back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ηρώ Σαΐα: Προκλητική από μόνη της η ενασχόληση του Σταύρου Ξαρχάκου με το δημοτικό τραγούδι

Διαβάστε επίσης

Για τη διαχρονικότητα της ελληνικής δημοτικής μουσικής παράδοσης και τη σημασία της προβολής της στο σήμερα, μέσα από τη δημιουργική επεξεργασία του πρωτογενούς υλικού με την εμπνευσμένη ενορχήστρωση του Σταύρου Ξαρχάκου, μίλησε στον Αθήνα 984, η ερμηνεύτρια Ηρώ Σαΐα. Αφορμή της συνομιλίας με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η συναυλία «Θέλει αρετή και τόλμη…το τραγούδι», που θα δοθεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Το γεγονός της ενασχόλησης του Σταύρου Ξαρχάκου για πρώτη φορά με το δημοτικό τραγούδι, τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο όγκο τραγουδιών, συνιστά από μόνο του πρόκληση.
Έχω μείνει έκπληκτη από την προχωρημένη δουλειά που έχει γίνει πάνω στο δημοτικό τραγούδι. Θα τη θυμόμαστε αυτή τη βραδιά και χαίρομαι που θα είμαι μέρος της. Σαν ένα μουσικό ταξίδι σε διάφορα σημεία της Ελλάδας είναι τα τραγούδια που επέλεξε ο Σταύρος Ξαρχάκος και κάποια από αυτά που θα πω είναι γνωστά, όπως για παράδειγμα «Της πικροδάφνης ο ανθός».
Φαίνεται η συνέχεια της παράδοσης, το πόσο ζωντανή παραμένει και αυτό είναι κάτι υπαρκτό.
Η ενορχήστρωση έγινε με μια πολύ φρέσκια ματιά πάνω στο δημοτικά τραγούδια κι αυτό θα το αναγνωρίσουν οι ακροατές.» είπε στο σταθμό της πόλης.

Ειδική αναφορά έκανε στη πρωτοβουλία του κορυφαίου συνθέτη και μαέστρου να διατεθούν όλα τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων στα μουσικά σχολεία Παλλήνης και Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Υποτροφίας «Σταύρος Ξαρχάκος». Και επισήμανε ότι «πρέπει να ενισχυθούν αυτά τα Σχολεία γιατί οφείλουμε να στηρίζουμε ωραίους και γόνιμους σκοπούς.»

Η καλή ερμηνεύτρια μοιράστηκε με το σταθμό της πόλης τα σχέδιά της για τον χειμώνα, σημειώνοντας πως ευελπιστεί σε καλύτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας, που θα επιτρέψουν τη ζωντανή επαφή με το κοινό.

«Ο χειμώνας έχει για μένα αρκετή δημιουργία. Θέλω να σχεδιάσω τα τραγούδια που μπορούμε να δημιουργήσουμε με τον Σταύρο Ξαρχάκο.
Ήδη έχει κυκλοφορήσει το “Παραδώσου” με άξονα την ελληνική παράδοση. Μακάρι οι συνθήκες να μας επιτρέψουν να κάνουμε ζωντανές εμφανίσεις, γιατί μας έχει λείψει η επαφή με τον κόσμο.»

Σ.Σ.Η συναυλία Ξαρχάκου- Σαΐα στις 26 Σεπτεμβρίου ο Ηρώδειο, δίνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία.
Πρόκειται για τρεις μουσικούς κύκλους που καθένας τους περιέχει συμβολικά 21 τραγούδια με σημείο αναφοράς την παράδοση του δημοτικού τραγουδιού.
Στον τρίτο κύκλο ο συνθέτης θα παρουσιάσει και θα διευθύνει μια σουίτα εμπνευσμένη από 21 επίλεκτα δημοτικά τραγούδια με ερμηνεύτρια την Ηρώ Σαΐα και ορχηστρικό σύνολο.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα