back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το HRW κατηγορεί το Facebook ότι λογόκρινε φιλοπαλαιστινιακές αναρτήσεις

Διαβάστε επίσης

Το Facebook αφαίρεσε “άδικα” φιλοπαλαιστινιακές αναρτήσεις κατά τις συγκρούσεις του Μαΐου στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ζητώντας τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας πάνω στο ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλά δημοσιεύματα, που αναρτήθηκαν από Παλαιστίνιους ή υποστηρικτές τους και θεωρήθηκαν ότι διέδιδαν “ρητορική ή σύμβολα μίσους”, αφαιρέθηκαν από το Instagram, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στο Facebook.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αναρτήσεις τους αποσύρθηκαν ακόμη κι όταν χρήστες του διαδικτύου αντήλλασσαν περιεχόμενα μέσων ενημέρωσης.

“Το Facebook απέσυρε ή αφαίρεσε άδικα περιεχόμενα (…) ορισμένα από τα οποία σχετίζονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη στη διάρκεια των εχθροπραξιών του Μαΐου”, αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

“Αυτές οι αποσύρσεις υποδηλώνουν ότι το Instagram περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος”, επικρίνει η μη κυβερνητική οργάνωση, καταγγέλλοντας μια “λογοκρισία” από μέρους του αμερικανικού κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

“Το γεγονός ότι η επιχείρηση αναγνωρίζει σφάλματα και προσπαθεί να διορθώσει κάποια δεν αρκεί και δεν ανταποκρίνεται στο εύρος των περιορισμών περιεχομένων που επισημάνθηκαν και δεν εξηγεί επαρκώς γιατί οι περιορισμοί αυτοί έγιναν αρχικά”, συνεχίζει η μη κυβερνητική οργάνωση, σημειώνοντας ότι “η έκταση και ο όγκος των περιορισμών που επισημάνθηκαν αιτιολογεί μια ανεξάρτητη έρευνα”.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στις αρχές του Μαΐου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης, τον οποίο έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ από το 1967, στο πλαίσιο των εντάσεων που προκάλεσαν απειλές εκδίωξης παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους προς όφελος ισραηλινών εποίκων.

Η Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ, το οποίο απάντησε, και ξεκίνησε ένας πόλεμος 11 ημερών ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και σε πόλεις του Ισραήλ στις οποίες ζουν και Άραβες και εβραίοι.

Οι λογαριασμοί στο WhatsApp, το οποίο ανήκει στο Facebook, πολλών Παλαιστίνιων δημοσιογράφων είχαν αποκλειστεί κατά τη διάρκεια αυτού του σύντομου πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών δημοσιογράφων του AFP στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Τρίτη, οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί δεσμεύτηκαν για καλύτερη ρύθμιση του Facebook αφότου η μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών που είχε εργαστεί για αυτό Φράνσις Χάουγκεν κατηγόρησε την πλατφόρμα ότι έχει απαρνηθεί ηθικές αρχές στο όνομα του κέρδους. Ο συνιδρυτής και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ αρνήθηκε τις κατηγορίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα