back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κύριος κυβερνήσει υμάς 08-10-2021

Διαβάστε επίσης

Οι Έλληνες καθ΄ όλη τη διάρκεια της Επανάστασης αναζητούσαν ανθρώπους ικανούς, οι οποίοι μπορούσαν να οργανώσουν το κράτος μετά τη λήξη του πολέμου. Προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατόν εμπιστεύτηκαν ανώτερα και ανώτατα αξιώματα σε Φιλέλληνες και Έλληνες λαμπρών οικογενειών.

Ο ελληνικός λαός υποδέχτηκε τον πρώτο κυβερνήτη στο Ναύπλιο στις αρχές του Ιανουαρίου του 1828: «Προετοιμασμένα τα πάντα δια την τελετήν υποδοχής του κυβερνήτου, το Βουλευτικόν Σώμα, το Ιερατείον, η Αντικυβερνητική Επιτροπή με τους Υπουργούς και όλος ο λαός , κάθε τάξεως, άνδρες, γυναίκαις, μικρά παιδιά έτρεξαν εις την Περιβόλαν, όπου έμελλεν να αποβιβασθή ο Κυβερνήτης, περιμένοντες να ιδούν τον άνδραν όστις κατά την τότε ιδέαν… επροορίσθη δια την σωτηρίαν της Ελλάδος». *

Μπαίνοντας στη λέμβο που θα τον οδηγούσε στη στεριά συνοδευόταν από αξιωματικούς των συμμαχικών δυνάμεων. Ο λαός άρχισε τις επευφημίες και τις ζητωκραυγές. Τα μέλη της κυβέρνησης κρατούσαν κλάδους μυρσίνης και όλοι σπρώχνονταν για να τον δουν πρώτοι.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου παρακολούθησε τη δοξολογία.

Ο Θεόφιλος Καΐρης εκφώνησε λόγο προς τιμή του. Οι πολίτες παρακολουθούσαν τις κινήσεις του και σχολίαζαν ακόμη και την εμφάνισή του: «άλλος εκεθείαζεν το βάδισμα το μεγαλοπρεπές και σοβαρόν, άλλος το ευπροσήγορον και γλυκύν του χαρακτήρος του, άλλος την ευλάβειάν του εις τα θεία, άλλος το υπομονητικόν του και άλλος άλλα, ευνόητα κατά τη συνήθειαν των ανθρώπων-και μάλιστα των Ελλήνων, οίτινες είναι περισσότερον υπερβολικοί εις τα αρχάς κάθε πράγματος». **

Το πρόσωπο και η πολιτεία του Καποδίστρια κατόπτρισαν όσο τίποτε άλλο το χαρακτηριστικό της υπερβολής των Ελλήνων, που ευφυώς αναφέρει ο Κασομούλης.

Πηγές: * ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ. Ν. , «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ» τόμος 3ος Αθήνα 1942, σελ. 10

** ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ. Ν. , «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ» τόμος 3ος Αθήνα 1942, σελ. 12

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής

Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα