back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο «Μπάλλος« έπνιξε τη χώρα – Ασύλληπτα ύψη νερού το τελευταίο 48ωρο

Διαβάστε επίσης

Βαρύς ο απολογισμός της θεομηνίας «ΜΠΑΛΛΟΣ» που σάρωσε τη χώρα. Χείμαρροι και λίμνες υπερχείλισαν, βράχοι και χώματα αποκολλήθηκαν από τα βουνά, δρόμοι κατολίσθησαν, γέφυρες άνοιξαν στα δύο, παραλίες εξαφανίστηκαν από τη λάσπη και τα φερτά υλικά, οικισμοί εκκενώθηκα, εκατοντάδες καλλιέργειες καταστράφηκαν, ένας κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του στην Εύβοια.

Ο μεγαλύτερος όγκος νερού – 460 χιλιοστά – έπεσε στην Ιθάκη. Ακολουθούν το Άγιο Όρος 297 και το Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας με 262 χιλιοστά. Στην Αθήνα, ο μετεωρολογικός σταθμός Πατησίων κατέγραψε 182 χιλιοστά βροχής. Παρόμοιο ύψος βροχής και στην Εύβοια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης τείνουν να γίνουν κανονικότητα προειδοποιούν οι ειδικοί και επισημαίνουν την ανάγκη νέου σχεδιασμού για την αντιμετώπισή τους.

Τις πληγές της από τη θεομηνία μετρά η Ιθάκη. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο, Διονύση Στανίτσα, είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Αυτοψία στο νησί πραγματοποιούν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, και ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος.

Εκτεταμένα προβλήματα και στην Αιτωλοακαρνανία. Αίτημα να κηρυχθεί ο Δήμος Αγρινίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπέβαλλε ο Δήμαρχος, Γιώργος Παπαναστασίου. Νωρίτερα, εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός Καμαρετσέικα λόγω της ανόδου της στάθμης υδάτων της λίμνης Λυσιμάχεια. Στο Μεσολόγγι, υπερχείλισε το ρέμα της Αγριλίας, στο Αιτωλικό υπερχείλισε η λιμνοθάλασσα. Τη Δευτέρα, αυτοψία στο νομό θα πραγματοποιήσει κυβερνητικό κλιμάκιο, με τους Σπήλιο Λιβανό, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Τριαντόπουλο, υφυπουργό παρά το πρωθυπουργώ αρμόδιο για φυσικές καταστροφές και Ανδρέα Λυκουρέτζο, Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Μεγάλες καταστροφές στην Κέρκυρα. Τεράστιοι όγκοι νερού έπληξαν τις τελευταίες ώρες περιοχές των νομών Ηλείας και Αχαϊας. Συνεχίζονται τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη: με διακοπές της κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία της πόλης, εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης υδάτων. Νωρίτερα, ένα δέντρο έπεσε πάνω σε πολυκατοικία στο κέντρο της Καλαμαριάς, ευτυχώς χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.

«Την πλήρη αλληλεγγύη της στην Ελλάδα για τις καταστροφικές πλημμύρες» εξέφρασε σήμερα η Αίγυπτος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα