής διαδικασίας.

Η 37χρονη κατηγορουμένη βρίσκεται πλέον πιο κοντά στην τιμωρία για την επίθεση με βιτριόλι ενώ πιο κοντά στην δικαίωση που ζητά είναι και το θύμα αυτής της υπόθεσης που συγκλόνισε χιλιάδες ανθρώπους. Ο χρόνος για την ανακοίνωση της κρίσης των επτά μελών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση της επίθεσης που δέχθηκε τον Μάιο του 2020 η Ιωάννα Παλιοσπύρου από την 37χρονη Έφη,  μετρά αντίστροφα.

Η διαδικασία κατά την σημερινή έβδομη ημέρα της δίκης ξεκίνησε με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης της Έφης που στόχο έχουν να μεταβάλουν το κλίμα που άφησε η εισαγγελική πρόταση για την κατηγορούμενη  να πείσει δικαστές και ενόρκους να αντιμετωπίσουν την δράστιδα της επίθεσης με πιο ευνοϊκό ποινικό χαρακτηρισμό της πράξης της.

Η δίκη για την υπόθεση ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου με την Ιωάννα να εμφανίζεται στο δικαστήριο με ειδική μάσκα, καπέλο και γυαλιά και γάντια προκαλώντας με την εικόνα της ένα κύμα συγκίνησης αλλά και συμπάθειας και αλληλεγγύης για όσα ακόμη και σήμερα υφίσταται από το καυστικό υγρό που της έριξε η 37χρονη. Στην δικαστική αίθουσα το εδώλιο την πρώτη ημέρα της δίκης παρέμεινε άδειο καθώς η κατηγορούμενη δεν θέλησε να μεταχθεί στο δικαστήριο.

Η Έφη εμφανίστηκε σε επόμενες συνεδριάσεις και αρκετές φορές η παρουσία της προκαλούσε φόρτιση στην πλευρά του θύματος .

Ένα μήνα από την έναρξη της δίκης, η κατηγορουμένη απολογήθηκε για την πράξη της λέγοντας πως όλα όσα έγιναν ήταν μία “υπόθεση” μία σκέψη “που καρφώθηκε στο μυαλό” της για την Ιωάννα και τον 40χρονο άντρα που ενδιέφερε την ίδια. Η Έφη δήλωσε πως κίνητρο στην πράξη της, ουσιαστικά ήταν η ζήλια της , η “εμμονή της” γιατί πίστευε πως ο άντρας αυτός είχε σχέση και με την Ιωάννα.

Ο Εισαγγελέας ζητώντας την ενοχή της για απόπειρα ανθρωποκτονίας ,έκανε λόγο για “ανθρωποκτόνο εγωισμό” και προέτρεψε τους δικαστές να απορρίψουν τον ισχυρισμό της περί μετατροπής της κατηγορία σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη : “Οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό τον θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε”.

Το δικαστήριο πιθανότατα σήμερα, θα αποφανθεί αν θα αποδεχθεί την πρόταση του Εισαγγελέα , αν θα κηρύξει ένοχη την Έφη όπως κατηγορείται ή αν θα μετατρέψει την κατηγορία, επιβάλλοντας σε κάθε περίπτωση την ανάλογη ποινή.

Η κατηγορούμενη όπως εισάγεται η υπόθεση, είναι αντιμέτωπη με ποινή που ως ανώτατο όριο έχει τα 15 χρόνια κάθειρξης. Σε περίπτωση όμως που η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη τότε το ανώτατο όριο ποινής κατεβαίνει στα δέκα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση ίσως η φράση ενός εκ των συνηγόρων της Ιωάννας , απηχεί μία αλήθεια που γνωρίζει καλά και η κατηγορουμένη και το θύμα: “Όταν σε πέντε -έξι χρόνια η Έφη βγει από την φυλακή, η Ιωάννα ακόμη δεν θα έχει τελειώσει με τις επεμβάσεις που χρειάζονται για να έχει μία κανονικότητα”.

Μίνα Μουστάκα , ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα