back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Έξυπνα» φανάρια με κάμερες από τον Νοέμβριο

Διαβάστε επίσης

Φανάρια με ασύρματο ανιχνευτή παραβίασης κόκκινου σηματοδότη θα “φωτογραφίζουν” την πινακίδα κυκλοφορίας του παραβάτη και από τον επόμενο μήνα οι οδηγοί θα παραλαμβάνουν σπίτι τους την κλήση.

Το πρόγραμμα λειτουργεί ήδη από τον Ιούλιο σε πιλοτική βάση, στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, και από τις αρχές του Νοέμβρη τίθεται σε πραγματική λειτουργία από την ΕΛ.ΑΣ..

Τα πρώτα δυο “έξυπνα” φανάρια τοποθετήθηκαν πιλοτικά από τον Ιούλιο στην πολύπαθη παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος (στην συμβολή με την Καλαμακίου), με προοπτική τοποθέτησης πολλών ακόμη σε άλλα επικίνδυνα σημεία της πόλης όπου έχουν καταγραφεί θανατηφόρα τροχαία με αυτή την αιτία. Η παραλαβή και εγκατάσταση τους έγινε από την Περιφέρεια Αττικής και η χρήση τους θα γίνεται αποκλειστικά από την Ελληνική Αστυνομία.

Τα πρώτα έξυπνα φανάρια λειτουργούν μέχρι σήμερα σε δοκιμαστική μορφή (μόνο καταγραφής)και μέχρι τέλος του μήνα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας-ΕΛ.ΑΣ, ώστε και τυπικά να ξεκινήσει από Νοέμβριο η πραγματική εφαρμογή-λειτουργία τους που προβλέπει τον εντοπισμό των παραβατών και την αποστολή της κλήσης στο σπίτι του οδηγού. Τα «έξυπνα» φανάρια, διαθέτουν ενσωματωμένη κάμερα η οποία θα πιάνει στη στιγμή κάθε έναν που παραβιάζει τον ερυθρό σηματοδότη.

Οι φωτογραφίες από τον αριθμό κυκλοφορίας θα αποστέλλονται απευθείας στον επιχειρησιακό θάλαμο στην ΓΑΔΑ και ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα μέχρι ο οδηγός να παραλάβει στο σπίτι του την κλήση. «Αρχικά, το μνημόνιο συνεργασίας θα προβλέπει την παράδοση – παραλαβή από την περιφέρεια Αττικής στην ΕΛΑΣ των πρώτων έξυπνων φαναριών . Στην συνέχεια θα επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλες επικίνδυνες διασταυρώσεις και δρόμους της Αττικής που θα μας υποδείξει η Αστυνομία», τονίζει στον 9.84 ο κ. Κίμων Λογοθέτης, υπεύθυνος του κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.

Τα έξυπνα φανάρια εξασφαλίζουν πως ο παραβάτης θα χρεωθεί με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 μέρες ή αφαίρεση πινακίδας για 20 μέρες για όσους έχουν ετήσιο σταθερό εισόδημα έως 50.000.

Όσοι είναι από 50.001 έως 100.000 ευρώ θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 1.400 ευρώ και όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 100.001 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν 2.100 ευρώ.

Επιπλέον εάν γίνει 3η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη μέσα σε διάστημα 5 ετών ο οδηγός χάνει εφόρου ζωής την άδεια οδήγησης του.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα