back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θ. Θανόπουλος: Με σύνθημα «Όλοι Μετράμε» ξεκινά στα τέλη του μήνα η απογραφή του πληθυσμού της χώρας

Διαβάστε επίσης

Η ώρα της απογραφής έφτασε. Με σύνθημα «Όλοι Μετράμε», ήρθε η στιγμή να μετρηθούμε ξανά, δέκα χρόνια μετά την τελευταία φορά, προκειμένου να μάθουμε πόσοι είμαστε, εν έτει 2021!

Η διαδικασία απογραφής των κατοίκων της χώρας αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του μήνα, αλλά αυτή τη φορά, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, θα πραγματοποιηθεί με νέο τρόπο.

Όπως εξήγησε, ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Θανάσης Θανόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου ένα κομμάτι της φετινής απογραφής θα αποτελέσει η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, ενώ για εκείνους που ενδεχομένως δεν καταφέρουν να κάνουν χρήση της εν λόγω μεθόδου, θα τους επισκεφθεί ο απογραφέας με τη παραδοσιακή μέθοδο «πόρτα-πόρτα», φορώντας τα διακριτικά της ΕΛΣΤΑΤ, έχοντας την ταυτότητα και φυσικά έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Η 22η Οκτωβρίου είναι η ημερομηνία ορόσημο για την απογραφή, ωστόσο αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει πρακτικά η υλοποίησή της. Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, που θα διαρκέσει 20 μέρες και στη συνέχεια θα υπάρξει η επίσκεψη του απογραφέα μας στα νοικοκυριά.

Η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή είναι σημαντική γιατί θέλαμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο την προσωπική επαφή λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Ο καθένας μας θα βρει έναν φάκελο στο σπίτι του με έναν μοναδικό κωδικό και σε συνδυασμό με τους κωδικούς TAXISNET θα γίνεται η απογραφή ηλεκτρονικά στο gov.gr», ανέφερε.

Ο κ. Θανόπουλος, διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για μια απόλυτα εμπιστευτική διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας ότι τα προσωπικά μας στοιχεία δεν θα δοθούν πουθενά.

Επισήμανε ότι μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής απογραφής, θα ξεκινήσει η απογραφή μέσω προσωπικών συνεντεύξεων, σημειώνοντας ότι περίπου 60.000 απογραφείς θα εργαστούν σε ολόκληρη τη χώρα γι αυτό τον σκοπό.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της απογραφής, καθώς, όπως είπε, αποτελεί οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση δημογραφικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας πως η αύξηση ή η μείωση του πληθυσμού πρέπει να αποτυπωθεί με ακριβή τρόπο.

«Μετράμε ανά δεκαετία τον πληθυσμό της χώρας, τους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας. Ακόμη κι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, οι υποδομές, όλα εξαρτώνται από τον μόνιμο πληθυσμό. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, οι οικονομικές στατιστικές και πολλοί άλλοι παράγοντες. Στόχος μας είναι να διεκπεραιωθεί η στατιστική εργασία με τα απαιτούμενα εχέγγυα ποιότητας».

Σημειώνεται ότι τα βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση του πληθυσμού και πλέον αναμένουμε τα νέα στοιχεία της επικείμενης απογραφής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα