back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΚΕ: Το ναυάγιο κάνει θρύψαλα τους πανηγυρισμούς για “επιτυχία” στο προσφυγικό

Διαβάστε επίσης

«Ο σημερινός τραγικός απολογισμός με τον θάνατο τριών παιδιών και μίας γυναίκας, σ’ ένα ακόμα ένα ναυάγιο στο Αιγαίο, κάνει θρύψαλα τους συνεχείς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την ‘επιτυχία’ της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Αποδεικνύεται», προσθέτει το ΚΚΕ, «ότι η μείωση των προσφυγικών ροών, για την οποία κομπάζει προκλητικά η κυβέρνηση της ΝΔ όλη αυτή την περίοδο, είναι το αποτέλεσμα της άγριας καταστολής στα σύνορα και των βίαιων επαναπροωθήσεων που επιβάλλουν η πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, και περιγράφονται στην κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, που υπογράφηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Το σημερινό ναυάγιο φωτίζει με τον πιο τραγικό τρόπο τον επικίνδυνο χαρακτήρα της ρητορικής της κυβέρνησης, ότι προσπαθεί τάχα να αντιμετωπίσει την ‘παράνομη μετανάστευση’ και τα ‘κυκλώματα των λαθροδιακινητών’. Η σταδιακή κατάργηση της Συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου, το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως οι νέες υπερδομές φυλακές στα νησιά και ο διπλός εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά, είναι αυτά που τρέφουν τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών» επισημαίνει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «τα κυκλώματα αυτά δεν θα είχαν ρόλο και θέση εάν υπήρχε η πραγματική προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους για αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, χωρίς απελάσεις και υπερδομές – φυλακές».

«Αντί η κυβέρνηση να εγκαινιάζει φυλακές της ΕΕ στα νησιά, να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και από κει να ταξιδεύουν απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.

Να καταργηθούν οι συμφωνίες της ΕΕ (Δουβλίνο κλπ.) και η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία που τους εγκλωβίζουν. Έτσι οι πρόσφυγες και μετανάστες, μετά την ταυτοποίησή τους, να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν, να ταξιδεύουν ως εκεί με ευθύνη του κράτους και της ΕΕ και να υποβάλουν εκεί την αίτηση ασύλου.

Διαφορετικά, τα επικίνδυνα ταξίδια στο Αιγαίο δεν θα σταματήσουν, και η Μεσόγειος θα συνεχίσει να είναι μια ‘ματωμένη’ θάλασσα νεκρών προσφύγων και μεταναστών» καταλήγει το κόμμα στην ανακοίνωσή του.

Δέσποινα Μπαρδάκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα