back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κώδωνας κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα – Πανδημία των ανεμβολίαστων

Διαβάστε επίσης

«Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει» τόνισε αρχικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα σήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας ότι «θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε όσα συνέβησαν πέρυσι».

«Υπάρχει αυξητική τάση στην Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα» είπε η κα. Γκάγκα, ενώ η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αύξηση στο επιδημιολογικό φορτίο και υπερδιπλάσιος αριθμός κρουσμάτων, ενώ αύξηση κατά 60% παρουσιάζει η Κοζάνη και διπλασιασμό των κρουσμάτων η Ξάνθη. Επίσης έχουμε αύξηση κατά 40% σε Δράμα, Έβρο και Πιερία. «Οι εισαγωγές στη Βόρεια Ελλάδα είναι περισσότερες από τα εξιτήρια» σημείωσε.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έδειξε δύο χαρακτηριστικά γραφήματα για τους νοσηλεύομενους ασθενείς σε κλίνες και σε ΜΕΘ, στα οποία φαίνεται η πλειοψηφία των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι.

Η καθηγήτρια μίλησε για «πανδημία των ανεμβολίαστων», σημειώνοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα χτυπάει και νεότερες ηλικίες.

Αναφερόμενη στα στοιχεία της πανδημίας, η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε πώς ένα στα τρία κρούσματα αφορά σε παιδιά κάτω των 18 ετών ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ. «Η πανδημία εμφανίζει σταθεροποίηση.

Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 34 έτη και 20.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια» είπε και τόνισε: «Επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση στις εκδηλώσεις. Μικρότερη είναι η διασπορά στους εργασιακούς χώρους».

«Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά», είπε και πρόσθεσε ότι περίπου 160.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Και επανέλαβε την έκκληση για πιστή εφαρμογή των κανόνων αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τη μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα.
Αναφερόμενη στα δύο τμήματα στις Συκιές Θεσσαλονίκης που έκλεισαν, λόγω κορονοϊού, επισήμανε ότι «η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με θετικότητα 5,4%, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο ανά την επικράτεια».
‘Ερευνα από τις ΗΠΑ, δείχνει πως τα περισσότερα παιδιά που νόσησαν, ήταν ανεμβολίαστα παιδιά, ανεμβολίαστων γονέων.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα