back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ελεγκτικό Συνέδριο: Οριστική αρνητική απάντηση στους συνταξιούχους για τα κομμένα δώρα και επιδόματα

Διαβάστε επίσης

Οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου για την επιστροφή των μνημονιακών περικοπών σε Δώρα και επιδόματα, έβαλε με απόφαση του το Ελεγκτικό Συνέδριο…

Το Ανώτατο Δικαστήριο, έκρινε συνταγματική την κατάργηση των παροχών αυτών, με το αιτιολογικό ότι οι περικοπές αποφασίστηκαν λόγω της ανάγκης της χώρας να υλοποιήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πλέον οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου, περιορίζονται στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις, κατά τα μνημονιακά έτη.

Ειδικότερα, εκκρεμούν δίκες που αφορούν:

α) τις περικοπές που έγιναν το 2012 λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο που πρωτόδικα, επίσης έχει κριθεί ως αντισυνταγματικό. Υπενθυμίζεται ότι, η εισφορά αλληλεγγύης είχε επιβληθεί για αποδοχές συνταξιούχων άνω των 1.300 ευρώ και ήταν κλιμακωτή καθώς κυμαινόταν από 3-14% και

Β) τις μειώσεις στην κύρια σύνταξη, που είχαν επιβληθεί για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.

Οι αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν- και πάλι – από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων που προέρχονται από τον Δημόσιο Τομέα.

Επίσης, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για επικούρηση και δώρα στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να κριθεί αν πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μάιου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα έτος, δόθηκαν αναδρομικά ποσά σε περίπου 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους, μόνο για περικοπές σε κύριες συντάξεις, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Αποτέλεσμα, να λάβει αναδρομικά μόνο το 30% από τα 2,5 εκατομμύρια των συνταξιούχων της χώρας.

Δημήτρης Κωστακος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα