2 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα στη συνεργασία και στην προκλητικότητα

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Πλήρης εκσυγχρονισμός του συστήματος καθαριότητας

Νέα εποχή για την καθαριότητα, την ανακύκλωση, αλλά και την αισθητική αναβάθμιση της Αθήνας σηματοδοτεί η εγκατάσταση 350 συστημάτων βυθιζόμενων κάδων στο κέντρο και...

Δήμος Αθηναίων: Η Αθήνα αποκτά νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει τα μεγάλα...

Online βιβλιοπαρουσίαση από το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», διοργανώνει διαδικτυακή παρουσίαση του εκπαιδευτικού Οδηγού «Η Αθήνα στο χρόνο: Από...

Δήμος Αθηναίων: Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση με 830 «έξυπνους» αισθητήρες σε ράμπες και διαβάσεις

Τέλος στην παράνομη και αντικοινωνική στάθμευση των οχημάτων μέσα στην πόλη, επιδιώκει να βάλει ο Δήμος Αθηναίων αξιοποιώντας την τεχνολογία, μέσω της εγκατάστασης «έξυπνων»...

Αναβαθμίζεται το «myathenspass» – Τι αλλάζει στην ελεγχόμενη στάθμευση

Τη δυνατότητα σε κάθε οδηγό που παρκάρει στην Αθήνα να προγραμματίζει, μέσω της εφαρμογής «myAthenspass», την έναρξη της στάθμευσής του, ακόμη και εκτός ωραρίου...

«Τα Συμπεράσματα των προηγούμενων Συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων: του δρόμου της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή της μονομερούς προκλητικότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την συνεδρίαση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσαν σχετικά και με όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Νομίζω ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των επιπτώσεων από τις αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση.

Επισήμανε ότι η χώρα μας έχει δρομολογήσει παρεμβάσεις για στήριξη των εισοδημάτων κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες της είναι εναρμονισμένες με την εργαλειοθήκη της ΕΕ και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει πολύ σύντομα μία αξιολόγηση του συνολικού τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να εντοπίσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις και να κάνει και προτάσεις για το πως μπορούμε να διορθώσουμε τέτοιες απότομες αυξήσεις, όπως αυτές που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες.

Επισήμανε εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε προτάσεις όπως η δυνατότητα της ΕΕ να ενισχύσει την αποθήκευση φυσικού ερίου, αλλά και η δυνατότητα στο μέλλον να αγοράζουμε φυσικό αέριο ως ΕΕ, όσα κράτη το επιθυμούν, όπως κάναμε και με την αγορά εμβολίων.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε επίσης ότι αυτά που συμβαίνουν στη Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά έχουν μία ευρύτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την ΕΕ συνολικά.

Υπογράμμισε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας ενέργειας για την Ευρώπη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το πως είδαν οι Ευρωπαίοι την ελληνική πρόταση να γίνει η Ανατολική Μεσόγειος ένας εναλλακτικός κόμβος ενέργειας για την Ευρώπη, τόνισε πως «η ανταπόκριση ήταν αναμενόμενα θετική» και πρόσθεσε: «Σε μία εποχή όπου η Ευρώπη κοιτάζει να διευρύνει την προμήθεια από φυσικό αέριο, θα ήταν αδιανόητο να αγνοήσουμε τη γειτονιά μας. Το να μεταφέρει κανείς φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο στην Ελλάδα είναι σίγουρα πιο φτηνό από το να το μεταφέρει από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό εξέφρασε ικανοποίηση για το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων όπως διαμορφώθηκε μετά και από τις παρεμβάσεις της χώρας μας, σημειώνοντας πως είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ρητή αναφορά  να τηρήσει η Τουρκία την συμφωνία με την ΕΕ του 2016- κάτι που δεν συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό κείμενο.

Τόνισε επίσης την ρητή αναφορά για μη αποδοχή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς, κάτι που αφορά και την Τουρκία, αφορά και την περίπτωση της Λευκορωσίας.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζεται η απόλυτη αποφασιστικότητα της ΕΕ για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της ΕΕ, αλλά και συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να προστατέψουμε πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της χώρας.      Υπενθύμισε εξάλλου την μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της ΕΕ ως προς την έκταση των χρηματοδοτικών παρεμβάσεων της ΕΕ, για το εάν μπορεί ή όχι η ΕΕ να χρηματοδοτήσει έναν φράχτη, μία σταθερή δοιμή στα εξωτερικά σύνορα μιας χώρας που ταυτόχρονα είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει προχωρήσει  σε μία τέτοια επιλογή, προς το παρόν χρηματοδοτεί τον φράχτη στον Έβρο με εθνικούς πόρους, θεωρώ όμως- και δεν είμαι ο μόνος που εκφράζω αυτή την άποψη- ότι αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί στη φύλαξη των συνόρων δεν υπάρχει κανένας λόγος γιατί και τέτοιες παρεμβάσεις να μην μπορούν  να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, πρόσθεσε.

Μιλώντας για την πανδημία τόνισε ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει, αλλά και ότι διαπιστώνουμε ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα στους εμβολιασμούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.  Υπογράμμισε ότι «έχουμε στη διάθεσή μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορονοϊό και είναι το εμβόλιο» και πρόσθεσε ότι «δεν θα σταματήσει η κυβέρνηση αυτή να προσπαθεί να πείσει τους πολίτες, και ιδίως αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως ακόμα να έχουν εύλογα ερωτηματικά για το αν πρέπει να εμβολιαστούν, ότι οφείλουν να κάνουν αυτή την επιλογή».

«Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς της ελληνικής κοινωνίας. Αντίθετα, θα πρέπει να την εντείνουμε και άλλο και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα τα οποία έχουμε στη δυνατότητά μας», σημείωσε και πρόσθεσε πως «αν χρειάζεται να το πούμε χίλιες φορές, θα το πούμε χίλιες φορές: ότι αυτή τη στιγμή 9 στους 10 συμπολίτες μας που βρίσκονται σε Εντατικές είναι ανεμβολίαστοι».

«Είναι μία πάρα πολύ σκληρή πραγματικότητα. Αρκεί να δείτε τα δεδομένα από όλα τα νοσοκομεία. Και δεν είναι μόνο ελληνική πραγματικότητα. Συνομιλώντας με τους ομολόγους μας παντού βλέπουμε τα ίδια δεδομένα. Σήμερα έχουμε μία πανδημία των ανεμβολίαστων», πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε πως «η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν».

«Τα μέτρα τα οποία έχουμε επιβάλει είναι πάρα πολύ σαφή. Είναι μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων. Έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο πλαίσιο για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν. Έχουμε από τις πιο καλές επιδημιολογικές παρακολουθήσεις στην Ευρώπη, με πάρα πολλά τεστ τα οποία γίνονται, πολύ περισσότερα από ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε ένα τρόπο παρακολούθησης της πανδημίας στα σχολεία μας που θεωρώ ότι είναι υποδειγματικός και μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την εκπαίδευση εντοπίζοντας πολύ γρήγορα κρούσματα κορονοϊού. Και από εκεί και πέρα θα εξακολουθούμε να προσπαθούμε. Κάθε εμβολιασμός ο οποίος γίνεται είναι κέρδος. Και σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας κι άλλο στον τομέα αυτό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης έκκληση και στους πολίτες οι οποίοι δικαιούνται με βάση τις υποδείξεις των ειδικών να κάνουν την τρίτη δόση: να σπεύσουν να την κάνουν, αλλά να μην αμελήσουν ταυτόχρονα και την ανάγκη, για αυτούς που θα τους το υποδείξουν οι γιατροί τους και είναι πολλοί, να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς δεν θέλουμε να βρεθούμε στη δύσκολη θέση να πρέπει να διαχειριστούμε τον χειμώνα ταυτόχρονα και μια πανδημία σε έξαρση αλλά και μια γρίπη σε έξαρση.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για την αποδοχή της πρόστασής του, σημειώνοντας πως « θα είναι μία ευκαιρία και για την ίδια, αλλά και για μένα, ενδεχομένως να κάνουμε και έναν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων».

«Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό για την καγκελάριο Μέρκελ, για την σταθερότητα και για την ευθυκρισία με την οποία πάντα κινείται εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τουλάχιστον όσο την έζησα εγώ αυτά τα δύο χρόνια», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε: «Θα έχουμε την ευκαιρία, νομίζω, να μιλήσουμε και για την ιδιαίτερη σχέση της Καγκελαρίου με την Ελλάδα. Νομίζω θα είναι η πρώτη η οποία θα ομολογήσει, το έχει πει εξάλλου, ότι σε πολλές συγκυρίες ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες και ότι η λιτότητα πήγε πέρα και πάνω απ’ αυτό το οποίο άντεχε η ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα, ήταν και αυτή η οποία την κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απόστολος Χονδρόπουλος

Ολονύχτια μάχη στην Αττική οδό για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών

Σε εξέλιξη είναι από αργά χθες το απόγευμα επιχείρηση του Στρατού, δυνάμεων της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, καθώς και εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και του...

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της Αττικής

Χωρίς ρεύμα παραμένουν πολλές περιοχές στα βόρεια και ανατολικά προάστεια, λόγω βλαβών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία σε πυλώνες. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μάχη...

Γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σήμερα – Τι θα λειτουργήσει σήμερα

Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών κηρύχθηκαν χθες η περιφέρεια Αττικής, η Βοιωτία, η Εύβοια,...

Κανονικά η κυκλοφορία στην Αθηνών–Κορίνθου- Κλειστές οι περιφερειακές Υμηττού και Αιγάλεω

Κανονικά διεξάγεται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ωστόσο έχει διακοπεί η...

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Με προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής διενεργούν...

EastMed: Ελληνοαμερικανοί βουλευτές διαμαρτύρονται για την πολιτική Μπλίνκεν

Με κοινή επιστολή που έστειλαν στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν οι ομογενείς βουλευτές στο Κογκρέσο Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη εξέφρασαν την έντονη διαφωνία...

Δελτίο Ειδήσεων στις 07:00

Συνεχίζεται ως αυτή την ώρα η επιχείρηση, με τη συνδρομή του στρατού, για τον απεγκλωβισμό οδηγών στην Αττική οδό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της Αττικής

Χωρίς ρεύμα παραμένουν πολλές περιοχές στα βόρεια και ανατολικά προάστεια, λόγω βλαβών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία σε πυλώνες. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μάχη...

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Με προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής διενεργούν...

Πώς κινούνται τα Μέσα Μεταφοράς λόγω της κακοκαιρίας

Προβλήματα στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία «Ελπίς», αλλάζοντας συνεχώς τα δεδομένα κυκλοφορίας των μέσων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της...

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της Αθηνών – Κορίνθου

Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, από την διασταύρωση Δαφνίου μέχρι τον κόμβο...

Διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα

Διακόπηκε, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα,...