back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αύριο από το ΕΜΠ η Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή – ‘Εμφαση στην κλιματική αλλαγή

Διαβάστε επίσης

Αύριο Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για όγδοη συνεχή χρονιά, συνδέεται με τη Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή (European Researchers’ Night) σε Διασυνδεδεμένο Γεγονός (Associated Event) και διοργανώνει τη Βραδιά του Ερευνητή.  Φέτος η εμφαση δίνεται στις ερευνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την αειφόρο ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Προγραμματίζονται σχετικές μεταεκδηλώσεις (post events).

Κάθε χρόνο πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέπτες σε 30 χώρες σε περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, «μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου 2021 με την Εναρκτήρια Εκδήλωση στο ιστορικό κτίριο Αβέρωφ του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στην Πατησίων με φυσική παρουσία με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και θα μεταδοθεί ζωντανά.

Τα επιτεύγματα περισσότερων από 300 ερευνητικών ομάδων θα παρουσιαστούν σε ζωντανή ροή (live streaming) μέσω αντιπροσωπευτικών τρίλεπτων βίντεο για τις ανάγκες της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ.

Οι εκδηλώσεις της Βραδιάς του Eρευνητή στο ΕΜΠ 2021 θα μεταδίδονται από την ιστοσελίδα της Βραδιάς www.ntua.gr/ntuaren, από το κανάλι της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ www.youtube.com/ntuaren από τις 8 το πρωί έως το βράδυ της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου 2021 σε δύο παράλληλες μεταδόσεις, καθώς και από το κανάλι του Researchers Night Greece www.youtube.com/user/rengreece από τις 8:00 το πρωί έως 13:00. Επίσης, θα μεταδοθεί από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ www.ert.gr, και τις ιστοσελίδες της BCI Media www.netvtoronto.com, www.bcimediainc.com.

Όπως κάθε χρονιά, θα διεξαχθούν με ψηφιακή συμμετοχή Διαγωνισμός Ζωγραφικής με θέμα «Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η δική μας απάντηση» για τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Διαγωνισμός Αφίσας με θέμα «Η πρόκληση και η ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Οι συμμετοχές θα υποβληθούν σε αντίστοιχες φόρμες στην ιστοσελίδα της Βραδιάς του Ερευνητή ΕΜΠ www.ntua.gr/ntuaren.

Θα διεξαχθεί επίσης ο καθιερωμένος Διαγωνισμός Φωτογραφίας στο instagram με θέμα «Green Deal Boost» με hashtag #ntuaren.

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ «στοχεύει στο μέλλον: στο πέρασμα της έρευνας στην κοινωνία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας επιστημονικού προσωπικού υψηλού επιπέδου προσόντων, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων, καθώς και νεοφυών επιχειρήσεων καινοτομίας στην πραγματική οικονομία, με ιδιαίτερη σημασία σήμερα ενόψει της ανάκαμψης της χώρας από την υγειονομική, περιβαλλοντική και οικονομική κρίση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τις εργασίες θα κηρύξουν ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων της Αθήνας, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών.

Επιστημονικά υπεύθυνη της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ είναι η ομότιμη καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου. Την εκδήλωση διοργανώνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνδιοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με την υποστήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τη συμβολή της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Συμμετέχουν το Γραφείο Διασύνδεσης-Εξυπηρέτησης Φοιτητών και Νέων Αποφοίτων ΕΜΠ και η Ελληνική Πλατφόρμα για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή.

Τα Post Events θα γίνουν με τη σύμπραξη της γενικής γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα