back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Και το φλουρί μικρόν 12-10-2021

Διαβάστε επίσης

Μια από τις πρώτες μέριμνες του Ιωάννη Καποδίστρια, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρώτος Κυβερνήτης, ήταν να οργανώσει τακτικό στρατό. Όπως ήταν φυσικό με τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους του κράτους δεν μπορούσε να ευαρεστήσει τους πάντες. Οι αγωνιστές άρχισαν να δυσπιστούν.

Όρισε ως Στρατάρχη τον Δημήτριο Υψηλάντη και τοποθέτησε τον Γερμανό στρατιωτικό Καίρινγκ στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή του στρατεύματος.

Μετά από πολλές δυσκολίες ο Υψηλάντης κατάφερε να οργανώσει τις χιλιαρχίες και εκλήθη ο επιθεωρητής να ελέγξει τον αριθμό των στρατιωτών, για να καταρτιστούν κατάλογοι μισθοδοσίας.

Παρατάχτηκαν οι χιλιαρχίες και ανέμεναν τον Υψηλάντη και τον Καίρινγκ. «Φθάσας ο επιθεωρητής ομού με τον Υψηλάντην, όστις ήτον ιππεύς, επιθεώρησεν αυτάς, αλλά ούτε από τους αξιωματικούς ευαρεστήθη, ούτε από τους στρατιώτας, παρατηρών ότι το μέγα μέρος αυτών εσύγκειντο από χαμηλούς». **

Ο Γερμανός αξιωματικός ήταν γιγαντόσωμος και οι Έλληνες στρατιωτικοί του φαίνονταν κοντοί και ως εκ τούτου ακατάλληλοι για στρατιωτική υπηρεσία. Ζήτησε από τον Υψηλάντη να διαγραφούν πολλοί λόγω ύψους. Ο αρχιστράτηγος όμως δεν ενέδωσε.

Η δυσαρέσκεια του Καίρινγκ έγινε αντιληπτή από τους παραταχθέντες στρατιώτες και ο Σουλιώτης πεντακοσίαρχος Γιαννούσης Πανομάρας « Θέλων να τον περιπαίξη ετυλίχθη με μία κάπα ενός στρατιώτου και εστάθη εις την ουράν, όπου έμελλε να διαβή να επιθεωρήση, προσποιούμενος τον στρατιώτην. Ο Γκαίρινγκ άμα τον είδεν λέγει εις τον Στρατάρχην:

-Είναι λοιπόν δια στρατιώτης αυτός να τον αφήσω;

Ο Στρατάρχης εκοινοποίησεν μεγαλοφώνως την ερώτησιν∙ γενικός γέλως έγινεν». ***

Ο Επιθεωρητής όταν πληροφορήθηκε ότι επρόκειτο για πεντακοσίαρχο και μάλιστα γνωστό για τη γενναιότητα ενοχλήθηκε από τον εμπαιγμό και αποχώρησε δυσαρεστημένος.

Ο Σουλιώτης πεντακοσίαρχος, συνήθιζε να αστειεύεται με το χαμηλό του ανάστημα λέγοντας: «Και το φλουρί μικρό είναι, αλλά αξίζει». ****

Πηγές: *ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ. Ν. , «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ» τόμος 2ος , Χορηγία Παγκείου Επιτροπής,1941. Αθήνα 1942, σελ. 28

**ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ. Ν. , «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ» τόμος 2ος Αθήνα 1942, σελ. 28

***ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ. Ν. , «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ» τόμος 2ος Αθήνα 1942, σελ. 28

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής

Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα