back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ε. Λέκκας: Aνησυχητική η μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία για τη μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη και τις επιπτώσεις των δονήσεων στις κατασκευές, εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

«Ήταν έντονη η σεισμικότητα καθώς είχαμε πέντε σεισμούς έντασης άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι ανησυχητική για τους κατοίκους της περιοχής, που τελεί υπό την επήρεια του Εγκέλαδου. Πρόκειται για δονήσεις οι οποίες έχουν επιπτώσεις και στις κατασκευές. Τη νύχτα έγιναν νέες καταρρεύσεις σπιτιών, αλλά είχαμε εκδώσει οδηγία να μην πλησιάζει ο κόσμος όσα είχαν υποστεί βλάβες και η περιοχή είχε εκκενωθεί» δήλωσε στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Για τη χθεσινή δόνηση, υπογράμμισε ότι «στο χερσαίο χώρο της Κρήτης δεν είχαμε σεισμούς αυτό τον αιώνα, παρά την αυξημένη υποθαλάσσια σεισμικότητα και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μελετήσουμε από εδώ και πέρα.»

Σε ερώτηση για τη συνεχή καταγραφή το τελευταίο διάστημα δονήσεων μικρής έντασης στη Θήβα, όπως και στην περιοχή μεταξύ Τήλου Νισύρου και Κω, ο καθηγητής έκανε λόγο για εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Όπως εκτίμησε «Η Τήλος δεν οφείλει να ακολουθήσει τη Θήβα. Πρόκειται για εντελώς διαφορετικό σεισμοτεκτονικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να έχουμε εντελώς διαφορετικές σεισμικές ακολουθίες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα