back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημοσκόπηση: Στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών ο ακροδεξιός Ε. Ζεμούρ

Διαβάστε επίσης

Μια νέα δημοσκόπηση στη Γαλλία εμφανίζει τον ακροδεξιό υποψήφιο Ερίκ Ζεμούρ να υπερτερεί της Μαρίν Λεπέν για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εναντίον του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η μετεωρική άνοδος του σταρ πολιτικών τοκ σόου στις δημοσκοπήσεις ανέτρεψε τις προσδοκίες ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι σίγουρα μια επανάληψη των εκλογών του 2017 ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λεπέν, το κόμμα της οποίας κυριαρχούσε στην ακροδεξιά επί δεκαετίες.

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos Sopra Steria για την εφημερίδα Le Monde είναι μόλις η δεύτερη που δείχνει τον Ζεμούρ να περνάει στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 16-16,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο έναντι 15-16% για τη Λεπέν. Ο Ζεμούρ δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του αλλά αναμένεται ευρέως ότι θα είναι υποψήφιος.

Ο Μακρόν εξακολουθεί να προηγείται στον πρώτο γύρο με ποσοστό 24-28%. Η δημοσκόπηση δεν προβλέπει τον νικητή του δεύτερου γύρου, αλλά, σύμφωνα με άλλες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν θα είναι πιθανόν ο τελικός νικητής των εκλογών.

Η εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos Sopra Steria σημειώνει πως ο Ζεμούρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για υποκίνηση στο μίσος και είχε πει κάποτε πως οι γυναίκες «δεν είναι φορείς εξουσίας» είναι μια πιο διχαστική φιγούρα μεταξύ των ψηφοφόρων σε σχέση με τη Λεπέν.

Μόνο το 20% των ερωτηθέντων θεωρεί πως έχει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να γίνει πρόεδρος, σε σύγκριση με 30% για τη Λεπέν. Ενώ το 21% των ανδρών άνω των 60 ετών υποστηρίζουν τον Ζεμούρ, το ποσοστό των γυναικών κάτω των 35 ετών που τον υποστηρίζουν είναι μόνο 8%.

Η δημοσκόπηση περιελάμβανε συνεντεύξεις με 16.000 ανθρώπους την περίοδο 7/10-13/10.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα