back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Πολωνία γίνεται ο πόλος του Ευρωσκεπτισμού στην ΕΕ – Πόσο πιθανό είναι το Polexit

Διαβάστε επίσης

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν δήλωσε πως δεν πιστεύει ούτε «για ένα δευτερόλεπτο» ότι θα υπάρξει ένα «Polexit »απαντώντας στον κατακλυσμό των ανησυχιών που προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας το οποίο έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών είναι ασύμβατα με το σύνταγμα της χώρας, άρα το δίκαιο της ΕΕ δεν είναι δεσμευτικό για τη χώρα.

«Αναμένουμε μια γραπτή απόφαση…και τότε θα την αναλύσουμε…δεν πιστεύω ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι θα υπάρξει  “Polexit “, δήλωσε ο Μπρετόν στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ενώ εχθές περισσότεροι από 100.000 Πολωνοί διαδήλωσαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την απόφαση του το ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας πλήττει τη δημοκρατική βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ». Πιο ευθύς ήταν στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορο: «Η Πολωνία παίζει με τη φωτιά».

Και όσοι καλοπροαίρετα αντιτείνουν ότι με περίσκεψη πρέπει να απαντηθούν οι αποφάσεις του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο Δικαστήριο έχει διευρυνθεί στην σύνθεση του με απόφαση της κυβέρνησης και η Πρόεδρος του έχει εκλεγεί κατά παράβαση του Συντάγματος της χώρας κατόπιν κυβερνητικής παρεμβάσεως.

Αυτό λοιπόν το δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί σε ερώτημα που υπεβλήθη από τον ίδιο τον πολωνό πρωθυπουργό Μοραβιέτσκι για το κατά πόσον το ΔικΕΕ υπερέβη τις αρμοδιότητες, που έχει κατά τις Συνθήκες της ΕΕ, με τις πρόσφατες αποφάσεις του για το πολωνικό δικαστικό σύστημα. Το ΔικΕΕ, μεταξύ άλλων, έκρινε πρόσφατα ότι ο τρόπος με τον οποίον ορίζονται οι δικαστές στο ανώτατο δικαστήριο της Πολωνίας μπορεί να παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ, ενώ μόλις την προηγούμενη Τετάρτη ότι οι μετακινήσεις δικαστών σε νέες θέσεις παρά τη θέλησή τους «μπορούν δυνητικά να υπονομεύσουν τις αρχές του αμετάθετου των δικαστών και της δικαστικής ανεξαρτησίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία έλαβε το 2019 τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ ενώ έχει υποβάλει αίτηση για 24 δισεκατομμύρια ευρώ ως μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις από το ταμείο ανασυγκρότησης για τον κορονοϊό ,συν επιπλέον 12 δισεκατομμύρια σε δάνεια.

Η πολωνική απόφαση θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης και η Κομισιόν εξακολουθεί να περιμένει προτού λάβει απόφαση για σύγκρουση. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Πολωνίας τονίζει ότι με την απόφαση αυτή ότι αποκαθίσταται η κυριαρχία της χώρας, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ότι «η απόφαση επιβεβαίωσε μόνο αυτό που υπάρχει στο σύνταγμά μας, δηλαδή ότι ο Βασικός Νόμος υπερισχύει έναντι άλλων πηγών δικαίου».

Με τις θέσεις της εθνικιστικής κυβέρνησης δεν συμφωνεί το σύνολο της πολωνικής κοινωνίας

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ , Ντόναλντ Τουσκ, διοργάνωσε χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Βαρσοβίας. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Πόζναν, στο Γκντανσκ, στην Κρακοβία, στο Κατοβίτσε και στο Μπιαλιστόκ

Η μεταφορά της πολιτικής διαμάχης στους δρόμους αποτελεί υψηλό ρίσκο για τον Τουσκ, καθώς τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης τον καταγγέλλουν ήδη ως «εμπρηστή που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες για να αποσταθεροποιήσει την Πολωνία»!

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 88% των Πολωνών βλέπει τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ ως θετική, ενώ μόλις το 9% την αξιολογεί αρνητικά. Η αντιπαράθεση αναμένεται σκληρή και στο τραπέζι πλέον τίθενται μόνο σκληρές πολιτικές επιλογές σε όλη την ΕΕ. ‘Ηδη, η ευρωσκεπτικιστική άκρα δεξιά στην Γηραιά Ηπειρο, βρήκε έναν νέο «ήρωα»: Το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο! «Ηρθε η ώρα να επιστρέψουμε στο γαλλικό δίκαιο την κυριαρχία ,έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου »,δήλωσε ο ακροδεξιός «ανεπίσημος» ακόμη, υποψήφιος για τη Γαλλική Προεδρία, Ερίκ Ζεμούρ. Το ίδιο και η Μαρίν Λε Πεν ,που διαβεβαιώνει πως αν εκλεγεί Πρόεδρος την ερχόμενη άνοιξη , θα προκηρύξει δημοψήφισμα για να «συνταγματοποιήσει» την αρχή της γαλλικής νομικής κυριαρχίας , έναντι του δικαίου της ΕΕ. Ανάλογες φωνές ακούγονται από την άκρα δεξιά στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Μήπως η Πολωνία άνοιξε το παράθυρο του ευρωπαϊκού «φρενοκομείου»;

Aθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα