back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

AUKUS: Σημάδια εκτόνωσης της κρίσης μεταξύ Παρισιού – Ουάσιγκτον

Διαβάστε επίσης

Προς εκτόνωση φαίνεται να οδηγείται η διπλωματική κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στο Παρίσι και την Ουάσιγκτον, λόγω της αμυντικής συμφωνίας AUKUS,  μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Μακρόν, την κοινή ανακοίνωση των δυο ηγετών και την εντολή Μακρόν να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον ο Γάλλος πρέσβης στις ΗΠΑ . 

Εν μέσω της 76ης Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών και έξι ημέρες αφότου ξέσπασε η «κρίση των υποβρυχίων», ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Αμερικανός ομόλογος του Μπάιντεν δεσμεύθηκαν τηλεφωνικώς να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών τους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναγνωρίζει ότι «οι ανοιχτές συνομιλίες μεταξύ συμμάχων» θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν οι εντάσεις. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μάλιστα συμφώνησε ότι είναι «απαραίτητο η ευρωπαϊκή άμυνα να είναι πιο ισχυρή» ώστε να ενισχύει τη διατλαντική ασφάλεια και να συμπληρώνει «τον ρόλο του ΝΑΤΟ», όπως αναφέρει η  κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών.

Οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις δημιουργούν την αίσθηση ότι η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν Μακρόν συγκαταλέγεται στις προσπάθειες να δοθεί ταχεία διέξοδος στη σοβαρότερη εδώ και 18 χρόνια διπλωματική κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Επίσης, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι «οι ανοιχτές επαφές μεταξύ συμμάχων» θα «επέτρεπαν να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση» και συμφώνησαν να συναντηθούν «στα τέλη Οκτωβρίου» στην Ευρώπη. Ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην G20 στη Ρώμη, στις 30-31 Οκτωβρίου και κατόπιν στην COP-26 στη Γλασκώβη, στις αρχές Νοεμβρίου.

Μέχρι την συνάντηση των δυο ηγετών αμφότερες οι πλευρές θα ξεκινήσουν «μια διαδικασία εκτενών διαβουλεύσεων με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή οι προϋποθέσεις που θα εγγυηθούν την εμπιστοσύνη».

Από την πλευρά του ο  Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε ότι ο πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ, ο έμπειρος διπλωμάτης Φιλίπ Ετιέν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα και θα συνεργαστεί στενά με τους Αμερικανούς συναδέλφους του.

Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν κατ΄ιδίαν στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών των  ΗΠΑ και της Γαλλίας , ‘Αντονι Μπλίνκεν και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. 

Οι δύο άνδρες είχαν μια «καλή συζήτηση» χθες βράδυ στο περιθώριο της συνεδρίασης των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και «αναμένουμε ότι θα έχουν εκ νέου μια σύντομη συνάντηση, διμερώς» σήμερα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που ενημέρωσε δημοσιογράφους μετά τη δημοσιοποίηση κοινής ανακοίνωσης των προέδρων των δύο κρατών, του Τζο Μπάιντεν και του Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι οι ΗΠΑ «καλωσορίζουν» τη «βαθιά δέσμευση» της Γαλλίας «στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού».

«Τα μηνύματα είναι καλά» αφού αναγνωρίζουν ότι θα έπρεπε «να επικοινωνούν καλύτερα» σχολίασε ο Μπέντζαμιν Χαντάντ, ο διευθυντής του Atlantic Council στην Ευρώπη. «Οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι το σοκ του Παρισιού δεν προήλθε τόσο από το εμπορικό θέμα όσο από τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης», πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως ότι «με μια συζήτηση δεν ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα από τη μια μέρα στην άλλη».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα