15 C
Athens
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Γ. Οικονόμου: Ο σεβασμός της νομιμότητας σε Αιγαίο και Μεσόγειο είναι θέμα σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Στον Άγιο Αρτέμιο το 7ο πάρκο «τσέπης» της Αθήνας

Στον Άγιο Αρτέμιο, σε μία πυκνοδομημένη γειτονιά της Αθήνας, γνωστή και ως Γούβα, «γεννήθηκε» το 7ο κατά σειρά pocket park της πόλης. Με το...

Πώς θα είναι η Πανεπιστημίου μετά από την ανάπλαση – Το έργο σε 20 ερωτήσεις και απαντήσεις

Στο τέλος του 2021 ξεκινούν τα έργα για την τελική ανάπλαση της Πανεπιστημίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 12 με 15 μήνες. Ο προϋπολογισμός...

Μία νέα «πράσινη» γειτονιά στα Πετράλωνα – Μεγαλώνει το δίκτυο των πάρκων «τσέπης» στην Αθήνα

Ενισχύοντας το δίκτυο των πάρκων «τσέπης», ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να δημιουργεί «πράσινα» σημεία συνάντησης για τους κατοίκους της Αθήνας, στο πλαίσιο αυτής της...

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του INNOVATHENS για τον Οκτώβριο

Το INNOVATHENS, ο Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, συνεχίζει το  συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εργαστηρίων και δωρεάν σεμιναρίων, ειδικά σχεδιασμένο...

Τένις, Στίβος και Αυτοάμυνα στον ΟΠΑΝΔΑ

Ανοίγουν την Παρασκευή 17/09/21 οι εγγραφές για τις Ακαδημίες Εκμάθησης Αθλημάτων (τένις, στίβου και αυτοάμυνας) του ΟΠΑΝΔΑ, για παιδιά 6-15 ετών, ενηλίκους, και υποψήφιους...

«Η Τουρκία είναι μια χώρα απολύτως προβλέψιμη στις αντιδράσεις της και όταν οι επιδιώξεις της στη διεθνή σκηνή φαίνεται να της βγαίνουν και πολύ περισσότερο όταν φαίνεται να μην της βγαίνουν. Πάντοτε αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο έχουν αντανάκλαση στη γειτονιά μας, στην Αν. Μεσόγειο, στο Αιγαίο», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και τόνισε πως η ελληνική Πολιτεία είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση και σε κάθε ενδεχόμενο.

«Έχουμε καταφέρει μέσω μιας εξωτερικής πολιτικής, μέσω μιας πολιτικής αντιμετώπισης της Τουρκίας, που εδράζεται πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο, με διπλωματικές κινήσεις στα fora που συμμετέχουμε και προς όλους τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας πολιτικής, αλλά και της γειτονιάς μας, αλλά και της δυνατότητάς μας για αποτροπή, να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια και να εκπέμπουμε ένα μήνυμα σ’ όλο τον κόσμο για το τι πραγματικά συμβαίνει με την παραβατικότητα, με την προκλητικότητα. Είμαστε προετοιμασμένοι και όλο το πλαίσιο της πολιτικής μας είναι τέτοιο, ώστε να μην εγκλωβιζόμαστε σε επώδυνα διλήμματα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προσέθεσε πως δύο χώρες που η γεωγραφία τις έχει οδηγήσει να ζουν έτσι όπως ζουν, δεν μπορεί να μην μιλάνε και να μην προσπαθούν να συνεννοηθούν. Επ’αυτού, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στα θέματα της κλιματικής κρίσης, του περιβάλλοντος, των πυρκαγιών και της ενέργειας.

«Από εκεί και πέρα εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί με την Τουρκία. Η διαφορά μας πρέπει να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και έχει να κάνει μόνο με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα που το έχουμε εκπέμψει πολύ καθαρά μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το είπε και ο ορωθυπουργός, χθες», συμπλήρωσε.

Επιπλέον επανέλαβε ότι στις ΗΠΑ δεν συνέπεσαν τα προγράμματα των ηγετών των δύο κρατών και δεν υπήρχε πουθενά σχεδιασμός για συνάντηση.

«Οι έρευνες που κάνει το Nautical Geo, συνεχίζονται. Πρόκειται για μια κοινή ερευνητική προσπάθεια τριών κρατών, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με γαλλικό πλοίο. Η ελληνική διπλωματία, η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει καταφέρει να καταστήσει σαφές ότι ο σεβασμός της νομιμότητας σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δεν είναι μόνο θέμα ελληνοτουρκικής διαφοράς. Είναι θέμα σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας, απέναντι συνολικότερα στη διεθνή κοινότητα», συνέχισε.

Και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει η παράμετρος του φόβου. Υπάρχει η παράμετρος ότι όταν έχεις απέναντί σου ένα γείτονα, ο οποίος εκφράζει μια αναθεωρητική προσέγγιση, όταν έχεις μια εμπειρία που δείχνει πως όταν αυτά που φαντάζεται για τον εαυτό του και για τη διεθνή του επιρροή δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, του προκαλείται μια νευρικότητα η οποία πολλές φορές έχει αντανάκλαση και στην περιοχή. Δεν έχει να κάνει με φόβο ή ανησυχία. Η χώρα ψύχραιμα, αποφασιστικά έχει όλες τις δυνατότητες να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, τα δίκαιά της, τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, χωρίς υψηλούς τόνους, χωρίς πανικό. Η άποψή μας και η κατεύθυνση μας είναι σαφής. Είμαστε στον 21ο αιώνα. Τα κράτη και οι λαοί στον 21ο αιώνα, έναν δρόμο έχουν για να λύνουν τις διαφορές τους. Και ο δρόμος αυτός είναι το Διεθνές Δίκαιο. Από την άλλη, δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει ό,τι απαιτείται στην εργαλειοθήκη της, ανά πάσα στιγμή για να κάνει αυτό που πρέπει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. «Για να μπορεί ο καταναλωτής που παίρνει ρεύμα να το έχει σε τιμές τέτοιες που θα δημιουργούν ασφάλεια και δεν θα πληγώνουν την ανταγωνιστικότητα, για να μπορέσει η ΔΕΗ να αντιστέκεται σε ακραίες διακυμάνσεις -όπως αυτές που συμβαίνουν διεθνώς τώρα- θα πρέπει να είναι ισχυρή, να μπορεί να επενδύει στην παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ, να διεισδύει σε γειτονικές χώρες, να περιορίσει την εξάρτησή της από εισαγωγές. Να κάνει, δηλαδή, όλα αυτά που στο διηνεκές θα της επιτρέψουν η τιμολογιακή της πολιτική να είναι ανταγωνιστική, πιο φιλική προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό δεν γίνεται χωρίς λεφτά και χωρίς επενδύσεις», δήλωσε και προσέθεσε πως η ΔΕΗ βρίσκει αυτά τα κεφάλαια, όχι από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά από την αγορά, εξαιτίας τού ότι κατάφερε να διαμορφώσει μια δομή, μια μορφή, μια επιχειρηματική ταυτότητα, να πετύχει μεγέθη τέτοια που μπορεί να προσελκύει κεφάλαια από την αγορά.

«Ο κ. Τσίπρας έχει μια σαφή προτίμηση και ένα σαφή προσανατολισμό στη ΔΕΗ της εποχής του συνεργάτη του, κ. Φωτόπουλου. Μας κατηγορούν για ξεπούλημα. Αν κάποιος ήθελε να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, θα έβγαινε να έκανε την πράξη αυτή όταν η μετοχή της είχε 2 ή 3 ή 4 ευρώ, όχι 8 που έχει τώρα. Μας λένε ότι την εκχωρούμε. Το Δημόσιο θα έχει ισχυρή μειοψηφία 34% και θα είναι ο πιο ισχυρός μέτοχος. Δεν θα υπάρχει άλλος μέτοχος με ποσοστό πάνω από 34%. Δεν γίνεται πώληση γιατί εάν πουλούσαμε οποιοδήποτε κομμάτι, το ποσό θα πήγαινε στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτή την ώρα, αυτό που συμβαίνει στη ΔΕΗ είναι ότι με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με το 34% που κρατά το Δημόσιο, στην ουσία ενισχύει την περιουσία του γιατί η εταιρεία θα είναι πολύ πιο ισχυρή, πολύ πιο ενισχυμένη οικονομικά», συμπλήρωσε απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε επίσης ότι τα χρήματα από αυτή τη διαδικασία θα μπουν στο ταμείο της ΔΕΗ. «Δεν θα πάνε για την αποπληρωμή του χρέους. Και κρατώντας το 34% του Δημοσίου μέσω του Υπερταμείου -και μην ξεχνάμε ότι την περίοδο 2015-2019 πήγε το 34% στο Υπερταμείο- θα έχει πάρα πολύ ισχυρό λόγο σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική της επιχείρησης», ανέφερε και επισήμανε πως αν μας ενδιαφέρει σε βάθος δεκαετίας να έχουμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να προετοιμαστούμε και να επενδύσουμε σήμερα που υπάρχει αυτή η δυνατότητα. «Όποιος το αντιλαμβάνεται αυτό, καταλαβαίνει τη σημασία. Ο καταναλωτής ήδη, αυτή τη στιγμή, έχει μια υψηλή προστασία από τις ανατιμήσεις που μας έρχονται απ’ έξω, εξαιτίας της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το 80% των αυξήσεων του ρεύματος οριζόντια για όλη την κοινωνία», δήλωσε.

Για την πανδημία είπε ότι η πολύ σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι πως ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστούν ακόμα περισσότεροι. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας η οποία κυρίως πλήττει τους ανεμβολίαστους, συνεχίζονται οι προσπάθειες με το πρόγραμμα εμβολιασμού και υπάρχουν τα μέτρα για τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί και για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Αν χρειαστεί -όπως έγινε το καλοκαίρι- θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, όταν κάποια μεγέθη της πανδημίας χτυπήσουν “ κόκκινο” ή ξεφύγουν πάνω από ένα όριο. Αυτό δεν έχει να κάνει με lockdown, όπως το ξέραμε το προηγούμενο διάστημα, αλλά με περιορισμούς σε συγκεκριμένες δραστηριότητες», επανέλαβε.

Για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι τα μέτρα, όπως έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί, είναι ικανά να εξασφαλίσουν τη δια ζώσης εκπαίδευση». Σημείωσε ότι το καλοκαίρι τα κρούσματα στους ανηλίκους ήταν παραπάνω από αυτά που έχουμε τις τρεις εβδομάδες που είναι ανοικτά τα σχολεία.

Για τα πανεπιστήμια είπε ότι είναι αδιανόητο να μην ανοίξουν. «Είναι αδιανόητο όταν λειτουργούν όλα, να μην λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια. Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακαδημαϊκών είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Και ελπίζω και εύχομαι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να είναι στα αμφιθέατρά τους μαζί με τους καθηγητές τους», συνέχισε ενώ σημείωσε πως τα πανεπιστήμια έχουν το αυτοδιοίκητο, «αλλά έχουν και την ευθύνη να αντιληφθούν ότι λειτουργούν μέσα σε μια κοινωνία που έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την εκπαίδευση, την μόρφωση, την κοινωνικοποίηση. Και μάλιστα την ώρα που κοντά στο 75% των φοιτητών, στο 90% των ακαδημαϊκών και στο 85% των διοικητικών είναι εμβολιασμένοι».

Σχετικά με τις μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς από αρνητές του εμβολιασμού τόνισε ως η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική, πολιτισμένη χώρα, έχει νομικό πολιτισμό και δεν υπήρχε περίπτωση κανείς να βρει τον μπελά του επειδή εφαρμόζει τον νόμο στην εκπαίδευση. «Υπάρχουν οδηγίες προς την Ελληνική Αστυνομία και πρωτοβουλίες της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε στην ουσία να μην έχουν αντίκρισμα αυτές οι γελοιότητες, γιατί περί γελοιοτήτων πρόκειται. Είναι νοοτροπίες, είναι παραλογισμοί, είναι ανορθολογισμοί, είναι εμμονές. Αλλά αυτός ο σκοταδισμός, αυτός ο φανατισμός, αυτός ο ανορθολογισμός είναι η Ελλάδα που όλοι μαζί πρέπει να πασχίσουμε να αφήσουμε πίσω μας, χωρίς δεύτερη συζήτηση», συμπλήρωσε και τόνισε:

«Αλλά είναι ευθύνη του πολιτικού συστήματος με τα έργα που παράγει -γιατί η πολιτική παράγεται με τα έργα, όχι με τις δηλώσεις- να δείξει ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθούν οι κοινωνίες, ποια είναι η πολιτική που πρέπει να επιβεβαιώνεται και πού πρέπει να επικεντρώνεται ο δημόσιος διάλογος. Η Δημοκρατία έχει κανόνες, η Πολιτεία έχει Σύνταγμα και κανόνες μέσα στα οποία μπορεί ο καθένας να κινηθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Live η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Σε εξέλιξη είναι η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Λ. Ιωαννίδου-Μουζάκα: Η  πρόληψη παραμένει πάντα η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Η 25η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.Μια ημέρα που έχει ως στόχο να  ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες σχετικά...

Απεβίωσε η Φώφη Γεννηματά

Απεβίωσε σήμερα στις 12 :04 η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Η Φώφη Γεννηματά κατέληξε ύστερα από δύο εβδομάδες...

Ο Κουφός ανέλαβε τον Ηρακλή

Ο Στέργιος Κουφός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή ως αντικαταστάτης του Θανάση Σκουρτόπουλου, μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν.Ο διοικητικός ηγέτης της ΚΑΕ...

Προφυλακιστέος ο 20χρονος για τη δολοφονία της μητέρας του στο Αιγάλεω

Στη φυλακή οδηγείται με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 20χρονος ο οποίος την περασμένη Τετάρτη κατηγορείται ότι σκότωσε τη μητέρα του στο Αιγάλεω...

Α. Λοβέρδος: Καμία συνεργασία με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-Δεν είναι πρότυπο συμφωνίας η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, μίλησε το πρωί στο ΜEGA όπου και επανέλαβε ότι σε περίπτωση νίκης του θα κάνει...

Διακοπές αύριο στην πρόσβαση στο G-Cloud

Σε προγραμματισμένες δικτυακές εργασίες για την αναβάθμιση της ασφαλείας του G-Cloud προχωρά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος των...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δακτύλιος: Βελτιωμένη εικόνα στα λεωφορεία, αυξημένη κίνηση στο Μετρό

Βελτιωμένη συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζεται σήμερα η κατάσταση σε στάσεις και λεωφορεία, πρώτη μέρα εφαρμογής του Δακτυλίου. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο...

Πρεμιέρα σήμερα για τον δακτύλιο

Επιστρέφει, έπειτα από περίπου 2 χρόνια απουσίας, ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Από σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 22 Ιουλίου...

«Νέα έργα 2019-2021»: Ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Την ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου, με τίτλο «Νέα έργα 2019-2021», παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στην Πινακοθήκη...

Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στον Κηφισό

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται στα δύο ρεύματα του Κηφισού λόγω και της πρώτης ημέρας εφαρμογής του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας. Στην κάθοδο του Κηφισού οι...

Επιθέσεις σε Τράπεζες τα ξημερώματα

Επιθέσεις σε δύο τράπεζες σε Χαϊδάρι και Χαλάνδρι σημειώθηκαν σχεδόν την ίδια ώρα τα ξημερώματα με τους δράστες να προκαλούν σοβαρές φθορές. Η πρώτη επίθεση...