back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Pandora Papers: Η φοροδιαφυγή και ο μυστικός πλούτος πανίσχυρων νυν και πρώην ηγετών

Διαβάστε επίσης

Το μαύρο χρήμα και ο μυστικός πλούτος πανίσχυρων ανθρώπων της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής ζωής που φοροδιαφεύγουν μέσω παράκτιων εταιρειών βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις ώρες μέσω της έρευνας Pandora Papers της ICIJ . Η έρευνα που βασίζεται στην ευρύτερη έως σήμερα διαρροή μυστικών οικονομικών εγγράφων δημοσιεύεται σε έγκυρα και μεγάλης κυκλοφορίας και αναγνωσιμότητας ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συγκαταλέγονται στους δεκάδες ηγέτες που εκτίθενται στο φως της έρευνας Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Επίσης ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, οι πρόεδροι της Κένυας και του Ισημερινού έχουν κρύψει περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες, με στόχο την φοροδιαφυγή.

Ο φάκελος που διέρρευσε αφορά σε αποκαλύψεις για 35 νυν και πρώην ηγέτες και περισσότερους από 300 αξιωματούχους και γνωστές προσωπικότητες. Για παράδειγμα, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας συγκέντρωσε κρυφά 70 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας και ακίνητη περιουσία στις ΗΠΑ. Όπως και ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του εξοικονόμησαν 312.000 λίρες όταν αγόρασαν ένα γραφείο στο Λονδίνο. Το ζευγάρι αγόρασε μια υπεράκτια εταιρεία που ανήκε στο κτίριο.

Σύμφωνα με την διαρροή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαθέτει με μυστικά περιουσιακά στοιχεία στο Μονακό.

Σύμφωνα με την Washington Post, στοιχεία παραπέμπουν στην περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, Ρωσίδας που έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι. Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα που ανήκει στην Διεθνή Κοινοπραξία επικαλούμενη το ρωσικό ερευνητικό μέσον Proekt.

Η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, η 18χρονη σήμερα κόρη της και το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Επίσης το δικηγορικό γραφείο που ιδρύθηκε από τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη φαίνεται ότι παρείχε ψεύτικους ιδιοκτήτες για να συγκαλύψουν τον πραγματικό ιδιοκτήτη μιας σειράς υπεράκτιων εταιρειών: ενός πρώην Ρώσου πολιτικού που κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση. Ωστόσο, το δικηγορικό γραφείο το αρνείται

Το δικηγορικό γραφείοτου κ. Αναστασιάδηοπωςκαιο ίδιος διαψεύδουν στο BBC και την εφημερίδα The Guardian όσα αναφέρονται στις αποκαλύψεις που προέκυψαν . To  δικηγορικο  γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης», ίδρυσε ο Κύπριος Πρόεδρος και διαχειρίζονται οι δύο κόρες του.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο, πρώην τραπεζίτης, αντικατέστησε ένα ίδρυμα Παναμά (που έκανε μηνιαίες πληρωμές) σε στενά μέλη της οικογένειάς του με ένα καταπιστευτήριο που εδρεύει στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις -που έχει εκλογές εντός της εβδομάδας- δεν δήλωσε ότι αγόρασε δύο βίλες για 12 εκατομμύρια λίρες στη νότια Γαλλία μέσω μιας υπεράκτιας επενδυτικής εταιρείας.

Μερίδιο σε εταιρεία με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους κατείχε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Έναν μήνα πριν από τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2019 ο πρώην ηθοποιός που έγινε πολιτικός είχε πωλήσει το μερίδιό του στην εταιρεία Maltex στον Σεργκέι Σεφίρ, στενό φίλο και συνεργάτη του.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν εξελέγη με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το όνομά του βρισκόταν και στην έρευνα Panama Papers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Pandora Papers, μέλη της οικογενείας του και της κυβέρνησής του κατέχουν εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς. Στο Twitter ο πακιστανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα ερευνήσει» όλους τους πακιστανούς πολίτες που μνημονεύονται στα Pandora Papers

‘Ανθρωποι του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ – ο οποίος κατηγορείται συστηματικά για διαφθορά – πραγματοποίησαν σκοτεινές συναλλαγές με ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους, η αγορά κτιρίου γραφείων στο όνομα του 11χρονου γιου του Χαϊντέρ, σύμφωνα με το BBC.

Ο μαφιόζος αρχηγός Ραφαέλε Αμάτο, που ενέπνευσε την ταινία Gomorrah, χρησιμοποίησε επίσης εταιρεία βιτρίνα για να αγοράσει εκτάσεις στην Ισπανία. Συνδέεται με σειρά δολοφονιών και εκτίσει ποινή 20ετούς φυλάκισης.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που φέρνει στο φως η έρευνα περιλαμβάνεται η Κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα, η Γερμανίδα Κλόντια Σίφερ (μοντέλο) και ο Ινδός σταρ του κρίκετ Σαχίν Τεντουλκαρ.

Η έρευνα των αρχείων αυτών είναι η μεγαλύτερη που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων  (ICIJ), με περισσότερους από 650 δημοσιογράφους να συμμετέχουν. Δημοσιεύεται σήμερα σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στηρίζεται σε 11,9 εκατομμύρια έγγραφα, που προέρχονται από 14 εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και φέρνει στο φως περισσότερες από 29.000 υπεράκτιες εταιρείες.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα