back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξανά στους δρόμους οι νέοι απαιτώντας δράση κατά της κλιματικής αλλαγής

Διαβάστε επίσης

Νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βγαίνουν σήμερα στους δρόμους ζητώντας να αναληφθεί επειγόντως δράση για να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματικη αλλαγή, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία τους αφότου ξέσπασε η πανδημία της Covid-19.

Η κινητοποίηση λαμβάνει χώρα πέντε εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής COP26 του ΟΗΕ που έχει στόχο να εξασφαλισθεί περισσότερο φιλόδοξη δράση για το κλίμα από τους παγκόσμιους ηγέτες ώστε να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ανεβάζουν τη θερμοκρασία στον πλανήτη.

«Όλοι μιλάνε για υποσχέσεις, αλλά κανένας δεν κρατάει την υπόσχεσή του. Θέλουμε περισσότερη δράση», λέει η 22χρονη Φαρζάνα Φαρούκ Τζούμου, ακτιβίστρια για το κλίμα στην Ντάκα του Μπανγκλαντές. «Θέλουμε δουλειά, όχι μόνο τις υποσχέσεις».

Οι διαδηλώσεις άρχισαν από την Ασία

Οι διαδηλώσεις άρχισαν από την Ασία και σχεδιάζονται σε περισσότερες από 1.500 τοποθεσίες, σύμφωνα με το κίνημα νεολαίας Fridays for Future (Παρασκευές για το Μέλλον). Μόνο στη Γερμανία, οι οργανωτές αναμένουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα συμμετάσχουν σε περισσότερες από 400 διαδηλώσεις.

Διαδηλώσεις στο Ντόβερ της Βρετανίας

Στη Βρετανία, το λιμάνι του Ντόβερ, που είναι το λιμάνι με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία φορτηγών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε πως διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα την είσοδο και την έξοδό του.

Η περιβαλλονική οργάνωση Insulate Britain, η οποία αυτό το μήνα είχε επανειλημμένα αποκλείσει τον πιο πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο της χώρας που βρίσκεται γύρω από το Λονδίνο, ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 40 άνθρωποι απέκλεισαν έναν κυκλικό κόμβο κυκλοφορίας που οδηγεί στο λιμάνι.

«Εργαζόμαστε με την αστυνομία και ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση. Το λιμάνι παραμένει ανοικτό», ανακοινώθηκε από τη λιμενική αρχή.

Η Εθνική Υπηρεσία Αυτοκινητοδρόμων ανακοίνωσε πως η οδός A20 προς το λιμάνι, από το οποίο διέρχονται περίπου 6.000 φορτηγά την ημέρα, έχει αποκλειστεί.

«Παρασκευές για το Κλίμα» στην Γερμανία

Διαδηλώσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Παρασκευές για το Κλίμα» διοργανώνονται σήμερα σε όλη τη Γερμανία, εστιάζοντας στην κριτική ότι το περιβάλλον δεν συζητήθηκε επαρκώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η επικεφαλής της πρωτοβουλίας Γκρέτα Τούνμπεργκ διαδηλώνει στο Βερολίνο μαζί με περίπου 20.000 άτομα, ενώ συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 350 πόλεις της Γερμανίας.

Στις διαδηλώσεις της Κολωνίας συμμετέχουν ακόμη η υποψήφια Καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, αλλά και ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος χαρακτήρισε το κίνημα «ευλογία και όχι μόνο για τους νέους».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται αργότερα σήμερα να μιλήσει σε εκδήλωση μπροστά από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα