back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΚΠΑ: Προσβασιμότητα και εκπαίδευση-Εφαρμογές για φοιτητές με προβλήματα όρασης

Διαβάστε επίσης

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσβασιμότητας, προγράμματα εξοικείωσης με τους αχανείς χώρους του πανεπιστημίου, αναβατόρια αμαξιδίων,  νέες τεχνολογίες και βοηθήματα διαπροσωπικής επικοινωνίας.

Στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Μονάδα Προσβασιμότητας υποστηρίζει με ποικίλους τρόπους εκατοντάδες φοιτητές με ποικίλα προβλήματα υγείας, αναπηρία, η τυφλότητα.

“Υποστηρίζουμε πάνω από 500-600 φοιτητές με σοβαρή αναπηρία κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των περίπου 100 τυφλών φοιτητών σε όλο το Πανεπιστήμιο Αθηνών” λέει στον “Αθήνα 984” ο κ. Γιώργος Κουρουπέτρογλου πρόεδρος του Τμήματα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος στην Μονάδα Προσβασιμότητας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης.

Τα προγράμματα υποστήριξης των φοιτητών ξεκίνησαν πρίν 15 χρόνια και σταδιακά εξελίσσονται παράλληλα με τις εξελίξεις και της τεχνολογίας ενώ το έργο συνδράμουν με τις δικές τους δυνάμεις, εθελοντικά, εκατοντάδες φοιτητές οι οποίοι βοηθούν εμπράκτως τους συμφοιτητές τους.

“Η υποστήριξη βασίζεται εν πολλοίς και στην τεχνολογία της Πληροφορικής. Το πρώτο βήμα που έχει να κάνει ο φοιτητής είναι να συμπληρώσει μια φόρμα τυποποιημένη, με εναλλακτικούς τρόπους, για να είναι προσβάσιμη. Σε αυτήν καταγράφει ακριβώς το επίπεδο πρόσβασης που έχει. Μας ενδιαφέρει η παραμένουσα ικανότητα προκειμένου να προσφερθούν οι ανάλογες δράσεις υποστήριξης για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει στις σπουδές του. Κατόπιν συζητά με τον σύμβουλο καθηγητή του τμήματος του,  για να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις με βάση τα πρωτόκολλα που έχουμε αναπτύξει”  εξηγεί ο κ. Κουρουπέτρογλου στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (14/10/21)

“Πρώτον είναι η φυσική προσβασιμότητα στον δομημένο χώρο κάτι που αφορά και τους ανθρώπους που έχουν αμαξίδιο, αλλά και τους τυφλούς.  Για παράδειγμα ο άνθρωπος με  πρόβλημα όρασης πρέπει να γνωρίσει ένα σύνθετο και μεγάλο κτίριο με πολλά επίπεδα όπως συνήθως έχουν στις πανεπιστημιουπόλεις.  Έτσι ο φοιτητής περνάει μια εκπαίδευση από εκπαιδευτές κινητικότητας για τυφλούς, καθώς για το θέμα αυτό συνεργαζόμαστε με τον Πανελλήνιο Συνδέσμο Τυφλών”.

Στόχος της προσπάθειας είναι να γνωρίσει ο φοιτητής τα σημεία ενδιαφέροντος και να μπορεί να προσανατολίζεται ο ίδιος με το μπαστούνι του, μέσα στο χώρο. Παράλληλα ένα κεντρικό ζήτημα βεβαίως είναι η φυσική προσβασιμότητα για τους φοιτητές με κινητικά προβλήματα. Όπως σημειώνει ο κ. Κουρουπέτρογλου στο ΕΚΠΑ  υπάρχουν πολλές ράμπες και αναβατόρια αμαξιδίων. “Όμως επειδή υπάρχουν πολλά κτίρια εκτεταμένα σε όλη την Αττική -ακόμα και στα Ψαχνά- όταν παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, μη προσβασιμότητας στον δομημένο χώρο, όταν δεν υπάρχουν πχ ράμπες, επεμβαίνουμε άμεσα ώστε να δώσουμε λύση”.

Το Εργαστήριο Φωνής

Όμως ένα κύριο θέμα για την Μονάδα Προσβασιμότητας είναι να παράγει προσβάσιμα συγγράμματα, ακόμη και των Θετικών Επιστημών. “Έχουμε τυφλούς φοιτητές στο τμήμα Φυσικής, ή στο τμήμα Μαθηματικών ή στο τμήμα Βιολογίας και αυτό συναρτάται και με τον τύπο αναπηρίας. Υπάρχουν τυφλά παιδιά με 100% τύφλωση, άλλοι που είναι ακουστικοί τύποι, άλλοι οι οποίοι δεν είναι χρήστες της Μπράιγ, η φοιτητές με μεγάλη απώλεια όρασης. Αυτοί χρειάζονται μεγαλοεκτύπωση ή ειδικές συσκευές που μεγενθύνουν ως και 60 φορές το κείμενο σε μεγάλες οθόνες” λέει και εξηγεί τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζει η τεχνολογία.

Το ερευνητικό Εργαστήριο Φωνης και Προσβασιμότητας αναπτύσσει τεχνολογίες και παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικής προσβασιμότητας. Ανάμεσα στα σημεία αιχμής είναι : Επεξεργασία Φωνής (ανάλυση και σύνθεση ομιλίας και τραγουδιού),  συστήματα διαπροσωπικής επικοινωνίας, διεπαφές χρήστη βασισμένες στις χειρονομίες, συστήματα επικοινωνίας ανθρώπου και μηχανής, υποστηρικτικές τεχνολογίες για ‘Ατομα με Αναπηρίες και Ηλικιωμένους. Μια ακόμα πτυχή είναι οι έλεγχοι προσβασιμότητας σε ιστοσελίδες, όπως λέει ο επικεφαλής του Τμήματος κ. Κουρουπέτρογλου: “Με αυτό ασχοληθήκαμε την Άνοιξη με την καινούργια ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Είδαμε ακριβώς ποια είναι τα προβλήματα, έτσι ώστε να μπορέσει η καινούργια ιστοσελίδα prosvasis.oaed.gr να ακολουθεί πλήρως τους διεθνούς κανόνες προσβασιμότητας”

Γ.Αποστολίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα