back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

M. Θεοδωρίδου – Ανησυχούμε για την αλληλεπίδραση κορονοϊού και γρίπης

Διαβάστε επίσης

Την ισχυρή πιθανότητα να εμφανιστεί και πάλι η γρίπη φέτος, παρά την περσινή απουσία της, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου εκφράζοντας την ανησυχία της για αυξημένα περιστατικά γρίπης φέτος τον χειμώνα λόγω απουσίας ανοσίας του πληθυσμού για τη γρίπη.

«Την περσινή χρονιά, είχαμε την ευτυχία η κινητικότητα της γρίπης να είναι εξαιρετικά χαμηλή, χάρη στην εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού. Φέτος όμως, έχουμε μειωμένη ανοσία στην κοινότητα. Δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη γρίπη, κάθε φορά μπορεί να έχει διαφορετικό πρόσωπο. Όλοι πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών αφού τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού κατά της γρίπης επισήμανε τα εξής:

  • Η γρίπη κορυφώνεται Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν, πρέπει να είναι ανοσοποιημένα από Νοέμβριο.
  • Κάθε χρόνο το εμβόλιο γρίπης αλλάζει, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται. Φέτος κυκλοφορούν τετραδύναμα εμβόλια. Η δόση του εμβολίου είναι μια και ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των υπολοίπων εμβολίων. Συστάσεις διατήρησης μεσοδιαστημάτων, δεν υφίστανται.
  • Όποιος πρέπει να εμβολιαστεί για γρίπη, δεν χρειάζεται να λύσει χρονολογικό σταυρόλεξο για να κάνει κι άλλα εμβόλια.
  • Προτεραιότητα έχουν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. Δηλαδή, οι άνω των 60, παιδιά άνω των 6 μηνών κι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα, η ομάδα των εγκύων γυναικών, άτομα με παθολογική παχυσαρκία κλπ. Πολύ σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός του ιατροφαρμακευτικού προσωπικού.
  • Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τους χρονικούς περιορισμούς Covid και γρίπης. Ασυμπτωματικοί με θετικό εργαστηριακό έλεγχο, εμβολιάζονται όταν τελειώσουν την περίοδο απομόνωσής τους. Συμπτωματικοί ασθενείς πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό.
  • Δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία για τους δυο ιούς, είναι ξεχωριστές λοιμώξεις, με διαφορετική πορεία και πρόγνωση. Πανευρωπαϊκά, πέρσι ο ΠΟΥ βρήκε 33 δείγματα γρίπης, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε: «Ξεπεράσαμε τους 12 εκατομμύρια 235 χιλιάδες εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 6.165.000 συμπολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, στο 57,8% επί του συνολικού πληθυσμού. Για την τρίτη δόση, έχουν κλειστεί 84.000 ραντεβού κι έχουν γίνει 46.000 εμβολιασμοί.

Σε σχέση με εμβολιαστική κάλυψη, υψηλότερα ποσοστά έχουν τα νησιά, όπως οι Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Πάρος, Κως, Τήνος και στην ηπειρωτική χώρα, Αθήνα (Βόρειος και Νότιος τομέας), Πειραιάς, Ηράκλειο».

Ο κ. Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ακόμα ότι θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού και από τα ιατρεία των παιδιάτρων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, αρκέστηκε να πει ότι «οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν τις ελευθερίες που είχαν πριν».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα