17.2 C
Athens
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Λ. Αυγενάκης: Στηρίζουμε έμπρακτα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, σωματεία και αθλητές

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Στον Άγιο Αρτέμιο το 7ο πάρκο «τσέπης» της Αθήνας

Στον Άγιο Αρτέμιο, σε μία πυκνοδομημένη γειτονιά της Αθήνας, γνωστή και ως Γούβα, «γεννήθηκε» το 7ο κατά σειρά pocket park της πόλης. Με το...

Πώς θα είναι η Πανεπιστημίου μετά από την ανάπλαση – Το έργο σε 20 ερωτήσεις και απαντήσεις

Στο τέλος του 2021 ξεκινούν τα έργα για την τελική ανάπλαση της Πανεπιστημίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 12 με 15 μήνες. Ο προϋπολογισμός...

Μία νέα «πράσινη» γειτονιά στα Πετράλωνα – Μεγαλώνει το δίκτυο των πάρκων «τσέπης» στην Αθήνα

Ενισχύοντας το δίκτυο των πάρκων «τσέπης», ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να δημιουργεί «πράσινα» σημεία συνάντησης για τους κατοίκους της Αθήνας, στο πλαίσιο αυτής της...

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του INNOVATHENS για τον Οκτώβριο

Το INNOVATHENS, ο Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, συνεχίζει το  συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εργαστηρίων και δωρεάν σεμιναρίων, ειδικά σχεδιασμένο...

Τένις, Στίβος και Αυτοάμυνα στον ΟΠΑΝΔΑ

Ανοίγουν την Παρασκευή 17/09/21 οι εγγραφές για τις Ακαδημίες Εκμάθησης Αθλημάτων (τένις, στίβου και αυτοάμυνας) του ΟΠΑΝΔΑ, για παιδιά 6-15 ετών, ενηλίκους, και υποψήφιους...

«Είμαστε περήφανοι, διότι, σε μόλις δύο χρόνια, η αθλητική μας μεταρρύθμιση έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και έχουμε αλλάξει το τοπίο στον τομέα του αθλητισμού προς όφελος της αθλητικής οικογένειας, στηρίζοντας έμπρακτα και ουσιαστικά τους αθλητές και τις αθλήτριες μας», τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση των Βουλευτών Κυριάκου Βελόπουλου, Απόστολου Αβδελά και Κωνσταντίνου Χήτα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε συνοπτικά τα δεκάδες μέτρα που έχουν ληφθεί προς όφελος των ερασιτεχνικών σωματείων και των αθλητών, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχουν καταβληθεί, σε λιγότερο από δύο χρόνια, περίπου 55 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και σύντομα θα δοθεί στα σωματεία και η προκαταβολή από το νέο τρόπο φορολογίας των κερδών του στοιχήματος, αίτημα διαχρονικό που θεσπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Αναλυτικά, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, ανέφερε:

«Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας, θέσαμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον αθλητή και το σωματείο, δηλαδή το κύτταρο της αθλητικής ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της αθλητικής μεταρρύθμισης, που υλοποιούμε τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, διαμορφώσαμε και εφαρμόζουμε σειρά μέτρων για την ουσιαστική στήριξη των αθλητών και των αθλητριών μας.
Ενδεικτικά:
– Θεσπίσαμε τη υποχρεωτική συμμετοχή εκπροσώπου των αθλητών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών τους, με δικαίωμα ψήφου.

– Επιτρέψαμε σε αθλητές να αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή και να μπορούν να προπονούν ομάδες που αγωνίζονται σε άλλη κατηγορία από αυτή που συμμετέχουν οι ίδιοι, άλλου φύλου ή ακαδημίες.

– Απελευθερώσαμε τις μεταγραφές των ερασιτεχνών αθλητών με τη συμπλήρωση των 19 ετών τους, ώστε να μπορούν να διαλέξουν εκείνοι το σωματείο με το οποίο θα αθλούνται.

– Φροντίσαμε για την ασφάλιση ερασιτεχνών αθλητών σε e-ΕΦΚΑ από τον κίνδυνο ατυχήματος και για παροχές ασθένειας σε είδος, άμεσα ή έμμεσα, εφόσον δεν καλύπτονται από άλλη ασφάλιση.

– Επεκτείναμε την ισχύ της απονομής της ιδιότητας Έφεδρου για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις και για αθλητές εν ενεργεία, χωρίς χρονικό όριο ή προθεσμία.

– Διευκολύναμε τη φοίτηση των αθλητών, ώστε να μπορούν να συνδυάζουν σπουδές και αθλητική καριέρα, διπλασιάζοντας τον χρόνο σπουδών τους ως φοιτητές μερικής φοίτησης κάτι που:
Ø τους βοηθάει να συνεχίζουν την αθλητική τους καριέρα ταυτόχρονα με τις σπουδές χωρίς να είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν ή το ένα ή το άλλο,
Ø προωθεί την έννοια της διπλής καριέρας (dual career) για τους αθλητές, κάτι που αποτελεί διεθνή τάση.

– Θεσπίσαμε το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων για να καταγραφούν τα νομίμως λειτουργούντα ερασιτεχνικά σωματεία.

– Καταβάλαμε περίπου 13,5 εκατ. ευρώ ως οικονομική ενίσχυση/αποζημίωση ειδικού σκοπού, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια απευθείας σε 4.691 νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ.

– Αναπτύξαμε το πρόγραμμα αξιολόγησης Ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ», βασισμένο σε δεκάδες απολύτως μετρήσιμους δείκτες δραστηριότητας, βάσει του οποίου κατανέμεται η κρατική επιχορήγηση με αξιοκρατία, διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων ο αριθμός των αθλητών των Εθνικών ομάδων και ο αριθμός των ημερών προετοιμασίας τους.

– Έχουμε προβλέψει να χρηματοδοτούνται ξεχωριστά, από τις αρχές του 2022, οι Εθνικές ομάδες έως του ποσού των 15.000.000 € , από τα κέρδη της φορολογίας των τυχερών παιγνίων και αυτό συμβαίνει για 1η φορά στη χώρα μας.

– Δόθηκαν φορολογικά κίνητρα με τη μείωση του ποσού του φόρου κατά 20% από 10%, που ίσχυε, επί των ποσών δωρεών προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

– Εντάχθηκαν όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία και οι εργαζόμενοί τους στα Μέτρα Στήριξης της 1ης και 2ης φάσης της πανδημίας.

– Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έμειναν ανοικτές σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας για την προετοιμασία των αθλητών που είχαν πάρει ή διεκδικούσαν πρόκριση για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, σύμφωνα με τις λίστες που μας απέστειλαν, κατόπιν έγκαιρου αιτήματός μας, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.

– Με ενέργειες μας προς την Επιτροπή Εμβολιασμού και την Πολιτική Προστασία, οι αθλητές Εθνικών Ομάδων εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα, ώστε να μην διαταράσσεται η προετοιμασία τους και η συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

– Εξοφλήσαμε τα πριμ διακεκριμένων αθλητών και προπονητών για το 2017, ύψους 2.666.000 € . Σημειωτέων, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε δαπανήσει αλλού το συγκεκριμένο κονδύλι.

– Προχώρησε η διαδικασία καταβολής των πριμ διακεκριμένων αθλητών και προπονητών για το 2018, ύψους 930.000 € και έχει δρομολογηθεί η καταβολή των πριμ και του 2019. Συνολικά, επιβραβεύουμε τους αθλητές και προπονητές με επιπλέον 5 εκατ. ευρώ.

– Τις 196 αποσπάσεις Ομοσπονδιακών προπονητών για το 2019 τις αυξήσαμε σε 204 πέρσι και 213 φέτος, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας.

– Το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), επιστημονικός φορέας του Υφυπουργείου Αθλητισμού με έδρα το ΟΑΚΑ, βρίσκεται σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού με κύριο στόχο του την ενίσχυση και την υποστήριξη των αθλητών. Ενδεικτικά, προβλέπεται:
Ø η δημιουργία βάσης ιατρικών δεδομένων,
Ø ψηφιακό ημερολόγιο προπόνησης, διατροφής και ψυχολογίας του αθλητή,
Ø ψηφιακή κάρτα υγείας αθλητή κλπ.
Πέραν των προαναφερθέντων, είναι άξιο επισήμανσης ότι η ευθύνη συγκρότησης, προπόνησης/προετοιμασίας, ημερήσιας αποζημίωσης, ασφάλισης και συμμετοχής σε οποιαδήποτε διεθνή διοργάνωση των αθλητών/αθλητριών των Εθνικών μας ομάδων, ομαδικών ή ατομικών αθλημάτων κάθε φύλου και ηλικίας, ανήκει αποκλειστικά στην Ομοσπονδία του εκάστοτε αθλήματος.
Ειδικά για διοργανώσεις που φιλοξενούν πολλά διαφορετικά αθλήματα, όπως οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες, οι Μεσογειακοί Αγώνες, οι Αγώνες Νεότητας κ.λπ., την τελική ευθύνη έχουν οι αντίστοιχοι εγχώριοι φορείς τους, όπως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ), όπου οι Ομοσπονδίες των αθλημάτων είναι μέλη τους.
Ο ρόλος της Πολιτείας αφορά στις ετήσιες τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών, των φορέων όπως ΕΟΕ και ΕΠΕ και στις απευθείας ενισχύσεις των σωματείων, ενισχύσεις που επανήλθαν έπειτα από 12 χρόνια!
Για το 2020 και το 2021, που ήταν Ολυμπιακές Χρονιές, καταβλήθηκαν ΣΥΝΟΛΙΚΑ 50 εκατ. ευρώ (περισσότερα από 36 εκατ. ευρώ στις αθλητικές Ομοσπονδίες και σχεδόν 13,5 εκατ. ευρώ σε 4.691 ερασιτεχνικά σωματεία, νόμιμα και εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων του Υφυπουργείου Αθλητισμού).
Επιπλέον, καταβλήθηκαν προ μηνών και 31 εκατ. ευρώ στον επαγγελματικό αθλητισμό (ποδόσφαιρο ανδρών -Super League 1, Super League 2, Football League-, μπάσκετ ανδρών -Basket League, βόλεϊ ανδρών -Volley League) ως προκαταβολή από το δικαιούμενο ποσοστό τους εκ του στοιχήματος, σύμφωνα με τον νέο τρόπο φορολόγησης των κερδών των τυχερών παιγνίων.
Επίσης, έχει ανακοινωθεί από τον Μάρτιο 2021, ότι το φθινόπωρο του 2021 (το αμέσως προσεχές διάστημα) πρόκειται να δοθεί, εκ νέου στα σωματεία, γενναία προκαταβολή από τον νέο τρόπο φορολογίας των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων.
Άλλωστε, για πρώτη φορά ο ελληνικός αθλητισμός αποκτά μερίδιο από τη φορολογία των κερδών των παικτών του στοιχήματος κι αυτό κατανέμεται κατά 50% σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Είμαστε περήφανοι, διότι -σε μόλις δύο χρόνια- η αθλητική μας μεταρρύθμιση έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και έχουμε αλλάξει το τοπίο στον τομέα του αθλητισμού προς όφελος της αθλητικής οικογένειας.
Στηρίζουμε έμπρακτα και ουσιαστικά τους αθλητές και τις αθλήτριες μας.
Και συνεχίζουμε την αθλητική μας μεταρρύθμιση για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών και ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του αθλητικού οικοδομήματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοζάνη: Κλειστά τα σχολεία σήμερα λόγω βλάβης στον αγωγό τηλεθέρμανσης της πόλης

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Γυμνάσια και Λύκεια) στην πόλη της...

Δελτίο ειδήσεων στις 24:00

Σε επίκαιρη ερώτηση για την πανδημία, αναμένεται να απαντήσει στις 10 το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή, ο αρχηγός...

Δελτίο ειδήσεων στις 23:00

Πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Μεταξύ...

Καταιγιστική η ΑΕΚ, στην πρώτη του Γιαννίκη, 3-0 τον Ατρόμητο

Η ΑΕΚ επιβλήθηκε, εύκολα 3-0 Ατρομήτου με 3-0 στο ΟΑΚΑ στο παρθενικό ματς του Αργύρη Γιαννίκη στον πάγκο της.Ούτε η διακοπή λόγω Εθνικών, ούτε...

Σούπερ Λιγκ: Το πανόραμα της 6ης αγωνιστικής

Ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα και έπιασε κορυφή μετά το εντυπωσιακό 4-4 στην Τούμπα, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Βόλο. Δείτε αποτελέσματα, highlights,...

O Oλυμπιακός με Ελ Αραμπί στην κορυφή

Ο Ολυμπιακός δεν εντυπωσίασε με την απόδοση του στα Γιάννενα, αλλά νίκησε με 2-1 τον ΠΑΣ χάρη σε γκολ των Αγκιμπού (17'), Ελ Αραμπί...

Κορονοϊός: 1.712 κρούσματα, 27 θάνατοι, 357 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.712 , εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

H Αrt Athina επιστρέφει από την 1η Νοεμβρίου

Ψηφιακά αλλά και σε φυσικό χώρο επιστρέφει εφέτος η Art Athina: μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Αrt Athina Virtual 2021 και με την έκθεση σε...

Η 4η Δημοτική Κοινότητα στην περιοχή του Κολωνού βρέθηκε στο επίκεντρο της επιχείρησης καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων

Η 4η Δημοτική κοινότητα στην περιοχή του Κολωνού βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της επιχείρησης καθαριότητας και απολύμανσης από αρμόδια συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, στο...

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας – «Δίχτυ προστασίας» του Δ. Αθηναίων για τον ευάλωτο πληθυσμό της πόλης

H 17η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας, είναι αφιερωμένη στον αγώνα όλων εκείνων που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητά τους. Ο...

Δεντροφύτευση στο πάρκο Δρακοπούλου

Επί ποδός παραμένουν οι κάτοικοι της περιοχής των Πατησίων μετά την κατεδάφιση, τρεις εβδομάδες πριν, διατηρητέου κτιρίου στο κτήμα Δρακοπούλου από τον ιδιοκτήτη του...

«Καθαρός Δακτύλιος» από τις 25 Οκτωβρίου – Ποια αυτοκίνητα «κερδίζουν» ελευθέρας

Σε ισχύ τίθεται από τις 25 Οκτωβρίου το μέτρο του «Καθαρού Δακτυλίου» στο κέντρο της Αθήνας. Όπως αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας,...