back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δήμος Αθηναίων: Έτσι καθαρίζονται το κέντρο και οι γειτονιές της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Με εντατικές και συστηματικές προσπάθειες, η Αθήνα αποκτά μέρα με τη μέρα την εικόνα της καθαρής πόλης. Έχοντας ως αρχή το σύνθημα «καθαρίζουμε την πόλη, όπως καθαρίζουμε το σπίτι μας», τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων «σαρώνουν» το κέντρο, αλλά και κάθε μία από τις 129 γειτονιές της Αθήνας.

Πίσω από το τεράστιο αυτό εγχείρημα, υπάρχει ένας πλήρης και λεπτομερής σχεδιασμός που εξελίσσεται, σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης. Το στρατηγικό πλάνο της καθαριότητας συγκροτείται από τις εβδομαδιαίες μεγάλες επιχειρήσεις σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και τις περιοχές «αιχμής», καθώς και την καθημερινή συντήρηση των σημείων που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.


Δίνοντας μεγάλη έμφαση στα βαριά «όπλα» της καθαριότητας, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στην αύξηση και στον εκσυγχρονισμό των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους οι 2.500 εργαζόμενοι του Δήμου: Οι κλασικές σκούπες αντικαταστάθηκαν από 35 υπερσύγχρονα πλυστικά οχήματα, τα οποία έχουν συμβάλει στη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του καθαρισμού, σε μειωμένο χρόνο, αλλά και με τη λιγότερη δυνατή κόπωση των εργαζομένων. Επίσης, πεζοδρόμια, κάδοι, στάσεις λεωφορείων και καλαθάκια σαπουνίζονται τακτικά με καυτό νερό, σαπούνι και απολυμαντικά.

Αναλυτικά, στον τομέα της καθαριότητας, ο Δήμος Αθηναίων έχει εξοπλίσει τον «στόλο» του:

1) Με 35 πλυστικά οχήματα που επιχειρούν σε καθημερινή βάση στα 7 δημοτικά διαμερίσματα, σε τρεις βάρδιες (πρωί, μεσημέρι και βράδυ), απασχολώντας 40 υπαλλήλους.

2) Με 13 υδροφόρες που επιχειρούν καθημερινά σε πρωινή και βραδινή βάρδια σε σύνολο 16 προγραμμάτων, με απασχόληση 20 εργαζομένων.

3) Με 120 απορριμματοφόρα σύμμεικτων απορριμμάτων και ανακύκλωσης και 11 καδο-πλυντήρια σε σύνολο 172 προγραμμάτων, που επιχειρούν καθημερινά στην πόλη σε πρωινή, μεσημεριανή και βραδινή βάρδια. Σε αυτά απασχολούνται συνολικά 600 εργαζόμενοι.

4) Με 20 νέα απορριμματοφόρα με σύγχρονο σύστημα πλύσης που συλλέγουν βιο-απόβλητα από τους καφέ κάδους, ύστερα από επέκταση του προγράμματος συλλογής βιο-αποβλήτων: Συνολικά 6 προγράμματα πρωινής, μεσημεριανής και βραδινής βάρδιας, με απασχόληση 19 εργαζομένων.

5) Με 24 σάρωθρα που επιχειρούν καθημερινά στην πόλη, σε πρωινή, μεσημεριανή και βραδινή βάρδια, σε σύνολο 23 προγραμμάτων, απασχολώντας 26 εργαζόμενους.

6) Με 37 ηλεκτρικές σκούπες GLUTTON, που επιχειρούν καθημερινά για την καθαριότητα της πόλης, σε πρωινή, μεσημεριανή και βραδινή βάρδια με 60 εργαζομένους.

Σημειώνεται ότι καθημερινά, και από τα επτά δημοτικά διαμερίσματα, απομακρύνονται συνολικά 1.200 ογκώδη αντικείμενα.

Οι έξι πρόσφατες μεγάλες επιχειρήσεις των συνεργείων καθαριότητας του δήμου, έγιναν στα Σεπόλια, τον Άγιο Παύλο, την Πατησίων, τα Εξάρχεια, την Άνω Κυψέλη και το Κολωνάκι, ενώ για κάθε επιχείρηση χρησιμοποιήθηκε διαφορετικός αριθμός πλυστικών οχημάτων, σαρώθρων, υδροφόρων, απορριμματοφόρων και ηλεκτρικών σκουπών, ανάλογα με την έκταση και τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

Στη διάθεση των πολιτών βρίσκονται τουαλέτες σε πολλά σημεία της Αθήνας. Συγκεκριμένα:

Λειτουργούν οχτώ δημόσιες τουαλέτες στην Πλατεία Συντάγματος (εντός της Πλατείας), στον Διόνυσο (Ροβέρτου Γκάλη, εντός πλατείας), στη Μακρυγιάννη (Διον. Αρεοπαγίτου και Θρασύλλου), στη Βαρβάκειο (Αθηνάς και Αριστογείτονος), στο Παγκράτι (Σπ. Μερκούρη και Δωρίδος), στην Ιχθυαγορά (εντός της ιχθυαγοράς), στον Εθνικό Κήπο (Αμαλίας 1) και στην Πλατεία Αβυσσηνίας (εντός της Πλατείας). Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων WC βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης.

Ακόμη, 16 χημικές τουαλέτες, βρίσκονται:

Στην οδό Αρμοδίου, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και Παπαρηγοπούλου, στη Ζωοδόχου Πηγής (Ακαδημίας), στην Αιόλου και Λυκούργου, στην Πλατεία Έλενας Βενιζέλου (Πιάτσα Ταξί), στη Δεληγιάννη (έναντι ΟΣΕ), στην Πειραιώς και Σοφοκλέους, στη Μαυροματαίων (Πεδίον του Άρεως), στην Αγίου Πολυκάρπου 73 και Χαρτεργατών, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (Άνοδος Μετρό Αμπελοκήπων), στην Κατεχάκη και Μεσογείων, στην Ιερά Οδό 94, στη Ναυτικού και Ευκαλύπτων, στη Μαρασλή και Πατέρα (Ευαγγελισμός), στη Σαλαμινίας, στην Πλατεία Κάνιγγος (από την πλευρά του Υπουργείου).

Παράλληλα, λειτουργούν δύο οικίσκοι WC (ανδρών – γυναικών – ΑΜΕΑ) στην Ακρόπολη και στο Καλλιμάρμαρο.

Τέσσερις αυτοπλενόμενες τουαλέτες λειτουργούν στην Πλατεία Ειρήνης (Ευελπίδων), στο Γήπεδο Ρουφ (εντός Γηπέδου και εντός κερκίδων), στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας (Πλ. Κολωνακίου), στην Πλατεία Γερμανού Χριστιανουπόλεως (Αμβροσίου) και στη Φραντζή (Νέος Κόσμος).

Η συνδρομή του πολίτη στην επιχείρηση «καθαρή πόλη»

Σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια της δημοτικής αρχής, οι πολίτες έχουν ενεργό ρόλο και η συνεισφορά τους αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση μίας καθαρής και όμορφης πόλης. Για την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων στις γειτονιές, οι πολίτες μπορούν:

Να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες στο 1595
Να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Novoville, μέσω της οποίας μπορούν να αναφέρουν ηλεκτρονικά οποιαδήποτε προβλήματα σχετίζονται με την καθαριότητα
Να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τα αρμόδια γραφεία του Δήμου και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες:
• 1η Δημοτική Κοινότητα: τηλ.: 210 3224890

• 2η Δημοτική Κοινότητα: τηλ.: 210 7564796

• 3η Δημοτική Κοινότητα: τηλ.: 210 3451281 -289

• 4η Δημοτική Κοινότητα: τηλ.: 210 5152144

• 5η Δημοτική Κοινότητα: τηλ.: 210 8611404 – 405

• 6η Δημοτική Κοινότητα: τηλ.: 210 8677178

• 7η Δημοτική Κοινότητα: τηλ. 210 6998833

Να τηρούν τα προγράμματα της αποκομιδής. Δηλαδή να κατεβάζουν τα απορρίμματά τους λίγο πριν από τη διέλευση του απορριμματοφόρου, πάντα σε καλά κλεισμένες σακούλες.
Να ξεχωρίζουν τα σύμμεικτα από τα ανακυκλώσιμα είδη
Να χρησιμοποιούν για τα σκουπίδια μικρού μεγέθους (π.χ. καφέ, αναψυκτικά κ.ά.) το δίκτυο των νέων επιστήλιων και επιδαπέδιων καλαθιών που σταδιακά τοποθετούνται στην πόλη.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα