back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναδρομικά: Τι παίρνουν και τι χάνουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου – Έρχεται η απόφαση του ΣτΕ για τον ιδιωτικό τομέα

Διαβάστε επίσης

Σε σκωτσέζικο ντους για τους συνταξιούχους και δύσκολη εξίσωση για τον προϋπολογισμό, εξελίσσονται οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις μνημονιακές περικοπές.

Στην καταβολή αναδρομικών διετίας από την επιστροφή κρατήσεων της Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων με ποσά που ξεκινούν από τα 600 ευρώ και φτάνουν (ή και ξεπερνούν) τις 11.760 ευρώ, οδηγεί για 400.000 συνταξιούχους του Δημοσίου απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δικαιούχοι είναι οι πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου (υπουργείων, οργανισμών, Δήμων κ.λπ.), οι απόστρατοι καθώς και οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ κ.ά.)

Αντίθετα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε Συνταγματική την μνημονιακή περικοπή Δώρων και επιδομάτων, βάζοντας τέλος στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, ενώ αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τις επικουρικές (κατά το 11μηνο από 10 Ιουνίου 2015 έως 11 Μαΐου 2016) , τα Δώρα και τα επιδόματα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Οριστικές απαντήσεις αναμένονται έως το τέλος του έτους, με την κυβέρνηση να καλείται να αναμορφώσει το σκέλος των εξόδων του κρατικού προϋπολογισμού, εφόσον απαιτηθεί δεδομένου ότι έχουν εγγραφεί 724 εκατ. ευρώ, για τις ήδη γνωστές δικαστικές αποφάσεις και τους θεσμούς να ζητούν πληροφορίες σχετικά με την εικόνα που διαμορφώνεται.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα