back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επί θύραις η “δεύτερη ευκαιρία” για δηλώσεις αναγνώρισης “κρυφών” τετραγωνικών μέτρων ακινήτων

Διαβάστε επίσης

Θέμα χρόνου είναι η εκ νέου ενεργοποίηση μέχρι στις 31 Δεκεμβρίου της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο taxis με την οποία θα παρέχεται “δεύτερη ευκαιρία” σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να δηλώσουν στους Δήμους “κρυφά” τετραγωνικά της επιφάνειας των ιδιοκτησιών τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις τελών και προσαυξήσεων για τα περασμένα χρόνια και μέχρι το 2019.

Στη δεύτερη αυτή ευκαιρία η μόνη επιβάρυνση που θα υποστούν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους θα είναι για το χρονικό διάστημα από το 2020 και έως την υποβολή της αίτησης τους.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων μπαίνοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του taxis θα μπορούν να αποκαλύψουν ή να διορθώσουν το εμβαδό των ακινήτων τους, σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, διαγράφεται το σύνολο των κάθε είδους τελών και προστίμων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019,για τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων της επιφανείας των ακινήτων που θα προκύψουν για τους υπόχρεους .Η νέα ρύθμιση δεν συμπεριλαμβάνει και τη δήλωση των μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, ώστε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.Οσοι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν δήλωση αναγνώρισης “κρυφών” τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας τους μπορεί να απαλλάσονται από τα βάρη των προστίμων και των αναδρομικών μέχρι στα τέλη του 2019 , ωστόσο για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, τα τέλη που αντιστοιχούν στα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα καταβάλλονται με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά τους με τα πριν και τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τη δήλωση διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας των ακινήτων.

Η είσοδος στη εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης πρέπει να επιλέξει το Δήμο στον οποίο ανήκει το ακίνητο. Κάθε ακίνητο θα πρέπει να δηλωθεί ξεχωριστά, αφού ο ιδιοκτήτης το επιλέξει από τη λίστα που θα του εμφανιστεί με τα δηλωμένα ακίνητα . Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται μέχρι τώρα η χρέωση των δημοτικών τελών, θα εμφανιστεί αυτόματα.

Η εκκαθάριση των νέων δηλώσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων μέχρι την 31 Μαρτίου 2022, δηλαδή σε διάστημα τριών μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων αναγνώρισης “αδήλωτων” τετραγωνικών μέτρων.. Οι οφειλές προς τους δήμους που θα προκύψουν από τα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα, θα καταβληθούν από τους υπόχρεους σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της Κέντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) , κατά την προηγούμενη αρχική ρύθμιση δηλώθηκαν 60.630.700 “κρυφά” τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα το ποσοστό των δηλωμένων επιφανειών στην Επικράτεια να αυξηθεί κατά 35,15%. Υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που αντιστοιχούν σε 1.869.050 ηλεκτροδοτούμενα και σε 841.052 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Βάσει των στοιχείων, αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 22,4 «αδήλωτα» τετραγωνικά ανά δήλωση.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα