back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μετ’ εμποδίων η λειτουργία του myAADE λόγω… του ΕΝΦΙΑ

Διαβάστε επίσης

Εκτός λειτουργίας τέθηκε από το πρωί της Πέμπτης η ηλεκτρονική εφαρμογή myAADE, με αποτέλεσμα να μη είναι εφικτό οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληροφορηθούν για τον ΕΝΦΙΑ, ή άλλοι φορολογούμενοι να προχωρήσουν σε διάφορες ηλεκτρονικές συναλλαγές με την εφορία.

Πριν από λίγο άνοιξε η πλατφόρμα αλλά μετά από λίγο ξαναέπεσε. Η ΑΑΔΕ αποδίδει το πρόβλημα στον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που θέλουν να ενημερωθούν για τον ΕΝΦΙΑ, και όπως δηλώνουν σύντομα θα αποκατασταθεί.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε από εχθές η ανάρτηση των 6,5 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών του φετινού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)στο myAADE μέσω του οποίου εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 2,6 δισ. ευρώ σε 6 μηνιαίες δόσεις.

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων ο φόρος δεν θα διαφέρει σε σχέση με πέρυσι,ενώ αυξομειώσεις στο ύψος του φόρου ακινήτων θα υπάρχουν σε περιπτώσεις μεταβολής ,προς τα πάνω η προς τα κάτω ,της περιουσιακής κατάστασης.Μειωμένο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος επιπλέον 200.000 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω των χαμηλών εισοδημάτων που είχαν την περσινή χρονιά. Επίσης απαλλαγή για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι πυρόπληκτοι και οι σεισμόπληκτοι των νομών Λάρισας και Τρικάλων (σεισμός 3ης Μαρτίου 2021) και του Βορείου Αιγαίου (σεισμός 30 Οκτωβρίου 2020).

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE

Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»

Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»

Πηγαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»

Στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 θα βάλετε τους προσωπικούς κωδικούς για το ΤΑΧΙS και μπαίνετε στην εφαρμογή.

Κάνετε επιλογή έτους 2021 και εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.

Οι φορολογούμενοι μπορούν επίσης να μπουν κατευθείαν στις “πληρωμές” προκειμένου να δουν την Ταυτότητα οφειλής.

Οι επιλογές πληρωμής του ΕΝΦΙΑ..

Το υπουργείο Οικονομικών θέσπισε τη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, θα δοθεί η δυνατότητα πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα