back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ι. Χατζηγεωργίου: Έρευνα αιχμής στο ΕΜΠ-Ενεργειακό Κέντρο, spin off εταιρίες και ο “Άρης” από το 1821

Διαβάστε επίσης

Ένα σκαρί μέσα από τα χνάρια της Επανάστασης του 1821 “πλέει” στην δεξαμενή της Σχολής Ναυπηγών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ως ένα σημείο σύνδεσης της σύγχρονης τεχνολογίας με τον εορτασμό για τα 200 χρόνια.

Ευφυή συστήματα και σύγχρονες εφαρμογές είναι “στα σκαριά” μέσα απο ερευνητικές ομάδες του ΕΜΠ με απώτερο στόχο την σύνδεση της έρευνας με την κοινωνία, την παραγωγική διαδικασία και πρακτικές χρήσεις στην καθημερινότητα.

Ανάμεσα σε σημεία που αποτελούν έρευνα αιχμής συγκαταλέγονται το Ενεργειακό Κέντρο Ικανότητας αλλά και νέες επιχειρηματικές δράσεις μέσω spin off εταιριών που τώρα δημιουργούνται, όπως σημειώνει στον “Αθήνα 984” ο κ. Γιάννης Χατζηγηεωργίου αντιπρύτανης του ΕΜΠ επιφορτισμένος με τον τομέα της επιστημονικής έρευνας.

“To ΕΜΠ είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας και όπως ξέρετε η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη περνάει μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και η τεχνολογία αναπτύσσεται μέσω της καινοτόμου έρευνας. Πάντοτε χρειάζονται καινούργιες ιδέες, οι οποίες θα πρέπει να δοκιμαστούν και να βρεθεί τρόπος να υλοποιηθούν” αναφέρει ο κ. Χατζηγεωργίου στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα (6/10/21) και τονίζει ότι η έρευνα δεν αποτελεί αυτοσκοπό.

“Αποσκοπεί και στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι η βασική αλλά και η εφαρμοσμένη έρευνα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συνδεθούν με την κοινωνία. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν μια γραμμή παραγωγής η οποία θα συνδέεται με την έρευνα. Αυτό γίνεται μέσω επιχειρηματικών δράσεων, όχι μόνο με ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις, αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί της έρευνας, η διάνοια των ερευνητών, θα μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ίδιοι τα δικά τους προϊόντα” σημειώνει ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ.

Σύμπραξη σε ένα Ενεργειακό Κέντρο

“Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι έχουμε ιδρύσει το πρώτο Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων το οποίο είναι μια εταιρεία, όπου για πρώτη φορά συμπράττουν ερευνητικοί φορείς με μεγάλες επιχειρήσεις. Συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι ιδιωτικοί φορείς της ενέργειας στην Ελλάδα, μερικά ονόματα αυτών είναι  οι : ”Μυτιληναίος” η ”Δαναός” η ”ΔΕΠΑ Εμπορίας” η ”MOTOR OIL” και φυσικά το Μετσόβιο, ως ο βασικός κόμβος, με στόχο την εκμετάλλευση της έρευνας η οποία παράγεται μέσα στο ίδρυμα” .

Τεχνοβλαστοί

Παράλληλα με άλλες δράσεις, όπως η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και η από κοινού εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων, στο ΕΜΠ δημιουργήθηκε ένας κανονισμός ο οποίος  ανοίγει τον δρόμο στις λεγόμενες spin off εταιρίες.
“Αφορά την ίδρυση εταιρειών, τεχνοβλαστών του Μετσοβίου και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, έτσι ώστε να επιτρέπουμε στους ερευνητές μας, την έρευνα την οποία εκτελούν να την μεταποιήσουν και να κάνουν προϊόντα, τα οποία μπορούν να διατεθούν στην αγορά” λεει ο κ. Χατζηγεωργίου και σημειώνει οτι η Πολιτεία δίνει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο θέμα. “Βρισκόμαστε σε μια περίοδο εμπλουτισμού και επαύξησης όλων των διαδικασιών ενώ αναμένουμε το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση τέτοιων εταιριών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι με το ήδη υπάρχον δεν μπορούμε να ιδρύουμε τέτοιες εταιρείες. Ήδη τους τελευταίους μήνες δημιουργήθηκαν τρεις ενώ υπάρχει δυναμική για την ίδρυση τέτοιου είδους εταιρειών. Νομίζω ότι πλέον έχουμε αλλάξει σελίδα και προχωράμε ισχυρά με συγκρότηση προς αυτήν την κατεύθυνση”

Η αναβίωση του “Αρης”

Ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα που υλοποιείται στο ΕΜΠ συνδεέται με την Επανάσταση του 1821 και τον αγώνα στην θάλασσα. Στην δεξαμενή του κτιρίου στο Εργαστήριο Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής κατασκευάστηκε ένα πλοίο ως αντίγραφο (μικρότερου μήκους βεβαίως) από το θρυλικό πλοίο “Άρης” του ναυάρχου Αναστάσιου Τσαμαδού.  Σε πρώτη φάση το “μπρίκι” κατασκευάστηκε ψηφιακά απο την ομάδα από την Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, αφού πρώτα μελετήθηκαν τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Ο “Αρης” απέκτησε αίγλη και δόξα όταν κατάφερε να διασπάσει , τον Απρίλιο του 1825, την πολιορκία στην Σφακτηρία. Πέρασε ανάμεσα από τα πλοία του Αιγυπτιακού στόλου και κατάφερε να διαφύγει μετά απο πολλές ώρες μάχης, αν και ο πλοιαρχός του έπεσε κατά την μάχη.

Η ηρωική έξοδος από τον κόλπο εν μέσω εχθρικών πυρών η οποία αποτυπώθηκε στον εμβληματικό πίνακα του Κωνσταντίνου Βολανάκη και μνημονεύεται στην σχετική ιστοσελίδα του ΕΜΠ. Όμως η ιστορία του πλοίου συνεχίστηκε και μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας. Εντάχθηκε στον στόλο και μετά από χρόνια χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση των Ναυτικών Δοκίμων έως το 1921. Στην επέτειο των 100 χρόνων τότε, ο “Αρης” βυθίστηκε … τιμητικά καθώς κρίθηκε ότι ήταν δύσκολη η συντήρησή του.

Γ.Απ

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα