back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γερμανικές εκλογές: Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν τη μάχη

Διαβάστε επίσης

Αλλαγή σκυτάλης στην γερμανική καγκελαρία, μετά από 16 χρόνια που σφράγισε με τις επιλογές και τις αποφάσεις της η απερχόμενη ‘Αγκελα Μέρκελ.

Περίπου 60 εκατομμύρια Γερμανοί ψηφοφόροι καλούνται την Κυριακή στις ομοσπονδιακές κάλπες προκειμένου να επιλέξουν νέο ηγέτη.

Ο Άρμιν Λάσετ για τους χριστιανοδημοκράτες και ο Όλαφ Σολτς για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα διεκδικούν την πρωτιά, ωστόσο όλα θα κριθούν από το 30% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Μάχη σώμα με σώμα 

Λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία είναι αδύνατο να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ποιος πολιτικός σχηματισμός θα προηγείται όταν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή – οι Σοσιαλδημοκράτες ή τα δύο Xριστιανικά Kόμματα CDU και CSU.

Στις δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας τα ποσοστά του SPD κυμαίνονται μεταξύ 24% και 26% και των Xριστιανικών Kομμάτων μεταξύ 21% και 25%. Στις περισσότερες όμως έρευνες η ποσοστιαία διαφορά των δύο πολιτικών δυνάμεων κινείται εντός του «στατιστικού λάθους».

Σε δημοσκόπηση δύο ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) διατηρεί το προβάδισμά του, ωστόσο η διαφορά από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχει πλέον συρρικνωθεί στη μία μονάδα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach για λογαριασμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το SPD χάνει μία μονάδα και βρίσκεται στο 26%, ενώ CDU/CSU κερδίζουν 0,5 και φθάνουν στο 25%.

Οι Πράσινοι κερδίζουν επίσης μισή μονάδα και ανεβαίνουν στο 16% και ακολουθούν το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 10,5% (+0,5), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10% (-1) και η Αριστερά με 5% (-1).

Στο πλευρό του Λάσετ η Μέρκελ

Η Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να ψηφίσουν, για το «μέλλον» της Γερμανίας, τον συντηρητικό Άρμιν Λάσετ, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση που συμμετείχε, την παραμονή των αμφίρροπων βουλευτικών εκλογών.

«Πρόκειται για το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας και το μέλλον των γονιών τους και μονάχα κάθε τέσσερα χρόνια έχετε την ευκαιρία να αποφασίσετε σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ποιος πρέπει να διαμορφώσει αυτό το μέλλον για εσάς στο Βερολίνο», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, που αποχωρεί έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στο Άαχεν, στο πλευρό του υποψηφίου των Χριστιανοδημοκρατών.

«Πρέπει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις, αυτό θα μετράει για εσάς αύριο, διότι πρόκειται για τη χώρα σας και αποφασίζετε για την μελλοντική κυβέρνησή σας», η οποία θα πρέπει να εγγυηθεί «την ευημερία, την ασφάλεια και την ειρήνη», υπογράμμισε η Μέρκελ, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωσή της με την ιδιότητα της καγκελαρίου.

«Ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα και συνεπώς, ο Άρμιν Λάσετ έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει ως ομοσπονδιακός καγκελάριος».

«Το X (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, C-CDU) δεν σημαίνει απλά ότι πρέπει να είσαι χριστιανός για να ψηφίσεις τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, όμως πρόκειται για ένα όραμα της ανθρωπότητας που δεν είναι καχύποπτη προς τους ανθρώπους, που δείχνει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και που σέβεται πάντα τους ανθρώπους και τις διαφορές τους», σημείωσε η απερχόμενη καγκελάριος.

«Ο Άρμιν Λάσετ έδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής ζωής του ότι μπορεί να το υλοποιήσει αυτό, όχι μονάχα στη θεωρία αλλά με πάθος και αφοσίωση», διαβεβαίωσε η ίδια, περιγράφοντας στο πρόσωπό του έναν ηγέτη που «χτίζει γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων» και αποδέχεται τις «διαφορές» τους.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα