back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιωάννης Κοντζιάς: Μια ήπια βροχή που υπό άλλες συνθήκες θα ερχόταν ως ευλογία στη Β. Εύβοια, προξένησε μεγάλες ζημιές

Διαβάστε επίσης

Στα σημαντικά προβλήματα στη Βόρεια Εύβοια που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Αθηνά» αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Ιωάννης Κοντζιάς, ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, εξέφρασε την αγωνία του για τη νέα δοκιμασία που βιώνει η περιοχή, λίγο μόλις καιρό μετά τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντζιά, οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς πρέπει για ακόμη μία φορά να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες ως απόρροια της καταστροφής των δασών.

«Έχουμε ευθύνη που δεν καταφέραμε να περιορίσουμε εγκαίρως τη φωτιά και τώρα, που χάσαμε το δάσος κι έχει αλλάξει η φυσιογνωμία του τόπου μας, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

Μάλιστα, τόνισε, ότι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει ούτε αντιπλημμυρικά αλλά ούτε και αντιδιαβρωτικά έργα στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές, χαρακτηρίζοντας τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το σαββατοκύριακο «ήπιας έντασης» και οι οποίες -όπως χαρακτηριστικά είπε- ήταν «ίσα ίσα για να ποτιστούν οι ελιές».

«Η Βόρεια Εύβοια, εξακολουθεί να ταλαιπωρείται. Μια ήπια βροχή που υπό άλλες συνθήκες θα ερχόταν ως ευλογία τα προηγούμενα χρόνια, προξένησε μεγάλες ζημιές οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ήταν αναμενόμενες, απλά και μόνο επειδή άλλαξε μια πολύ σπουδαία παράμετρος, δηλαδή το δάσος το οποίο χάθηκε και το οποίο μας προστάτευε», επισήμανε.

Περιγράφοντας τις εικόνες καταστροφής, εξήγησε ότι τα ρέματα δεν άντεξαν το φορτίο του νερού και πως «όλος ο τόπος έγινε ένα ποτάμι».

«Πάρα το γεγονός ότι ήταν καθαρισμένα τα ρέματα, τα ποτάμια, οι αποστραγγιστικές τάφροι, δεν άντεξαν τον όγκο του νερού γιατί ουσιαστικά, χωρίς το δάσος, η δύναμη του νερού πολλαπλασιάζεται. Καταστράφηκαν υποδομές, γέφυρες, δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης, πλημμύρισαν σπίτια. Από την πλευρά μας, δώσαμε προσβάσεις, απεγκλωβίσαμε κόσμο με τα μηχανήματα έργου. Όμως, όλα αυτά είναι καταδρομικές κινήσεις που ουσιαστικά δε λύνουν το πρόβλημα».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση να γίνουν γενναίες παρεμβάσεις, λέγοντας ότι τα όρια και της κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

«Είναι η ώρα να γίνουν παρεμβάσεις. Έχουμε εισηγήσεις από επιστήμονες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα μόνιμα. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτόν αλλά και τους επόμενους χειμώνες».

* Σημειώνεται ότι όποιος επιθυμεί να συνδράμει τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Δημάρχου στο τηλέφωνο 22263 50010.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα