back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χρ. Στυλιανίδης: Σκηνές για 2.500 σεισμόπληκτους της Κρήτης – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Διαβάστε επίσης

Τεράστιες είναι οι ζημιές στο Αρκαλοχώρι όπου τα σπίτια είναι επικίνδυνα για κατοίκηση μετά το σεισμό των 5,8 ρίχτερ που ταρακούνησε το Ηράκλειο, αφήνοντας πίσω ένα νεκρό και τουλάχιστον 20 τραυματίες.

Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως είπε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς. Στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου έχουν αρχίσει να στήνονται σκηνές που θα μπορούν να φιλοξενήσουν 2.500 άτομα.

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Ηρακλείου

Μήνυμα από το 112 έλαβαν στα κινητά τους οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.  Συγκεκριμένα το προειδοποιητικό μήνυμα αναφέρει: «Ισχυρός σεισμός στην περιοχή σας με σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη. Μην μπαίνετε σε κτήρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από το σεισμό. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: https://civilprotection.gr/el/seismoi.

https://twitter.com/112Greece/status/1442473895337111554

Εν τω μεταξύ, «θλιβερή» χαρακτήρισε νωρίτερα την κατάσταση στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου που επλήγη από τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μετά την ολοκλήρωση της επιτόπιας επιθεώρησης. Όπως σημείωσε έχει δοθεί οδηγία οι πολίτες να μεταβούν σε ασφαλή σημεία και θα στηθούν στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου σκηνές όπου θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν απόψε 2.500 άτομα.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

«Παρακολουθούμε με τους επιστήμονές μας τη σεισμική ακολουθία, υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Ομάδα Σεισμικού Κινδύνου και μας ενημερώνει, γι αυτό το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υποκαταστήσω κανέναν επιστήμονα, δεν είναι δουλειά μου, γι αυτό φέραμε και μαζί μας και τον κ. Λέκκα. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ υπογράμμισε: «Πάνω απ’ όλα οι ανθρώπινες ζωές».

Ερωτηθείς για το διάστημα που θα μείνουν οι άνθρωποι στις σκηνές είπε: «Κανείς δεν μπορεί να το πει, διότι πρώτοι πρέπει να μας το πουν οι επιστήμονες», ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν το σεισμικό φαινόμενο θα σταματήσει αύριο, μεθαύριο. «Εμείς ως Πολιτεία, ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπαρασταθούμε στον κόσμο», τόνισε. Στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού, ανέφερε ότι θα τους επισκεφτεί ή τώρα ή όταν ξανάρθει ενώ συμπλήρωσε ότι θα επισκεφτούν τους τραυματίες. «Λίγα λόγια πολλές πράξεις. Πάμε να αξιολογήσουμε τα κτίρια», κατέληξε.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι γίνονται επαφές για να βρεθούν ξενοδοχειακές μονάδες καθώς δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πόσο καιρό θα χρειαστεί οι άνθρωποι να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ, στη διάθεση του υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών τέθηκε το προσωπικό του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) για την καταγραφή των ζημιών ενώ, σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, με βάση έλεγχο που πραγματοποιήθηκαν, δεν παρουσιάζουν προβλήματα οι υποδομές και τα έργα που διαχειρίζεται ο ΟΑΚ στην Κρήτη, μετά το μεγάλο σεισμό.

Ο Οργανισμός, ενημερώνει ότι μετά το μεγάλο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι της Π.Ε. Ηρακλείου, κατόπιν σχετικού ελέγχου που διενήργησαν οι υπηρεσίες του, τα έργα και οι υποδομές όπως φράγματα και συγκοινωνιακές συνδέσεις, που διαχειρίζεται ο ΟΑΚ στην ευρύτερη περιοχή του νησιού, δεν αντιμετώπισαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα μέχρι στιγμής, τόσο από τον κύριο σεισμό όσο και από την μεταγενέστερη έντονη σεισμική ακολουθία. Οι υπηρεσίες και το προσωπικό του ΟΑΚ βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση-επιφυλακή, παρακολουθώντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις, ώστε να παρέμβουν άμεσα, όπου και όποτε κριθεί απαραίτητο. «Η σκέψη όλων μας αυτές τις δύσκολες στιγμές, βρίσκεται στην οικογένεια του άτυχου συμπολίτη μας που έχασε την ζωή του, στα άτομα που τραυματίστηκαν αλλά και στις οικογένειες εκείνες, των οποίων τα σπίτια αλλά και οι επιχειρήσεις, υπέστησαν ζημιές, από το χτύπημα του Εγκέλαδου», αναφέρει η διοίκηση του οργανισμού.

Αυξημένα μέτρα ασφάλειας από την Αστυνομία στις σεισμόπληκτες περιοχές στο Ηράκλειο

Με Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, έχουν ληφθεί από την πρώτη στιγμή, αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Για τον σκοπό αυτό, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου διαθέτει ανά 8ωρο, 24 περιπολίες με 46 αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα – Πεδιάδας, ενώ στους λοιπούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, διατίθενται επιπλέον, ανά 8ωρο, 22 περιπολίες με 44 αστυνομικούς.

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για την παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής και υποστήριξης των κατοίκων.

A. Τσελέντης: O σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.

Προσέθεσε πάντως ότι «δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ», σημειώνοντας ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 1Ο χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Ε. Λέκκας: Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη

Από την πλευρά του πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας είπε: «Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετασεισμούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε σεισμούς 4,3 – 4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εκεί θα δούμε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πού ακριβώς πάει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που εκ των πραγμάτων είναι ένα ιδιότυπο φαινόμενο».

Σε πλήρη ετοιμότητα ο υγειονομικός μηχανισμός της 7ης ΥΠΕ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο υγειονομικός μηχανισμός της 7ης ΥΠΕ για την Π.Ε Ηρακλείου όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η διοικήτρια Λένα Μπορμπουδάκη. Μέχρι αυτή την ώρα, τριάντα πέντε περιστατικά έχει διαχειριστεί το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου με ορισμένα από αυτά να μεταφέρονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου το οποίο και εφημερεύει. Εκεί, όπως ανέφερε η κυρία Μπορμπουδάκη οι γιατροί και νοσηλευτές διαχειρίστηκαν συνολικά 24 περιστατικά με κάποια να προέρχονται από το Κ.Υ. της περιοχής που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό.

Στο Βενιζέλειο παραμένουν για νοσηλεία ο νεαρός που βρισκόταν μέσα στην εκκλησία που κατέρρευσε μαζί με τον άτυχο 65χρονο που ανασύρθηκε νεκρός. Επίσης νοσηλεύονται μία 80χρονη με κάταγμα στο ισχίο και δύο ακόμη πολίτες με ελαφρά κατάγματα. Κανείς σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

Κλειστές, για προληπτικούς λόγους, οι υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου

Κλειστές, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, μετά και το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου, «λόγω των έκτακτων συνθηκών και για προληπτικούς λόγους οι Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, εκτός από εκείνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με θέματα πολιτικής προστασίας».

Κλειστά Τρίτη και Τετάρτη τα σχολεία στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου

Κλειστά θα είναι αύριο και μεθαύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Έφη Κουτεντάκη.

Κλειστές και οι δομές του ΟΑΕΔ

Την αναστολή λειτουργίας των δομών του στο νομό Ηρακλείου (Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης-ΚΠΑ2, Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας-ΕΠΑΣ, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης-ΙΕΚ, Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης), αποφάσισε η διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Η αναστολή λειτουργίας θα ισχύει, για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες Αρχές, που θα επιθεωρήσουν την κατάσταση των κτιριακών υποδομών, αλλά και την εξέλιξη του ίδιου του φαινομένου.

Ζημιά στον αγωγό του Θραψανού λόγω του σεισμού

Από τη ΔΕΥΑΗ ανακοινώνεται ότι λόγω του σημερινού σεισμού και των συνεχών διακοπών ηλεκτροδότησης προκλήθηκε ζημιά στον αγωγό του Θραψανού. Αναμένεται να παρουσιαστούν προβλήματα υδροδότησης στις παρακάτω περιοχές: Φορτέτσα, Κορακοβούνι, Μεσαμπελιές, Νέα Αλάτσατα, Κνωσός (Αρχαιότητες), Ηλιούπολη και στην ευρύτερη περιοχή Κνωσού (Βλυχιά – «Μακρύ Τοίχος».

Περισσότερες πληροφορίες για τη διανομή του νερού καθημερινά στον πενταψήφιο αριθμό 11122 (χωρίς κωδικό κλήσης 2810) ή στο 2810-339050 (αστική χρέωση).

Δημήτρης Πέρρος, AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα