back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Cineμάθεια» Το φεστιβάλ μαθητικής κινηματογραφικής έκφρασης του Αιγαίου

Διαβάστε επίσης

Με την προβολή 30 ταινιών, που δημιούργησαν μαθητές από σχολεία του Βορείου αλλά και Νοτίου Αιγαίου, ξεκινά το κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Cineμάθεια», σήμερα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου.

 «Cineμάθεια»

Η «Cineμάθεια», το διανησιωτικό κινηματογραφικό φεστιβάλ μαθητικών ταινιών διοργανώθηκε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2012-2013 και συνεχίζει δυναμικά, κινητοποιώντας, φέτος, περίπου 1000 μαθητές και εκπαιδευτικούς σε εθελοντική βάση. Φορέας υλοποίησής του, είναι το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Στόχοι του προγράμματος είναι: η εξοικείωση με την παραγωγή και τη σύνθεση κινηματογραφικής ροής εικόνων, η απόκτηση δεξιοτήτων οπτικοακουστικής αγωγής, η βιωματική ενασχόληση με τον συγκεκριμένο νησιωτικό πολιτισμικό χώρο, αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας και καλλιτεχνικής έκφρασης ανάμεσα σε μαθητικές ομάδες από τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου.

«Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει όλες τις ταινίες που δημιουργήθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες, από το 2019 καθώς η πανδημία δεν μας επέτρεψε την οργάνωσή του το 2020», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη εκπαιδευτικού σχεδιασμού-συντονισμού του Φεστιβάλ Στέλλα Τσιροπινά. «Παρουσιάζουμε 30 ταινίες ιδιαίτερης θεματικής. Τα ντοκιμαντέρ έχουν θέμα «Κεντώντας το δέντρο της μνήμης και της ευαισθησίας» ως απότιση τιμής στο γενέθλιο τόπο του Φεστιβάλ, τη Χίο,(η λέξη «κεντώντας» είναι δανεισμένη από τη γεωργική διαδικασία που ονομάζεται «κέντημα», δηλ. χάραγμα του κορμού των σχίνων, οι οποίοι παράγουν τη μαστίχα στη νότια περιφέρεια της Χίου). Οι ταινίες μυθοπλασίας έχουν θέμα «Ένα ποίημα, τραγούδι, διήγημα, παραμύθι, θρύλος ​ή φωτογραφία που μάς εμπνέει…». Ειδικά φέτος έχει προστεθεί και το θέμα της επετείου από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και έχουν δημιουργηθεί ταινίες, που αναφέρονται στο οδυνηρό γεγονός της σφαγής στη Χίο το 1822.

Το αντίκτυπο στους μαθητές

«Είναι ένα φεστιβάλ αγάπης και μεγάλου μόχθου, που μας προκαλεί αισθήματα συγκινητικά και ελπίδοφόρα» επισημαίνει η κα Τσιροπινά. «Οι μαθητές χαίρονται πολύ τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ ενώ παράλληλα κάποιοι εξ’ αυτών οδηγούνται και επαγγελματικά προς την κινηματογραφική τέχνη και συναφείς σπουδές. Οι παλαιότεροι συμμετέχοντες μαθητές δεν μας ξεχνούν και συμπράττουν στη διοργάνωσή».

«Όσοι εμπλέκονται στο «Cineμάθεια» καθώς πρόκειται για ένα βιωματικό και ομαδικό πρόγραμμα έχουν ένα χαραγμένο ανεξίτηλα σημάδι στην μετέπειτα πορεία τους, που θεωρώ τους διαμορφώνει θετικά. Και αυτός είναι και ο σκοπός της προσπάθειας μας. Επίσης όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συνεργασίες με πολύ σπουδαίους ανθρώπους της Τεχνης και των Γραμμάτων, οι οποίοι μας βοηθούν στη υλοποίηση των σεμιναρίων και προσδίδουν κύρος και ποιότητα στο φεστιβάλ» καταλήγει η κα Τσιροπινά.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα