back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο “World Border Security Congress”

Διαβάστε επίσης

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν αντιρατσιστικές συλλογικότητες στην Αθήνα ενάντια στο “World Border Security Congress” (Παγκόσμιο Συνέδριο για την ασφάλεια των συνόρων) στο Divani Caravel.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στο μετρό του Ευαγγελισμού και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία με την προοπτική να φτάσουν έξω από το Caravel, ωστόσο οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν φραγμό στη Μιχαλακοπούλου στο ύψος του Χίλτον.

Εκεί οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για μερικά λεπτά φωνάζοντας συνθήματα στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες, όπως “No borders no nations, stop deportations”.

Σε ανακοίνωση του το “Στέκι Μεταναστών” για τη σημερινή συγκέντρωση, αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα για την αποτροπή της μεταναστευτικής κίνησης, η οποία έχει ως άξονα την εξαθλίωση και τις κλειστές δομές στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και την συγκρότηση μιας αφήγησης ότι η πρόσφυγες αποτελούν ασύμμετρη απειλή. Χρησιμοποιώντας ως κορύφωση την φωτιά στη Μόρια και τον “πόλεμο των συνόρων” στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, νέα τεράστια camps υψώνονται σε απομακρυσμένες περιοχές ενώ το κράτος στρατιωτικοποιεί τα σύνορα.

Μέσα από επιχειρήσεις οι οποίες είναι απολύτως παράνομες τόσο ως προς τον τρόπο διεξαγωγής τους όσο και ως προς τους κανόνες που διέπουν τη διαδικασία συνοριακών ελέγχων, υπάρχουν πλέον χιλιάδες καταγεγραμμένα περιστατικά βίαιης επαναπροώθησης στο Αιγαίο ενώ τόσο η Ελλάδα όσο και η Frontex είναι πλέον κατηγορούμενες σε διεθνή δικαστήρια για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Frontex και το λιμενικό κυριολεκτικά απαγάγουν ανθρώπους από τη στεριά και τους πετάνε μέσα σε πλαστικές λέσβους στη θάλασσα. Η αστυνόμευση και η στρατιωτικοποίηση των συνόρων παρουσιάζεται ως μία μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, η οποία δέχεται τις επευφημίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλώντας την Ελλάδα “ασπίδα της Ευρώπης” και καλώντας την να “εξάγει τεχνογνωσία σε άλλες συνοριακές χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιείται στην Αθήνα το τριήμερο 5-7 Οκτώβρη το Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας των Συνόρων με την συμμετοχή του Μηταράκη, αξιωματούχων, στρατιωτικών και τεχνοκρατών από χώρες της Ε.Ε αλλά και τρίτες χώρες (όπως η Λιβύη, η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές κα) με σκοπό τη σχεδιάση νέων πρακτικών αποτροπής και εξωτερικής ανάθεσης σε τρίτες χώρες (εξωτερικοποίηση των συνόρων) και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών συνοριοφύλαξης για την αποτροπή της μεταναστευτικής κίνησης. Με αυτό το τρόπο, η Ε.Ε επιδιώκει να μισθώσει και να εξοπλίσει τις χώρες προέλευσης των μεταναστών ώστε να καταστείλει τις μετακινήσεις όσο πιο νωρίς γίνεται!

Η πολιτική αυτή είναι διαχρονική, εκφράζεται μέσα από διακρατικές συμφωνίες (όπως η συμφωνία της ντροπής ΕΕ-Τουρκίας) και έχει ως αποτέλεσμα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε διάφορες χώρες, σκλαβοπάζαρα όπως αυτά της Λιβύης, χιλιάδες ναυάγια και τη δημιουργία ολοένα πιο επικίνδυνων προσφυγικών οδών μετακίνησης και διέλευσης συνόρων με χιλιάδες νεκρούς. Το Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας των Συνόρων θα φιλοξενήσει όσους/ες υλοποιούν αυτές τις πολιτικές – προσπαθώντας να τους εξοπλίσει με νέες τεχνολογίες ελέγχου και καταστολής και να δημιουργήσει διευρυμένες συνεργασίες για την αποτροπή της προσφυγικής κίνησης.

Τους απαντάμε Όχι στο Όνομά μας! Όχι στην πόλη μας! Είστε ανεπιθύμητοι!”

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα