back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Θεσπίζεται «προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ»

Διαβάστε επίσης

«Θεσπίζεται ο θεσμός του προσωπικού βοηθού για ΑμεΑ. Η πιλοτική εφαρμογή του θα ξεκινήσει με προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ και θα επεκταθεί» είπε
-μεταξύ άλλων- στον Αθήνα 984, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στη συνέντευξή της στον Γιώργο Αποστολίδη, λίγο πριν τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου που αφορά σειρά σοβαρών κοινωνικών θεμάτων, υπογράμμισε την ανάγκη καθολικής στήριξης σε αυτή την προσπάθεια, που πραγματοποιείται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, με στόχο να μη μείνει πίσω κανένας από τους ευάλωτους συνανθρώπους μας.

«Ανταποκρινόμαστε στο πάγιο αίτημα της αναπηρικής κοινότητας, να υπάρχει- πέραν των επιδομάτων και της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης- και υποστήριξη από πρόσωπο εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος, της επιλογής του δικαιούχου, που θα αναλαμβάνει να το φροντίζει σε ό,τι χρειαστεί (καθημερινές ανάγκες, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή κλπ), με στόχο να έχει μια ανεξάρτητη διαβίωση. Πρόκειται για το θεσμό του προσωπικού βοηθού και αφορά όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη (κινητική, νευροαναπτυξιακή, αυτισμού κλπ.) Ο αρχικός προϋπολογισμός της  πιλοτικής εφαρμογής είναι 42 εκατομμύρια ευρώ και από το 2024 θα επεκταθεί στα 320 εκατομμύρια με στόχο την πανελλαδική κάλυψη.»

Η κυρία Μιχαηλίδου περιέγραψε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου το οποίο, εκτός από τη θεσμοθέτηση του «Προσωπικού Βοηθού για τα Άτομα με Αναπηρία», περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Κυψέλη» για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπως και τη νομοθέτηση σειράς διατάξεων σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης ανηλίκων, παιδιών, ΑμεΑ και ηλικιωμένων.

Σε σχέση με τη ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική και σωματική διάσταση της παιδικής κακοποίησης, στην οποία εντάσσεται και η παραμέληση, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στο προαπαιτούμενο – πλέον- λευκό ποινικό μητρώο για εργασία στις εν λόγω δομές, όπως και στο νέο θεσμό υπεύθυνου προστασίας, που θα υπάρχει όχι μόνο στις δομές για παιδιά αλλά και για ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

«Κάνουμε σημαντικά βήματα. Σήμερα μπορεί κάποιος που εργάζεται σε δομές παιδικής προστασίας να έχει καταδικαστεί για αδικήματα που αφορούν τα παιδιά και να εξακολουθεί να δουλεύει. Στο εξής, θα απαιτείται λευκό ποινικό μητρώο για τα αδικήματα αυτά προκειμένου κάποιος να εργάζεται στις συγκεκριμένες δομές. Επίσης, θεσπίζουμε ένα ακόμη μέτρο για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης. Δημιουργείται σε όλες τις δομές υπεύθυνος παιδικής προστασίας, ένας κοινωνικός λειτουργός, που θα καταγράφει τα σχετικά περιστατικά σε ειδικό μητρώο και θα ενημερώνει την αστυνομία και τους αρμόδιους φορείς. Αυτό θα γίνεται και στις δομές ηλικιωμένων όπως και στις δομές ΑμεΑ.»

Για το πρόγραμμα «ΚΥΨΕΛΗ» και τους παιδικούς σταθμούς που δεν κάνουν στο επιδιωκόμενο μέτρο τη δουλειά ανάπτυξης των παιδικών δεξιοτήτων, η κυρία Μιχαηλίδου σημείωσε πως «Πρώτη φορά έρχεται το κράτος να ρυθμίσει το πρόγραμμα του παιδικού σταθμού κι όχι μόνο ως προς το κτιριακό, αλλά και σε σχέση με τις υποδομές του.
Θέλουμε ένα ελάχιστο παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου για όλα τα παιδιά.
Για το λόγο αυτό, συγκροτήσαμε με τη συμβολή ειδικών διεθνούς κύρους, ένα πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών και την επίτευξη μιας  πρώιμης ανίχνευσης μαθησιακών δυσκολιών κλπ,  ώστε να μπορεί να γίνεται παρέμβαση όπου χρειάζεται.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα