back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρώτη ημέρα του Forum «Ελλάδα 2040» της Επιτροπής «Ελλάδας 2021»

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε χθες τις εργασίες του το Forum «Ελλάδα 2040», που αποτελεί μια δράση της Επιτροπής «Ελλάδας 2021». Στο Forum παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των μελετών που εκπονήθηκαν σε διάστημα ενός έτους:

Από τους 16 Θεσμικούς Φορείς της χώρας, εκπροσώπους παραγωγικών κλάδων και κοινωνικών εταίρων, για την κατάθεση της εμπειρίας τους και τον σχεδιασμό της πορείας προς το 2040.

Από τις 10 Θεματικές Ομάδες Εργασίας υπό τον συντονισμό μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με εστιασμένο ενδιαφέρον σε κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα.

Από διεθνείς προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους σε συγκεκριμένους τομείς, που παρουσιάζουν σημαντικές πτυχές του διεθνούς τοπίου μέσα στο οποίο θα κληθεί να κινηθεί η Ελλάδα στο μέλλον.

Τα συμπεράσματα θα αποτυπωθούν στη «Λευκή Βίβλο: Η Ελλάδα το 2040», τα οποία θα είναι στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη.

Εξαιτίας της πανδηµίας, το Forum γίνεται διαδικτυακά, και ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει το θέµα που τον απασχολεί, χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισµός στον αριθµό των ατόµων που θα µπουν στην πλατφόρµα.

«Ελλάδα 2040: χτίζοντας μαζί το κοινό μας μέλλον»

Με την ομιλία του πρόεδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Ευθύμιου Βιδάλη, ξεκίνησε χθες (18/10) η πρώτη μέρα του Forum «Ελλάδα 2040».

Ο κ. Βιδάλης, στην ομιλία του με τίτλο «Ελλάδα 2040: χτίζοντας μαζί το κοινό μας μέλλον» τόνισε ότι το μέλλον είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί καθώς οι αλλαγές γίνονται με μεγάλο ρυθμό ενώ συνήθως υποεκτιμούνται. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν πολίτες και σαν χώρα γενικά είναι να προσαρμοζόμαστε συνεχώς τόνισε ο κ. Βιδάλης.

«Η φθίνουσα διαθεσιμότητα κρίσιμων φυσικών πόρων καθιστά αναγκαία την επιτάχυνση της μετάβασης στην κυκλική οικονομία» τόνισε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, προσθέτοντας ότι είναι επίσης αναγκαία η δημιουργία και η αξιοποίηση παραγωγικών βιομηχανικών συστημάτων, η συμμετοχή μας στην διεθνείς παραγωγικές αλυσίδες και το διεθνές εμπόριο.

«Η Ελλάδα για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας ώστε το 2040 να είναι μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, πρέπει να ακολουθήσει μια ολιστική προσέγγιση σε όλες τις διαστάσεις του τεχνολογικού μετασχηματισμού, με γεφύρωση του χάσματος των δεξιοτήτων, με ριζικές αλλαγές στο τρόπο που προσεγγίζουμε την εκπαίδευση, με ολοκληρωμένη βιομηχανική στρατηγική, με στοχευόμενες παρεμβάσεις, με σύγχρονες υποδομές, με ενίσχυση της καινοτομίας των επιχειρήσεων και με παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» υπογράμμισε ο κ. Βιδάλης.

«Βιώσιμη ανάπτυξη, οικονομική δημοκρατία και κοινωνική συνοχή με τις μικρές επιχειρήσεις στο προσκήνιο»

Στην συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ – Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γεώργιου Καββαθά με τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη, οικονομική δημοκρατία και κοινωνική συνοχή με τις μικρές επιχειρήσεις στο προσκήνιο».

Ο κ. Καββαθάς στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημασία και στην προσφορά των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της. Στην συνέχεια σκιαγράφησε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα αλλά και τα καθήκοντα του ΓΣΕΒΕΕ.

Ως ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις, ανέφερε την αποσύνδεσή τους από το τραπεζικό τομέα τόνισε ο κ. Καββαθάς προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να λυθεί με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων.

«Το λιανικό εμπόριο το 2040»

Ακολούθησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, Γεώργιος Καρανίκας, όπου στην ομιλία του με τίτλο το «Το λιανικό εμπόριο το 2040» τόνισε ότι οι δυνατότητες αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση των εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής του αύριο.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι όροι λειτουργίας τόσο της επιχειρηματικότητας εν γένει όσο και λιανικού εμπορίου μεταβάλλονται άρδην. «Η θωράκιση των εμπορικών επιχειρήσεων με τις κατάλληλες πολιτικές και εργαλεία, ώστε αυτές να μετασχηματιστούν βάσει των συγχρόνων προκλήσεων θεωρείται αναγκαία εξαιτίας της σημαντικής συμβολής τους στην εγχώρια οικονομία και στην κοινωνική και διαπεριφερειακή συνοχή.» υπογράμμισε ο κ. Καρανίκας.

«Ελληνική Γεωργία 2040: Αναπτυξιακοί πυλώνες ενός βιώσιμου οικοσυστήματος»

Ο πρόεδρος της Νέας Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων Συνεργασίας Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), Παύλος Σατολιάς παρουσίασε την μελέτη που εκπόνησε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με τίτλο «Ελληνική Γεωργία 2040: Αναπτυξιακοί πυλώνες ενός βιώσιμου οικοσυστήματος».

Την μελέτη παρουσίασαν επίσης, και οι συνεργάτες, Μόσχος Κορασίδης, γεωπόνος, τέως γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Γεώργιος Κορμέντζας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο κ. Σατολιάς τόνισε ότι η ελληνική γεωργία , που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής οικονομίας, βρίσκεται σε ένα στάδιο μετάβασης από τις παραδοσιακές καλλιεργητικές πρακτικές στην ψηφιακή γεωργία, που αποσκοπεί στη βελτίωση της παραγωγής με αειφόρο τρόπο.

Αυτοί οι τομείς που αλληλένδετα και συνεργατικά μπορούν να μετασχηματίσουν έξυπνα την ελληνική γεωργία είναι, όπως σημείωσε ο κ. Σατολιάς, οι ακόλουθοι:

α) διαθρωτικές παρεμβάσεις διασφάλισης της βιωσιμότητας της ελληνικής γεωργίας, με έμφαση στην στήριξη των επενδύσεων και σε μια νέα γενναία πολιτική γης που θα επιτρέψει σε νέους αγρότες να ενταχθούν στον χώρο,

β) σχεδιασμός και υλοποίηση εμβληματικών έργων για την διαχείριση του νερού και την αξιοποίηση των ΑΠΕ για την παραγωγή ενέργειας,

γ) ενίσχυση του συνεργατισμού για την διασφάλιση της θέσης του παραγωγού στην αγροδιαατροφική αλυσίδα και

δ) εξορθολογισμός και διαφάνεια στην διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων για παραγωγικό αποτύπωμα με επενδυτικό πρόσημο.

«Ο αγροδιατροφικός τομέας στο επίκεντρο ανάπτυξης της Ελλάδας την επόμενη εικοσαετία»

Στην συνέχεια ο Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης «Ο αγροδιατροφικός τομέας στο επίκεντρο της ανάπτυξης της Ελλάδας την επόμενη εικοσαετία».

Όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας για η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα την επόμενη εικοσαετία χρειάζεται μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συσσώρευση γνώσης, ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων, αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, δημιουργία νέων ποικιλιών ανεκτικών στην νέες συνθηκες και ειδικά μέτρα για την κτηνοτροφία.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, χρειάζεται η δημιουργία μιας βιώσιμης αγροτικής οικονομίας, η παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων με υψηλή ζήτηση, ανάδειξη της παραγωγικής ταυτότητας της κάθε περιοχής και σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουριστικό.

«Η Ελληνική Γεωργία το 2040: Προβλέψεις και εκτιμήσεις»

Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Κίντζιος, παρουσίασε την μελέτη της ομάδας του με τίτλο «Η Ελληνική Γεωργία το 2040: Προβλέψεις και Εκτιμήσεις».

Ο κ. Κίντζιος αφού παρουσίασε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της γεωργίας στην Ελλάδα στην συνέχεια αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την μεγαλύτερη ανάπτυξη της στο μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Κίντζιο αυτές είναι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η μείωση του κόστους του σχετικού εξοπλισμού. Επίσης το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών σε διεθνές επίπεδο για ποιοτικά τρόφιμα καθώς και η ενίσχυση του ενδιαφέροντος για θέματα υγείας ιδίως στην μετά covid 19 εποχή.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει, σημείωσε ο κ. Κίντζιος, η αύξηση του εκπαιδευτικού επιπέδου του αγροτικού πληθυσμού και η στόχευση της νέας πράσινης συμφωνίας στην ανάπτυξη και την προώθηση ενός πιο αειφορικού μοντελου ανάπτυξης.

«Στις επόμενες δεκαετίες ο αγροτικός τομέας θα βασιστεί κυρίως στην ανάπτυξη της μεταποίησης τροφίμων, ποτών και καπνού και αποτελεί ταυτόχρονα τον κρίσιμο μοχλό για την ανάπτυξη της γεωργίας. Η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης θα αποτελεί στρατηγικό άξονα για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στο μέλλον» είπε ο κ. Κίντζιος.

«Η Ψηφιακή Ελλάδα το 2040»

Η πρόεδρος του Σύνδεσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Γιώτα Παπαρίδου, και οι συνεργάτες της παρουσίασαν την έκθεση του ΣΕΠΕ με τίτλο «η ψηφιακή Ελλάδα του 2040».

Η κυρία Παπαρίδου τόνισε ότι μετά και την κρίση της πανδημίας ο προσανατολισμός, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ξεκάθαρος και κοινος και αυτός είναι ο τάχιστος ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των παραγωγικών τομέων της κοινωνίας και της πολιτείας.

Η υλοποίηση του οράματος της ψηφιακής Ελλάδας του 2040, για τον ΣΕΠΕ εδράζεται σε 12 στρατηγικούς άξονες, που θα επιφέρουν οριζόντια και στρατηγικής σημασίας πλεονεκτήματα για την χώρα.

Αυτοί είναι οι αξόνες είναι:

-Η δημιουργία μια «ψηφιακά έτοιμης» κοινωνίας

-Δημιουργώντας το «Μέλλον της Εργασίας»

-Ανάπτυξη μια ανθρωποκεντρικης διακυβέρνησης

-Ανάπτυξη έξυπνων, βιώσιμων πόλεων και περιφερειών

-«Έξυπνη» ενέργεια

-Το μέλλον της υγείας

-Η Ελλάδα να καταστεί παγκόσμιο Hub για υψηλής αξίας επιχειρηματικές υπηρεσίες

-Η ανάπτυξη έξυπνης βιομηχανίας

-Το μέλλον των αλυσίδων εφοδιασμού

-Καινοτομία και επιχειρηματικότητα

-Έξυπνος τουρισμός

-Το μέλλον της αγροδιατροφής

«Ο τουρισμός το 2040»

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, παρουσίασε την μελέτη με τίτλο «Ο τουρισμός το 2040».

Ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο που ακλουθούμε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις παρούσες και μελλοντικές συνθήκες και πρέπει να αντικατασταθεί με ένα εξωστρεφές και καινοτόμο μοντέλο. Απώτερος στόχος του νέου μοντέλου που προτείνει ο ΣΕΤΕ είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως έναν ώριμο και ασφαλή τουριστικό προορισμό, που θα προσφέρει μια απρόσκοπτη, βιώσιμη και υψηλου επιπέδου εμπειρία σε ολόκληρο το φάσμα και το οικοσύστημα της τουριστικής αλυσίδας αξίας.

Είναι μια ευέλικτη και ανοικτή στην ανατροφοδότηση πρόταση, όπως σημείωσε ο κ. Ρέτσος, ώστε να ανταποκρίνεται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο.

«Δυνατότητες ανάδειξης, αξιοποίησης και διαφύλαξης της ήπιας ισχύος της Ελλάδας»

Ο Παναγιώτης Χηνοφώτης, Μέλος Ολομέλειας Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Ναύαρχος ε.α. Πολεμικού Ναυτικού, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, π. Υφυπουργός Εσωτερικών παρουσίασε την μελέτη με τίτλο «Δυνατότητες ανάδειξης, αξιοποίησης και διαφύλαξης της Ήπιας Ισχύος της Ελλάδας».

«Ως βασική συνιστώσα της στρατηγικής μας πρέπει να παραμείνει η σκληρή ισχύς με κυρίαρχη την αμυντική, οικονομική, διπλωματική και τεχνολογική της διάσταση. Είναι η προϋπόθεση διασφάλισης των θεμελιωδών συμφερόντων της χώρας μας.» τόνισε ο κ. Χηνοφώτης προσθέτοντας ότι «οι νέες μορφές ισχύος αξιοποιούμενες με επιδεξιότητα συμπληρώνουν και υποστηρίζουν την σκληρή ισχύ».

«Καινοτομία και παραγωγή στη σύγχρονη εποχή»

Ο Άντριου Λιβάνης, συνιδρυτής και πρόεδρος του οργανισμού «Ελληνική Πρωτoβουλία» (The Hellenic Initiative), που στοχεύει στην υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις τάσεις και στις προκλήσεις στο τομέα της παραγωγής της διεθνούς σκηνής όπου η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια και στις καινοτόμες στρατηγικές, που θα πρέπει να αναπτύξει για να ανταποκριθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα