back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το Βερολίνο αναμένεται να αποκτήσει την πρώτη του γυναίκα δήμαρχο

Διαβάστε επίσης

Η γερμανική πρωτεύουσα αναμένεται να αποκτήσει την πρώτη της γυναίκα δήμαρχο, την Φραντσίσκα Γκίφαϊ, μετά την νίκη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στο ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η επικεφαλής υποψήφιά του, η Γκίφαϊ, εξασφάλισαν 21,4% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο Βερολίνο, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων.

Η 43χρονη, η οποία είχε διατελέσει υπουργός Οικογένειας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, θα πάρει τα ηνία από τον Μίχαελ Μούλερ στην δημαρχία της γερμανικής πρωτεύουσας, μετά την απόφαση που έλαβε αυτός να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Έπειτα από μια μακρά εκλογική νύχτα, οι Σοσιαλδημοκράτες βγήκαν πρώτοι, ξεπερνώντας τους Πράσινους, οι οποίοι εξασφάλισαν 18,9%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγγελα Μέρκελ συγκέντρωσαν 18,1% στις περιφερειακές αυτές εκλογές και η Αριστερά 14,0%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έλαβε 8,0% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες FDP 7,1%.

Ένας τρικομματικός συνασπισμός είναι η μόνη λύση που διαφαίνεται πλέον στον ορίζοντα, επομένως πιθανότατα το κρατίδιο του Βερολίνου θα συνεχίσει να κυβερνάται από συνασπισμό SPD-Πρασίνων-Αριστεράς.

Το Βερολίνο, η πόλη των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει κυβερνηθεί μόνον μια φορά από γυναίκα για σύντομη περίοδο. Από το 1947 ως το 1948, η Λουίζε Σρέντερ των Σοσιαλδημοκρατών ηγήθηκε των τοπικών αρχών ως προσωρινή δήμαρχος.

Η Γκίφαϊ, η οποία θεωρείτο κάποτε υποψήφια για να ηγηθεί του SPD σε εθνικό επίπεδο, είχε παραιτηθεί από υπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τον Μάιο έπειτα από σκάνδαλο λογοκλοπής στο διδακτορικό της.

Αυτή η πρώην δημόσια υπάλληλος έχει ήδη γίνει γνωστη ως δήμαρχος στην γερμανική πρωτεύουσα από τότε που κατείχε το αξίωμα αυτό στην συνοικία Νόικελν του Βερολίνου. Υπουργός Οικογένειας διετέλεσε από το 2018 ως τον φετεινό Μάιο, όταν παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου λογοκλοπής στο διδακτορικό της, το οποίο ανακλήθηκε από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα