back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Είναι ευτυχέστεροι οι Έλληνες;»- Εκδήλωση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Διαβάστε επίσης

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, υπήρξε η αφορμή για μια συλλογική διαδικασία αναστοχασμού για το παρελθόν αλλά και το μέλλον της χώρας.

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ οργανώνει δημόσια εκδήλωση την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, με στόχο να συμβάλει στο να τεθούν με οργανωμένο και δημόσιο τρόπο τα εξής θεμελιώδη ζητήματα: Σε ποια Ελλάδα ζούμε; Σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε; Πώς θα φτάσουμε σε αυτήν;

O Nίκος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Bourdie, ένας εκ των δύο εισηγητών της εκδήλωσης, θα θέσει τους βασικούς προβληματισμούς μέσα από την παρουσίαση τριών επιστημονικών συγγραμμάτων του:

«Οργανώνεται μια δημόσια συζήτηση, με βάση τα εξής θεμελιώδη ερωτήματα: Σε ποια Ελλάδα ζούμε; Σε ποια Ελλάδα θέλουν να ζήσουν οι Έλληνες, και με ποιον τρόπο αποσκοπούν να φτάσουν σε αυτή. Για να μπορέσουν να βρουν κάποιες προοπτικές απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα το ΙΝΕ έθεσε ως βάση σε αυτήν την συζήτηση ένα ευρύ πρωτογενές επιστημονικό υλικό που απορρέει από τρία βιβλία που δημοσίευσα αυτήν την χρονιά και τα οποία αφορούν στην κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας σήμερα. Και τα τρία αυτά βιβλία αν και έχουν φαινομενικά διαφορετικό αντικείμενο στο πρώτο επίπεδο τουλάχιστον έχουν έναν κοινό πολύ σημαντικό παρονομαστή.
Βασίζονται σε μια προσπάθεια υπέρβασης της υπάρχουσας και καταστροφικής αντίθεσης μεταξύ οικονομικού και κοινωνικού παράγοντα , μια αντίθεση που κυριαρχεί στον τρόπο που σκεπτόμαστε και προσπαθούν να δείξουν και τα τρία από τη δική τους οπτική το καθένα, πόσο καταστροφική είναι αυτή η αντίθεση και πόσο καθιστά ανάπηρη κάθε αυστηρή προσέγγιση των 

πραγμάτων και ο δεύτερος παρονομαστής έχει να κάνει με το γεγονός ότι και τα τρία αυτά βιβλία θέτουν τον πολίτη στο κέντρο της ανάλυσης τους.
Επιχειρούν να δημοσιοποιηθούν οι βλέψεις και τα βιώματα του να του δοθεί ο χώρος στον δημόσιο διάλογο, επιχειρώντας να προστεθεί μια λιγότερο απλοποιημένη και μονοδιάστατη εικόνα για τον απλό άνθρωπο όπως αυτή που συχνά διαχέεται μέσα στην δημόσια θέα. Αυτές οι δύο επιστημονικές διαστάσεις των έργων έχουν μια στενή σχέση μεταξύ τους και βοηθούν με βάσει τα αποτελέσματα των ερευνών να δοθούν απαντήσεις, προοπτικές απάντησης στα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσαν πριν».

 Καταρχήν διερευνάται το πλαίσιο των αλλαγών στην χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης έτσι ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί αυτό που ο κ. Παναγιωτόπουλος ονομάζει «οικονομία της ευτυχίας»:

«Το ένα έχει τίτλο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μετά» και είναι μια προσπάθεια να δείξουμε τι συνέβη στην Ελλάδα τα δέκα χρόνια αυτά της κρίσης. Τι άλλαξε δηλαδή στην Ελλάδα; Ποια είναι η κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με το παρελθόν, 10 χρόνια πριν, και σε σχέση με τις άλλες χώρες, ποια είναι η ευτυχία των πολιτών δηλαδή. Κάνουμε μια οικονομία της ευτυχίας».

Σε δεύτερο επίπεδο γίνεται μια προσπάθεια να «χαρτογραφηθεί» αυτό που λέμε λαϊκή τάξη, έτσι ώστε να μπορέσει τελικά να αποτυπωθεί η άποψη των ίδιων των Ελλήνων για το πως σκέφτονται να διαιωνίσουν την ύπαρξή τους, και κατ’ επέκταση, την κοινωνία της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα.

Στο δεύτερο βιβλίο «Οι αφανείς» εξετάζεται για πρώτη φορά αυτό που λέμε λαϊκές τάξεις -δεν έχει εξεταστεί ποτέ άλλοτε τουλάχιστον με τέτοιον τρόπο, και δείχνει τι άλλαξε σε αυτήν την μεγάλη κατηγορία της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία 70 χρόνια και ποια είναι η κατάσταση τους σήμερα.
Και τέλος “Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα”, το τρίτο βιβλίο όπου μια πολύ μεγάλη έρευνα αναλύει τον τρόπο που προσπαθούν μετά την κρίση, σήμερα, να διαχειριστούν το παρόν και το μέλλον τους σε αυτήν την χώρα.
Αυτά τα τρία συνθέτουν ένα υλικό που επιτρέπει να συμβάλουμε στην κατανόηση αυτών των ερωτημάτων που έθεσα στην αρχή. Είναι βιβλία που τώρα δημοσιεύτηκαν, τα οποία δουλεύτηκαν καιρό. Τα δύο πρώτα εδώ και χρόνια, είχα στόχο να δημοσιευτούν τώρα, αυτήν την χρονιά της επετείου, εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Πεδίο, και το τρίτο εκδόθηκε στο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ σε μια συνεργασία που κάνουμε με στόχο να μετρήσουμε την ευτυχία των πολιτών και την εξέλιξη της», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

Στην δημόσια αυτή εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της επιστήμης, της πολιτικής και της κοινωνίας πολιτών, καθώς και άνθρωποι του πολιτισμού. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που θα στοχεύσουν να απαντηθεί είναι: Είναι ευτυχέστεροι οι Έλληνες;

Φυσικά η απάντηση δεν είναι απλή. Μια προσέγγιση επιχειρεί ο καθηγητής κ. Παναγιωτόπουλος:

«Θα έλεγα όχι δεν είναι ευτυχέστεροι. Δεν είναι βεβαίως έτσι απλό, θέλει πολύ συζήτηση την οποία θα την κάνουμε στις 13 Οκτωβρίου. Το βασικό είναι ότι αυτή η οικονομία της ευτυχίας, που το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ με ένα ευρύ πρόγραμμα που ανέλαβε και έχω την τιμή να το διευθύνω,  προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει στην κοινωνία και τους πολίτες βάζοντας στην λέξη ανάπτυξη και παράγοντες που δεν είναι καθαρά οικονομικοί. Το βασικό λοιπόν  που επιτρέπουν αυτά τα έργα, αν είναι μια συμβολή τώρα μικρή ή μεγάλη θα το κρίνουν οι αναγνώστες, είναι ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα και ακριβέστερα τους θεσμούς και τις σχέσεις των ανθρώπων αν δεν σταματήσουμε να σκεπτόμαστε αμιγώς οικονομικά το τι συμβαίνει μέσα στην κοινωνία μας. Οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στην κοινωνία μας και μετριέται οικονομικά είναι ταυτόχρονα και οικονομικό. Οτιδήποτε είναι κοινωνικό είναι και οικονομικό. Το καλό εργασιακό περιβάλλον, η καλή οικογενειακή ζωή, το περιβάλλον κτλ μετατρέπεται σε οικονομικό μέγεθος. Μια σειρά από πράγματα που η κυρίαρχη οικονομική λογική παραβλέπει τελείως και για αυτό τα μοντέλα αποτυγχάνουν στην πράξη πάντοτε».

 

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138)
Τετάρτη 13/10/2021
19:00
Είσοδος Ελεύθερη

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Γιάννης Παναγόπουλος: Πρόεδρος Γ.Σ.Ε.Ε
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Γιώργος Γεραπετρίτης: Υπουργός Επικρατείας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιώργος Καμίνης: Βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Γιώργος Κατρούγκαλος: Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Συντονίστρια και παρουσιάστρια: Ελεωνόρα Ορφανίδου: Δημοσιογράφος, Ραδιοφωνική Παραγωγός στον ρ.σ «Αθήνα 9.84»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Θα προβληθούν βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις (ως ένθετη θεματική ενότητα) του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και του εκπαιδευτικού σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Παύλου Λιαρόπουλου.

ΔΡΩΜΕΝΑ
1. Ταινία τεκμηρίωσης μικρού μήκους σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου
2. Θεατρικό αναλόγιο με τους ηθοποιούς: Μανόλη Μαυροματάκη, Φιλαρέτη Κομνηνού
3. Θεατρικό μονόπρακτο σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη
4. Εικαστικά banners βασισμένα στο ζωγραφικό έργο του Γιώργου Ρόρρη

*Μικρή δεξίωση μετά το πέρας της εκδήλωσης
*Η εκδήλωση θα μεταδοθεί livestreaming

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Λόγω των υγειονομικών μέτρων μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση εντός του αμφιθεάτρου του Μουσείου 180 άτομα, τα οποία θα πρέπει να είναι, βεβαιωμένα, εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Οι πρώτοι 180 που θα φτάσουν και θα θελήσουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στο αμφιθέατρο, θα είναι αυτοί που θα την παρακολουθήσουν δια ζώσης. Οι υπόλοιποι θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν καθήμενοι στο κατάλληλα διαμορφωμένο αίθριο του Μουσείου μέσω μεγάλης οθόνης και με τον απαραίτητο ηχητικό εξοπλισμό ο οποίος θα επιτρέπει την άνετη παρακολούθηση της.

Στο αίθριο θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες και όσους έχουν αρνητικό rapidtest , του τελευταίου εικοσιτετραώρου. Μπορεί ο καθένας να επιλέξει που θα παρακολουθήσει την εκδήλωση. Οι πρώτοι 280 οι οποίοι θα δηλώσουν κατά την είσοδό τους ότι θέλουν να παραμείνουν στη μικρή δεξίωση που θα ακολουθήσει, θα είναι και αυτοί που, πάλι καθήμενοι, θα μπορέσουν να μείνουν μαζί μας και μετά την εκδήλωση. Τέλος, θα μπορεί να την παρακολουθήσει οποιοσδήποτε το επιθυμεί από κάθε μέρος της χώρας μέσω livestreaming.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα