15 C
Athens
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Α. Σκέρτσος: Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική που καλύπτει το φάσμα από την Κεντροαριστερά ως τη Δεξιά

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Στον Άγιο Αρτέμιο το 7ο πάρκο «τσέπης» της Αθήνας

Στον Άγιο Αρτέμιο, σε μία πυκνοδομημένη γειτονιά της Αθήνας, γνωστή και ως Γούβα, «γεννήθηκε» το 7ο κατά σειρά pocket park της πόλης. Με το...

Πώς θα είναι η Πανεπιστημίου μετά από την ανάπλαση – Το έργο σε 20 ερωτήσεις και απαντήσεις

Στο τέλος του 2021 ξεκινούν τα έργα για την τελική ανάπλαση της Πανεπιστημίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 12 με 15 μήνες. Ο προϋπολογισμός...

Μία νέα «πράσινη» γειτονιά στα Πετράλωνα – Μεγαλώνει το δίκτυο των πάρκων «τσέπης» στην Αθήνα

Ενισχύοντας το δίκτυο των πάρκων «τσέπης», ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να δημιουργεί «πράσινα» σημεία συνάντησης για τους κατοίκους της Αθήνας, στο πλαίσιο αυτής της...

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του INNOVATHENS για τον Οκτώβριο

Το INNOVATHENS, ο Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, συνεχίζει το  συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εργαστηρίων και δωρεάν σεμιναρίων, ειδικά σχεδιασμένο...

Τένις, Στίβος και Αυτοάμυνα στον ΟΠΑΝΔΑ

Ανοίγουν την Παρασκευή 17/09/21 οι εγγραφές για τις Ακαδημίες Εκμάθησης Αθλημάτων (τένις, στίβου και αυτοάμυνας) του ΟΠΑΝΔΑ, για παιδιά 6-15 ετών, ενηλίκους, και υποψήφιους...

Θέση σε διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά και πολιτικής στρατηγικής, πήρε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “action24”. Χαρακτηριστική, την ίδια ώρα, η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «υπάρχουν δεκάδες αναθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, γνωρίζουμε πολύ καλά την προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ» κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επεσήμανε σε μια αποστροφή του.

Εν πρώτοις, ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο ως προς το είδος, το περιεχόμενο και την ποιότητα της αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει να κάνει. Αυτό το αδιέξοδο οδηγεί σε μια εσωστρέφεια, την οποία προσπαθεί να εξωτερικεύσει στο πολιτικό σκηνικό», εκτίμησε επίσης, πλην όμως «είναι μια προσπάθεια μάταιη και απέλπιδα γιατί η κυβέρνηση παράγει καθημερινά πολιτική, όχι παραπολιτική. Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κάνει, είναι παραγωγή παραπολιτικής με ατεκμηρίωτα στοιχεία.

Η λειτουργία της δημοκρατίας, των ΜΜΕ, η διαφάνεια, οι σχέσεις με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι προφανώς πολύ σημαντικά στοιχεία (…) η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει κάνει σημαία της τη διαφάνεια. Το πρώτο νομοσχέδιο αφορούσε ένα άλλο υπόδειγμα λειτουργίας της κυβέρνησης, το επιτελικό κράτος, έχουμε συστήσει την ενιαία αρχή διαφάνειας (…) μάς έχουν κατατάξει 7-8 θέσεις ψηλότερα ως προς τους δείκτες διαφάνειας».

Στο ερώτημα για τις κυβερνητικές προθέσεις ως προς την εξεταστική που θα αφορά τις δημοσκοπήσεις κ.ο.κ., ο ‘Α. Σκέρτσος αποκάλυψε ότι «στην αρχή της διακυβέρνησης είχε τεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο στενό του επιτελείο το ερώτημα αν πρέπει να ασχοληθούμε με την περίοδο 2015 – 19 και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατέληξε στην απόφαση ότι όλο αυτό θα μας οδηγούσε σε μια εσωστρέφεια που θα παρέλυε το ουσιαστικό έργο που πρέπει να παραχθεί.

Η χώρα έχει μείνει πάρα πολύ πίσω σε πάρα πολλούς δείκτες για πάρα πολλά χρόνια, έχουμε περάσει από μια πολύ βαθιά ύφεση και κρίση κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική. Θυμίζω ότι πριν από 5-6 χρόνια μιλούσαμε για την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη. Αυτά, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τα αφήσει πίσω και να αφοσιωθεί στο έργο που πρέπει να παραχθεί», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Σε αυτά τα δύο χρόνια διακυβέρνησης πιστοποιείται ότι το έργο αυτό υπάρχει, είναι προς όφελος όλων των πολιτών, η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά, μπορώ να απαριθμήσω πόσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες παράγονται την τρέχουσα εβδομάδα και οι οποίες είναι προς όφελος των πολιτών. Αυτό είναι εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπλέον, «η κυβέρνηση θα ρίξει φως σε όλα», δήλωσε ακόμη και στο ερώτημα αν η πλειοψηφία θα ζητήσει να ελεγχθεί η περίοδος 2015-19, απάντησε: «θα ζητηθεί κι αυτό αλλά δεν είναι κάτι που θα μας απασχολήσει τη στιγμή αυτή ως κατεπείγον ζήτημα (…) εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ πετάει το γάντι, θα ασχοληθούμε και με αυτά.

Υπάρχουν δεκάδες αναθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, γνωρίζουμε πολύ καλά την προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ που επιχειρήθηκε να γίνει εκείνην την περίοδο. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να το πάει εκεί, θα γίνει αυτή η συζήτηση, θα γίνει όμως με πολιτικό πολιτισμό, δεν θα γίνει με λάσπη όπως το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα δεν θα μονοπωλήσει την πολιτική ζωή του τόπου. Η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για αυτές τις ιστορίες».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο επηρεάζεται η κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις, ο ‘Α. Σκέρτσος ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός είναι πολύ γενναίος, τολμηρός, παίρνει καθημερινά αποφάσεις δύσκολες και κάποιες φορές και δυσάρεστες», στο σημείο αυτό δε, έφερε ως παράδειγμα την ελάχιστη βάση εισαγωγής: «Αν ακούγαμε τις δημοσκοπήσεις και την αντιπολίτευση, αυτό δεν θα γινόταν ποτέ, είναι μια γενναία πράξη αναβάθμισης της δημόσιας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, γνωρίζοντας τις πρόσκαιρες βραχυπρόθεσμες συνέπειες, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα όμως το πολύ καλό θα κάνει ως προς την αυτονομία και την ποιότητα της παρεχόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. ‘Αρα, δεν λαμβάνουμε αποφάσεις με κριτήριο το πολιτικό κόστος ή τις δημοσκοπήσεις. Διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις – κάτι που δεν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που προτιμά να τις στοχοποιεί στήνοντας αυτό το γαϊτανάκι λαϊκισμού.

Το να στοχοποιείς τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες είναι επιστημονικές εταιρείες, είναι βγαλμένο από το λυσάρι του λαϊκισμού. Το έχει κάνει και κατά το παρελθόν, είναι αδιόρθωτος (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.) σε αυτό και επαναφέρει τα ίδια τρυκ που είχε κάνει πριν το 2015 αλλά και κατά την περίοδο 2015-19».

Στο θέμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η χώρα έχει κάνει μια διαχείριση καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία μάς έχει φέρει σε καλύτερη θέση από τη μέση ευρωπαϊκή επίδοση. Η χώρα έχει λιγότερες απώλειες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα έχουμε πάει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα με τον τρόπο που στηρίξαμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, έχουμε ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης επίσης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», συνεπώς επιτεύχθηκε μια ισορροπημένη διαχείριση ως προς τους δύο βασικούς δείκτες (δημόσια υγεία και οικονομία).

Μέρος του προβλήματος το απέδωσε εξάλλου στα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα και κοινωνικές συμπεριφορές, «δεν είναι δυνατό το στοιχείο μας η συνεργασία, η συμμόρφωση στους νόμους, η υπακοή», ανέφερε επί παραδείγματι. Ταυτόχρονα, «δεν έχουμε αποτύχει στον εμβολιασμό, το 72% των ενηλίκων έχει εμβολιασθεί (πλήρως ή με την πρώτη δόση), ενώ υπάρχει και 1 εκατ. πολίτες που έχουν νοσήσει και δεν έχουν εμβολιασθεί, άρα πάμε στα 7,5 εκατ. (…) δεν πετάμε λευκή πετσέτα σε σχέση με τον εμβολιασμό.

300 κινητά κλιμάκια είναι σε όλη τη χώρα και πηγαίνουν σπίτι σπίτι», σημείωσε επίσης προσθέτοντας: «ειλικρινά τα έχουμε κάνει όλα: έγιναν 9.500 κατ’ οίκον εμβολιασμοί, δεν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι. Επίσης, 206 ιδιώτες γιατροί σε σύνολο 40.000 ιδιωτών γιατρών μπήκαν στο πρόγραμμα να κάνουν εμβόλια».

Όμως, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε και αυτό: «στις χώρες που έχει πάει καλύτερα ο εμβολιασμός (Πορτογαλία, Ισπανία), τα κόμματα “συνθηκολόγησαν”, ότι πανδημία και εμβολιασμός θα μείνουν εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης». Στον αντίποδα, στη χώρα μας, «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωνε ευθαρσώς στην τηλεόραση ότι αναλαμβάνει το ρίσκο και καλούσε τον κόσμο σε συγκεντρώσεις σε περίοδο που δεν υπήρχε εμβολιασμός, υπήρχε έξαρση της πανδημίας.

Έχεις έναν πρώην υπουργό Υγείας ο οποίος μέχρι πριν από ένα μήνα αρνιόταν πεισματικά, υπονόμευε την εμβολιαστική εκστρατεία με επιχειρήματα κατά του εμβολιασμού. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε 32% στις εκλογές, απευθύνεται σε έναν κόσμο, ο οποίος λαμβάνει από τον πολιτικό του ταγό εντελώς αντιφατικά μηνύματα».

Με την ταυτόχρονη επισήμανση εξάλλου ότι δεν θα μπει σε αντιπαράθεση μεταξύ εμβολιασμένων και αντιεμβολιαστών, επίσης «δεν μας ενδιαφέρει τι ψηφίζουν», ο ‘Α. Σκέρτσος υπογράμμισε το εξής ένα μήνυμα: «το εμβόλιο λειτουργεί, είναι αποτελεσματικό, σώζει ζωές. Έχουμε 600.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης και θανάτου, στους οποίους απευθύνουμε έκκληση να εμβολιαστούν.

Η ζωή των υπολοίπων που έχουν κάνει την υπεύθυνη επιλογή να εμβολιαστούν, δεν θα πάει πίσω, η ζωή δεν αναβάλλεται ούτε αναστέλλεται. Θα δίνουμε όλο και περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους γιατί πρέπει η κοινωνία, η οικονομία, η εκπαίδευση , οι οικογένειες, η κοινωνικότητα να επανέλθει και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του».

Ερωτηθείς, ειδικότερα, αν η κυβέρνηση προβληματίζεται από τις παρελάσεις, απάντησε αρνητικά με το αιτιολογικό ότι η συγκέντρωση γίνεται σε εξωτερικό χώρο αφενός, θα πρέπει να γίνει με τη χρήση μάσκας αφετέρου. «Δεν υπάρχει λογική να επιτρέπεις σε ανεμβολίαστους να πηγαίνουν, με τεστ, να βλέπουν μια ταινία ή μια παράσταση και να μην μπορούν να δουν την παρέλαση. Οι παρελάσεις πρέπει να γίνουν κανονικά και θα γίνουν με την τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας», ξεκαθάρισε.

Στο ερώτημα, τέλος, αν είναι δογματική θέση για την κυβέρνηση η επιδίωξη αυτοδυναμίας, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: «Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή συγκυβερνά με το ευρύ προοδευτικό μέτωπο, εγώ δεν προέρχομαι από την Νέα Δημοκρατία. Οι συνεργασίες έχουν γίνει πράξη από το 2019 όταν απηύθυνε ένα ευρύ κάλεσμα ο κ. Μητσοτάκης. Είναι προγραμματική η σύγκλιση ανθρώπων που προέρχονται από άλλους χώρους του ευρύτερου Κέντρου και στηρίζουν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», δήλωσε.

Τούτων δοθέντων, πρόσθεσε, «δεν υπάρχουν διλήμματα για συνεργασίες, δεν υπάρχει ανάγκη για συνεργασίες ειδικά με δυνάμεις που υπερασπίζονται την αντι-μεταρρύθμιση και την αδράνεια, και το ΚΙΝΑΛ έχει κάνει δυστυχώς τέτοιες επιλογές. Αν δεν είχε κάνει αυτές τις επιλογές, κάποιοι άνθρωποι θα ήταν στο ΚΙΝΑΛ αλλά το έχουν εγκαταλείψει.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζουν σταθερά στις δημοσκοπήσεις τις επιλογές της κυβέρνησης. ‘Αρα, εφαρμόζουμε μια πολιτική που καλύπτει το ευρύ φάσμα από την Κεντροαριστερά, το Κέντρο, την Κεντροδεξιά και τη Δεξιά εφαρμόζοντας μια πατριωτική, μεταρρυθμιστική και φιλελεύθερη πολιτική, που έχει ανάγκη ο τόπος και έχει καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ευαγγέλου ορίστηκε στο Ατρόμητος-Παναθηναϊκός

Η ΚΕΔ γνωστοποίησε τους διαιτητές για την 5η φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, με τον Άγγελο Ευαγγέλου να έχει οριστεί να διευθύνει το παιχνίδι του...

Live η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Σε εξέλιξη είναι η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Λ. Ιωαννίδου-Μουζάκα: Η  πρόληψη παραμένει πάντα η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Η 25η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.Μια ημέρα που έχει ως στόχο να  ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες σχετικά...

Απεβίωσε η Φώφη Γεννηματά

Απεβίωσε σήμερα στις 12:04 η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Η Φώφη Γεννηματά κατέληξε ύστερα από δύο εβδομάδες νοσηλείας...

Ο Κουφός ανέλαβε τον Ηρακλή

Ο Στέργιος Κουφός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή ως αντικαταστάτης του Θανάση Σκουρτόπουλου, μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν.Ο διοικητικός ηγέτης της ΚΑΕ...

Προφυλακιστέος ο 20χρονος για τη δολοφονία της μητέρας του στο Αιγάλεω

Στη φυλακή οδηγείται με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 20χρονος ο οποίος την περασμένη Τετάρτη κατηγορείται ότι σκότωσε τη μητέρα του στο Αιγάλεω...

Α. Λοβέρδος: Καμία συνεργασία με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-Δεν είναι πρότυπο συμφωνίας η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, μίλησε το πρωί στο ΜEGA όπου και επανέλαβε ότι σε περίπτωση νίκης του θα κάνει...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δακτύλιος: Βελτιωμένη εικόνα στα λεωφορεία, αυξημένη κίνηση στο Μετρό

Βελτιωμένη συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζεται σήμερα η κατάσταση σε στάσεις και λεωφορεία, πρώτη μέρα εφαρμογής του Δακτυλίου. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο...

Πρεμιέρα σήμερα για τον δακτύλιο

Επιστρέφει, έπειτα από περίπου 2 χρόνια απουσίας, ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Από σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 22 Ιουλίου...

«Νέα έργα 2019-2021»: Ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Την ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου, με τίτλο «Νέα έργα 2019-2021», παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στην Πινακοθήκη...

Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στον Κηφισό

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται στα δύο ρεύματα του Κηφισού λόγω και της πρώτης ημέρας εφαρμογής του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας. Στην κάθοδο του Κηφισού οι...

Επιθέσεις σε Τράπεζες τα ξημερώματα

Επιθέσεις σε δύο τράπεζες σε Χαϊδάρι και Χαλάνδρι σημειώθηκαν σχεδόν την ίδια ώρα τα ξημερώματα με τους δράστες να προκαλούν σοβαρές φθορές. Η πρώτη επίθεση...