back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα τρία μεγάλα «αγκάθια» στο ασφαλιστικό

Διαβάστε επίσης

Τρία μεγάλα ασφαλιστικά “αγκάθια” με επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, εντοπίζουν η Κομισιόν στην έκθεση της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Πρόκειται για:

1. Το τεράστιο πρόβλημα των αιτήσεων απονομής σύνταξης που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι το πρόβλημα παραμένει, παρά τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρονται στις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης του προβλήματος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο και έως τον Δεκέμβριο, θα οδηγήσουν στην βελτίωση της κατάστασης (ένταξη δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία απονομής συντάξεων, ενίσχυση της ψηφιοποίησης κα).

2. Προβληματισμό εκφράζουν οι θεσμοί, αναφορικά με το αποτέλεσμα που θα έχουν οι δικαστικές διαμάχες για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Στην έκθεση της Κομισιόν περιγράφεται η συγκεκριμένη ανησυχία σε συνδυασμό με την δημοσιονομική επιβάρυνση που μπορεί να προκύψει, από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ουσιαστικά, η Κομισιόν βλέπει κίνδυνο για τυχόν αναδρομικά που μπορεί να επιβάλλουν τα δικαστήρια.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι εκκρεμότητες δύο κρίσιμων δικών, που διεξήχθησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις αρχές Ιανουαρίου και από το Ελεγκτικό Συνέδριο μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 15 Σεπτεμβρίου, μπορεί να οδηγήσουν στην καταβολή αναδομικών άνω των 4 δισ. ευρώ.

3. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και τα οποία παρουσιάστηκαν στη β’ τριμηνιαία έκθεσή του, τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές έχουν ανέλθει στα 38 δις ευρώ.
Πρόκειται για αύξηση κατά 251 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Όμως αν η σύγκριση γίνει με το αντίστοιχο β’ τρίμηνο του 2020, προκύπτει ότι η αύξηση στις συνολικές οφειλές φτάνει στο 1 δισ. ευρώ!

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα