back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ευθ. Λέκκας: Δύσκολη η μείωση του πλημμυρικού κινδύνου, η καμένη έκταση είναι τεράστια

Διαβάστε επίσης

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για τις περιοχές που επλήγησαν το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές έκρουσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως ανέφερε, η καμένη έκταση είναι τεράστια με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η μείωση του πλημμυρικού κινδύνου. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι μπορούμε σε πρώτη φάση να προφυλάξουμε τις περιοχές υψηλού και μετά από ένα χρονικό διάστημα, να συνεχιστούν οι γενικότερες δράσεις για τη μείωση του κίνδυνου σε όλη την κατεστραμμένη περιοχή.

Με αφορμή την κακοκαιρία Μπάλος και τις σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις, ειδικά σε περιοχές που είναι κοντά σε κοίτες ποταμών.

«Δεν χρειάζεται να εκτιθέμεθα στον κίνδυνο και τηρώντας τις οδηγίες, είμαστε καλυμμένοι στις περισσότερες περιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Για την σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη χώρα το τελευταίο διάστημα καθώς για το ενδεχόμενο νέου σεισμού, επισήμανε:

«Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, παρατηρείται μια υπολανθάνουσα σεισμική δραστηριότητα. Δεν είναι αυτή που θέλαμε. Δύσκολα μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις, καθώς η κάθε περιοχή έχει τα δικά της πολύπλοκα χαρακτηριστικά και πρέπει να συνυπολογίσουμε πολλές παραμέτρους, κάποιες εκ των οποίων ακόμη δεν τις γνωρίζουμε. Κάθε ώρα που περνάει προκύπτουν και νέα δεδομένα. Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει η αποτίμηση της κατάστασης. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Οι γεωδυναμικές διεργασίες είναι πολύπλοκες και δύσκολα προσεγγίσιμες».

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της οικιστικής ανάπτυξης και της ασφάλειας των κτιρίων σε περίπτωση σεισμού, είπε: «Πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες γεωλογικές μελέτες πριν επέμβουμε στην επιφάνεια της γης. Δυστυχώς, υπάρχει μια παρατεταμένη αυθαιρεσία 50-60 ετών. Το κράτος δεν έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις κι έτσι σήμερα έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε επικίνδυνες κατασκευές».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα