back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Α. Σερβετάλης: Ρινοκερίτιδα, η μάστιγα που μας αφαιρεί ευαισθησίες και αξίες

Διαβάστε επίσης

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε κατά την προηγούμενη θεατρική περίοδο το  έργο του Ευγένιου Ιονέσκο “ο Ρινόκερος” που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, με πρωταγωνιστή τον ‘Αρη Σερβετάλη, επιστρέφει από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στο θέατρο “Κιβωτός”

Ο Άρης Σερβετάλης – ο Μπερανζέ της παράστασης- μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Αριστέα Γιάννου:

«Είχα διαβάσει το βιβλίο πολύ παλιά στη σχολή, μετά το άφησα και δεν ασχολήθηκα ξανά. Όταν λοιπόν ήρθε η πρόταση του Γιάννη Κακλέα να συμμετέχω στο έργο, τότε μελέτησα τον Ιονέσκο και συνειδητοποίησα πως είναι πολύ επίκαιρος και αποκαλυπτικός. Μιλά για τη νόσο της “ρινοκερίτιδας” σε μία δυστοπική κοινωνία, για το πως δηλαδή σιγά σιγά οι άνθρωποι διακατέχονται από μία τάση “ρινοκερισμού”. Είναι ένα σχόλιο ουσιαστικά του Ιονέσκο για αυτή τη ροπή που έχει πάρει η ανθρωπότητα, που έχει μπει σε μία διαδικασία να τρέχει χωρίς να ξέρει το λόγο και να ακολουθεί, χωρίς καμία κριτική σκέψη, τα πράγματα που έρχονται. Αυτό σιγά σιγά μας οδηγεί σε μια μάστιγα που αφαιρεί τις ευαισθησίες που έχει ο άνθρωπος και τις αξίες του και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η κοινωνική καταξίωση και η επαγγελματική αναγνώριση»

Σχετικά με τον Μπερανζέ, το χαρακτήρα που υποδύεται ο κ Σερβετάλης και ο οποίος είναι ο μόνος που αντιστέκεται στην “ρινοκεριτιδα” τόνισε:

«Δείχνει ένας αδύναμος χαρακτήρας, τον χαρακτηρίζουν απροσάρμοστο και ανίκανο ωστόσο ο ίδιος, μέσα από όλο αυτό, βρίσκει τη δύναμη να αντισταθεί, να σταθεί όρθιος και να παραμείνει άνθρωπος. Ουσιαστικά είναι ο μάρτυρας ενός πολιτισμού που χάνεται. Φαινομενικά λοιπόν ο Μπερανζέ εμφανίζεται ως ένας αδύναμος χαρακτήρας αλλά τελικά είναι ο μόνος που προσπαθεί να διατηρήσει το τι σημαίνει άνθρωπος»

Τη διανομή συμπληρώνει ένας ξεχωριστός θίασος ταλαντούχων ηθοποιών: Στέλιος Ιακωβίδης, Ροζαλία Κυρίου, Θάνος Μπίρκος, Γιώργος Νούσης, Αγγελική Τρομπούκη, Κωστής Μπούντας, Αναστασία Στυλιανίδη, Αναστασία Κελέση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα