14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από την κυβέρνηση Μπάιντεν κατά της Huawei

Διαβάστε επίσης

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ενεργοποιηθεί περαιτέρω κατά της κινεζικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Huawei, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, μετά την πίεση που ασκούν μερικοί Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου για την πραγματοποίηση περισσότερων βημάτων.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η Huawei αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας σε μία σειρά ζητημάτων και ασκεί έντονες πιέσεις σε άλλες χώρες προκειμένου να μην χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό της αναφερόμενης κινεζικής εταιρίας στα δίκτυα επόμενης γενιάς της τεχνολογίας 5G. Οι ΗΠΑ επικαλούνται τις σχέσεις της Huawei με την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας, με την Ουάσινγκτον να υποστηρίζει ότι οι σχέσεις αυτές καθιστούν την Huawei ευάλωτη «στην άσκηση πιέσεων από την κινεζική κυβέρνηση, για τη συμμετοχή της σε κατασκοπεία».

Σε συνέντευξή της στο Reuters, η Ραϊμόντο ερωτήθηκε σχετικά με την Huawei και αφηγήθηκε ότι είχε πει σε ρεπουμπλικάνους βουλευτές τον Ιανουάριο ότι «δεν θα είμαι ήπια και τώρα υπάρχει η απόδειξη – δεν ήμασταν ήπιοι. Δεν πρέπει να ανησυχούν».

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε την Huawei στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ τον Μάιο του 2019. Η Ραϊμόντο δήλωσε ότι η λίστα «είναι ήδη ένα παντοδύναμο εργαλείο στην εργαλειοθήκη μας και θα τη χρησιμοποιήσουμε εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο περιθώριο για την προστασίας της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

Η ίδια πρόσθεσε: «Θα κάνουμε περισσότερα; Αν χρειαστεί, ναι».

Η Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Ραϊμόντο.

Η κινεζική εταιρία είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο του 2020 ότι πουλούσε το τμήμα των έξυπνων κινητών τηλεφώνων της, Honor Device Co, σε μία κοινοπραξία περισσότερων από τριάντα εμπορικών εκπροσώπων και επιχειρήσεων που προωθούν τα προϊόντα της. Τον προηγούμενο μήνα, μία ομάδα 14 Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησε από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου να συμπεριληφθεί η εταιρία Honor στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ανέφεραν ότι η Honor δημιουργήθηκε «για να παρακαμφθούν οι πολιτικές ελέγχου των εξαγωγών».

Η Ραϊμόντο επεσήμανε ότι το υπουργείο Εμπορίου συνεχίζει να προσθέτει και άλλες εταιρίες στη μαύρη λίστα.

Τον Ιούνιο συμπεριλήφθηκαν άλλες πέντε κινεζικές εταιρίες, οι οποίες, σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, εμπλέκονταν σε εξαναγκαστική εργασία των Ουιγούρων και άλλων μουσουμανικών μειονοτήτων στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τον έλεγχο των εξαγωγών μας», δήλωσε η Ραϊμόντο.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα