back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Ένας νεκρός, 20 τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές ο απολογισμός του σεισμού των 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο της Κρήτης, με επίκεντρο 23 χλμ. ΒΔ της πόλης της Άρβης και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Θύμα του “Εγκέλαδου” ένας 65χρονος οικοδόμος που καταπλακώθηκε από τον θόλο που κατέρρευσε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, έξω από το Αρκαλοχώρι.

…”Θλιβερή” χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αρκαλοχώρι ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά από σύσκεψη με τοπικούς φορείς, ανακοινώνοντας ότι η περιοχή κηρύχθηκε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου θα στηθούν σκηνές που θα μπορούν να φιλοξενήσουν 2.500 άτομα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οικογένειες που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε. Παράλληλα, όπως είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, γίνονται προσπάθειες να βρεθούν διαθέσιμες ξενοδοχειακές μονάδες, για όσους δεν μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικίες τους. Επιφυλακτικός όσον αφορά την πορεία της σεισμικής ακολουθίας εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, κάνοντας λόγο για “αναπάντεχο σεισμό” και “ιδιότυπο φαινόμενο”. “Ήταν ο κύριος σεισμός κατά 98,8%”, εκτίμησε ο καθηγητής, Άκης Τσελέντης.

…Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τουλάχιστον 1.000 σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, κυρίως στο Αρκαλοχώρι, δεν μπορούν να κατοικηθούν άμεσα, ενώ υπάρχουν προβλήματα και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Συνεχείς οι μετασεισμικές δονήσεις στην περιοχή, με τη μεγαλύτερη, στις 2:00 μμ, να μετράται σε 4,8 Ρίχτερ. Κλειστά αύριο και μεθαύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον νομό Ηρακλείου, αλλά και οι δομές του ΟΑΕΔ σε ολόκληρη την Κρήτη. Κλειστά, επίσης, σήμερα τα δημοτικά αθλητικά κέντρα του Ηρακλείου.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα… Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες αρχίζουν σήμερα τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικής συμμαχίας, ώστε να ηγηθούν της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης, για πρώτη φορά από το 2005, μετά τη νίκη τους στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Ολαφ Σολτς, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP. Τόνισε, επίσης, ότι “η Γερμανία είναι σταθερή πολιτικά, παρά την αβεβαιότητα που προκαλούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού”. “Κανένα κόμμα δεν έλαβε ξεκάθαρη εντολή να κυβερνήσει”, εκτιμά ο υποψήφιος των Χριστιανοκοινωνιστών, Άρμιν Λάσετ.

Μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο από το Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες. Βασικός πυλώνας της συμφωνίας, η υπογραφή προσυμφώνου για την πώληση από τη Γαλλία τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belharra στην Ελλάδα. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο το πρωί έξω από το Ελιζέ από τους ηγέτες των δύο χωρών. “Υπομονή” συνέστησε, ερωτηθείς για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι κ.κ. Μακρόν και Μητσοτάκης απόψε θα έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά τα εγκαίνια της έκθεσης “Παρίσι – Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919”, που θα κάνουν από κοινού στις 20.00 το βράδυ, στο Λούβρο.

Οι “εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών” είναι το αντικείμενο της συζήτησης, στην Ολομέλεια της Βουλής της επίκαιρης επερώτησης 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, επιδότηση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαναφορά του Κοινωνικού Τιμολογίου.

…Για παροδικού χαρακτήρα ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, αλλά και στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όσον αφορά τη ΔΕΗ, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι με την άντληση κεφαλαίων από την αγορά, δεν θα χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης καθώς το Δημόσιο και με ένα ποσοστό 34% των μετοχών, διατηρεί τα δικαιώματα καταστατικής πλειοψηφίας. “Εμείς για το 17% της ΔΕΗ εξασφαλίσαμε 750 εκ. ευρώ, ενώ για το ίδιο ποσοστό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εγγράψει έσοδα μόλις 100 εκ. ευρώ, δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας. “Γενικευμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν έχουν παρατηρηθεί”, διαβεβαίωσε τη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ανοίγει ο δρόμος για το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς”, καθώς κατατίθεται στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονεϊκών οικογενειών, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους. Θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2022 σε δήμους της χώρας, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.

Στη διεθνή επικαιρότητα… Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στο νησί Λα Πάλμα των Καναρίων άρχισε και πάλι να εκλύει λάβα και καπνό, μετά από ένα σύντομο διάλλειμα.

Συναυλία για την ενίσχυση των πυρόπληκτων οικογενειών της Βόρειας Εύβοιας πραγματοποιείται αύριο βράδυ στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών και δημιουργών. Η Μαρία Βασιλοπούλου θα μας πει περισσότερα…

 

Καιρός: Γενικά αίθριος ο καιρός αύριο στην Αττική, με αραιές νεφώσεις, που το βράδυ θα πυκνώσουν. Άνεμοι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ στα ανατολικά, με μικρή ενίσχυση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου – 30 βαθμοί, κι αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα